To e- Kypriako Zhthma

Day 1,274, 09:33 Published in Greece Greece by Faethongr

Αγαπητοί φίλοι,

Ένας από τους πιο επιφανείς πολιτικούς άντρες της Αρχαίας Αθήνας υπήρξε ο Σόλων (639 - 559 π.Χ.), για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε μερικά εισαγωγικά εδώ.



Αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στην ακρη, θυμήθηκα εξ αφορμής της κατάστασης που επικρατεί στην e-Κύπρο το εξής, γνωστό σχετικά περιστατικό: Έχοντας χάσει την Σαλαμίνα από τους Μεγαρείς, οι Αθηναίοι προσπάθησαν να ξεχάσουν την επαίσχυντη ήττα απαγορεύοντας οποιαδήποτε αναφορά στη Σαλαμίνα. Ο Σόλων λοιπόν, παριστάμενος τον τρελό στην Αγορά, άρχισε να καλεί τους συμπολίτες του σε αγώνα για την επανάκτηση της νήσου με το ελεγειακό ποίημα που λεγόταν «Σαλαμίς» και τελείωνε ως εξής:


«Ισομεν εις Σαλαμίνα, μαχησόμενοι περί νήσου / ιμερτής χαλεπόν τ' αίσχος απωσόμενοι»
(«Πάμε στη Σαλαμίνα, να πολεμήσουμε για το ποθητό νησί και τη βαριά ντροπή να διώξουμε»)


Τελικά οι Αθηναίοι, μετά από πολλές περιπέτειες, επανέκτησαν την Σαλαμίνα και η ιστορία έχει μείνει ως παράδειγμα πολιτικής τρέλας η οποία μπορεί όμως να οδηγήσει στην Νίκη. Το ποίημα «Σαλαμίς» το διασκεύασε, νομίζω ο Σικελιανός, ο οποίος χρησιμοποιεί τον συγκλονιστικό τίτλο: «η Σαλαμίνα, τ’ακούτε, καρτερεί!»

Το ιστορικό αυτό συμβάν μου θυμίζει έντονα την κατάσταση με την e-Κύπρο: εν ονόματι μιας υποτιθέμενης αυτοδιάθεσης ένα ολόκληρο e-κράτος έχει παραδοθεί στην επικυριαρχία ενός γκρουπούσκουλου, δηλ. των INCI, οι οποίοι πράττουν κατα το δοκούν. Αυτή είναι η ανεξαρτησία την οποία υποτίθεται διεκδικούσαμε για τον «λαό» της Κύπρου, ενάντια μάλιστα στην θέληση πάμπολλων Κυπρίων οι οποίοι επιθυμούσαν να πολεμήσουν στο πλευρό της e-Ελλάδος;



Αλλά ας αφήσουμε τα αυτονόητα, ας αφήσουμε και τα κολλήματα ένθεν και ένθεν. ΔΕΝ λέω ότι πρέπει να αρχίσουμε έναν πόλεμο με την Τουρκία εκ νέου αυτήν την στιγμή, αφού μάλιστα αναμένεται και η σύγκρουση με τους βόρειους γείτονες, που καλώς γίνεται στο όνομα της ελληνοϊταλικής συμμαχίας. Ωστόσο, μια Κύπρος υποχείριο μιας τουρκικής ομάδας, μόνο αιώνιο αγκάθι μπορεί να είναι και μαχαιριά στο μαλακό υπογάστριο της ελληνικής επικράτειας. Χωρίς τον έλεγχο της Νοτίου Κύπρου η θέση μας είναι διαρκώς επισφαλής, την ώρα που η Τουρκία εξασφαλίζει τα νώτα της και συνεχίζει την επέκταση προς τα βόρεια (άλλο ένα θέμα με το οποίο ελάχιστοι ασχοληθήκαμε)



Ανακεφαλαιώνω: πρέπει να υπάρξει μια λύση στο «e-κυπριακό», την Αχίλλειο πτέρνα της χώρας μας.

Πείτε Γνώμες...