xxvi

Day 4,175, 10:54 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum
uarning, uarning.. pictciarz end vidihuo hievi!

Ce sa intamplara astazi 26 lu aprelie pe planetca si nu in Eriepublik:

1462: Începe marea campanie militară a sultanului Mehmed II-lea împotriva domnului Vlad Ţepeş al Munteniei.



Turcii il înlocuiesc pe Vlad Ţepeş cu fratele său Radu, zis cel Frumos.

Radu cel Frumos a fost domn al Țării Românești de patru ori (1462-1473, 1473-1474, 1474, 1474-1475). Este fiul lui Vlad Dracul și vine la domnie cu ajutor turcesc dat de sultanul Mahomed al II-lea, împotriva fratelui său vitreg, Vlad Țepeș.



1775: În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intră în componența Imperiului Habsburgic.

1818: Aflat în drum de la Hotin spre Chişinău, împăratul rus Alexandru I înnoptează in localitatea Bălţi, din Basarabia ţaristă, unde îl ajunge vestea despre naşterea nepotului său Alexandru, viitor împărat. Cu această ocazie a dat dispoziţie să i se acorde lacalităţii statutul de oraş.

1848: 26. 04 / 8.05: La Sibiu avut loc o conferinţă a conducătorilor români din Transilvania, unde s-a aprobat un proiect de program redactat de Simion Bărnuţiu, care trata în esenţă problema recunoaşterii politice a naţiunii române şi rxprima protestul împotriva preconizatei „uniuni” a Transilvaniei cu Ungaria.



1877: Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului.



1884: se înfiinţa, la Sibiu, ziarul Tribuna, sub conducerea lui Ion Slavici

1913: A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai).

1920: La Cluj este înființat primul institut speologic din lume.



Grație lui Emil Racoviță (n.15 noiembrie 1868, Iasi- d.17 noiembrie 1947, Cluj) savant, explorator si biolog, este considerat fondatorul biospeologiei, stiinta care studiaza fauna din subteran – pesteri si ape freatice.
Adevenit academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Romane în perioada 1926- 1929.


1976: Decernarea premiului "Pomme d'or" al Federației internaționale a ziariștilor și scriitorilor de turism (FIJET), zonei turistice Bucovina din România.

1993: Curtea Constituțională a decis că Academia Română are competența de a stabili normele ortografice ale limbii române. Are loc revenirea la grafia cu litera „â” în loc de „î”, în anumite poziții din cuvânt și la scrierea cu „sunt”, „suntem”, sunteți” în loc de „sînt, sîntem, sînteți”.



2005: Răpitorii celor trei jurnaliști români au prelungit pînă pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autorităților române cu privire la retragerea trupelor din Irak. Ca Baxe o fo' bat la ultima somatie si nu o inteles ca e vorba de Udroaie, o da trupe...

Se nascara:



1894: Aurel Leucuţia (d. 1964), jurist, doctor în drept, om politic, fruntaş ţărănist, ministru, militant al Unirii Transilvaniei cu România.



1922: Ștefan Augustin Doinaș, (pseudonimul lui Ştefan Popa), membru al Academiei Române, preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor. poet,(d. 2002) Este cunoscut pentru scrierile: "Omul cu compasul", "Alter ego", "Anotimpul discret", "Lamentaţii" - volume de poezii; "Lampa lui Diogene", "Orfeu şi tentaţia realului", "Măştile adevărului poetic" (m. 25 mai 2002)



1935: George Draga, compozitor român



1936: Virgil Andriescu, actor român

Teatrul este singurul care ofera sansa unui actor de a se intalni cu spectatorul ochi in ochi. Esti bun, te aplauda, nu esti bun, nu mai vine acasa la tine la teatru. Spectatorul este tot timpul langa tine, in sala, nu-l poti insela. Sarbatoresc ziua mea de nastere cu prietenii care vor veni la mine, vom inchina un pahar de sampanie, ne vom simti bine. Noi, cei care am mai ramas.

1937: Ieronim Tătaru, critic și istoric literar.



S-a născut in satul Mireșu Mare, județul Prahova,
A fost redactor-șef la revista Axioma și președinte al Societății Culturale „I.L. Caragiale”.
A debutat publicistic la revista Luceafărul (București) (1959) si editorial cu volumul Poetică și stilistică, Ploiești, 1976 .
A colaborat la România literară, Luceafărul, Contemporanul, Limbă și literatură, Buletinul Societății de Științe Filologice din România și Buletinul Filialei Prahove a aceleiași Societăți, Colocvii, Ecoul, Gazeta cărților, Anuarul Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, Prahove, Axioma (cu deosebire) și la alte publicații (inclusiv antologii de studii literare), cu studii, articole, eseuri, cronici literare.


Si murira:



1949: A murit la București, botanistul Emanoil Teodorescu, considerat întemeietor al şcolii române de algologie şi al învăţământului universitar de fiziologia plantelor.



1963: Vasile Voiculescu, poet, prozator și dramaturg român

A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Alexandru Mironescu, Adrian Făgețeanu, Roman Braga etc.) Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic,[judecată de valoare] din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”. Creațiile au fost elaborate între 1954 – 1958. Cele 90 de sonete ale sale sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”, conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu. În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).

(n. 1884)cunoscut pentru scrierile "Din Ţara Zimbrului", "La pragul minunii" şi "Lostriţa" (n. 27 noiembrie 1884)

1967: A murit Nicolae Cernescu, chimist şi pedolog cu activitati de cercetare în domeniul ştiinţei solului; membru titular al Academiei Române din 1963; (n. 1904).



1982: Ovidiu Gologan, operator de film (n. 1912)

Este operatorul care, la a 1 iunie 1946, a filmat momentul executării la închisoarea militară Jilava a mareșalului Ion Antonescu și a trei dintre principalii săi colaboratori: profesorul Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe, profesorul Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei, și generalul Constantin Z. Vasiliu, comandantul Jandarmeriei Române.
Materialul a fost filmat pe o peliculă de 35 mm și confiscat imediat de Securitate.

A fost directorul de imagine al filmelor Moara cu noroc (1955), Pădurea spânzuraților (1964).
Ciprian Porumbescu (1973, în colaborare cu Aurel Kostrakiewicz).




2004: Titus Mocanu, estetician din România (n. 1923)

A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, unde a fost secretarul secției de critică.
A colaborat la Viața românească, Steaua, Revista de filosofie, Contemporanul, Arta, Forum etc.


2009 - A murit actriţa Cătălina Murgea, care în anul 2007 a primit premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea din "Legături bolnăvicioase", de Tudor Giurgiu.



Cariera ei artistică se întinde pe aproximativ 47 de ani, lucrând de-a lungul timpului cu trupele de teatru din Piatra Neamț, Bacău și Giurgiu. Cătălina Murgea a jucat și în 15 filme și a colaborat cu Televiziunea Română și Radioul public.

Eu zic sa jucatz Erepublik pentru ca doar asa o sa ajungeti departe... departe oricie chestie concrietca ... si daca muritz azi, o mani... cine stie unde ajungetz si picini dobanditi...

Va tzuk pi totz manelistile de pe pajina mia...