SUA, EDEN si arucatu' matzei peste gard

Day 853, 15:13 Published in Romania Romania by zdenghea

E bine sa fi informat” - v-am mai spus. Dupa o saptamana “glorioasa” precum cea precedenta, a mai existat o rabufire pasagera de orgoliu in cursul serii de ieri. Deja-vu. Limpopo si eternul si fascinantul RW. Mutare, mobilizare, un zid oscilant, batai de inima accelerate in overtime. Rezultatul se stie, nu mai insist.
Poate ar fi fost necesara o explicatie suplimentara despre importanta acestui RW: Africa de Sud e cucerita in totaliate. Daca la alegerile pentru Congres Africa de Sud nu exista ca tara, nu va mai avea un Congres legal constituit. Neexistand Congres, la momentul cand va reaparea pe harta, cetatenia se va acorda automat oricarui solicitant. Ceea ce inseamna posibilitati nelimitate de preluare prin TO a Africii de Sud de catre diverse natiuni rauvoitoare 🙁 marca Phoenix. Sa mai spun ca un sfert din cea mai pretioasa resursa (in viitor) – titaniul – se gaseste in Africa de Sud? 🙁 Nu.

In acest context, americanii s-au stresat ( vezi statisticile spectaculoase ale lui Bogdan_l - ), au tankat, s-au agitat. Pe de cealalta parte, spun ei, EDEN nu s-a dat de ceasul mortii, si, cum trebuia gasit un tap sau capra ispasitoare, au fost identificati vinovatii: aliatii 🙂). Suna cunoscut, n'est pas?

Motiv pentru care, de dimineata, prezidentul american, dl PigInZen(cel depre care se spunea ca ar avea dificultati de comunicare/subordonare/insubordonare cu armata SUA) – isi exprima public dezamagirea . El ne reaminteste cat de importanta pentru economia generala si pentru EDEN in special era Africa de Sud, ca simte ca “unele tari” nu se “focuseaza” suficient pe aspectele care intereseaza SUA, revine si insista supra faptului cat de rau ii pare pentru episodul Sindh si precizeaza ca si-a cerut scuze public – mai mult -si ca nici o alta tara nu a mai procedat intr-o maniera similara intr-un atare context.

Daca lucrurile s-ar fi oprit la acest nivel, as fi catalogat articolul drept “propaganda electorala”, dat fiind ca vin alegerile si nemultumirea publica transformata in “aratat cu degetul spre vinovati” e un bun liant de atragere a capitalului electoral. Elementar, as zice.

Insa, in presa americana apare si articolul unui alt “greu” - dl Josh Frost, care tine sa-si exprime sprijinul total pentru retragerea SUA din EDEN. Se vorbeste despre lipsa coeziunii, trecut, prezent si viitor, precum si inexistenta unui tel comun. Se arunca cu pisica prin Londra, se spun vorbe mari, per total un discurs interesant.

In aceste conditii, stau si ma intreb (retoric sau nu, nici macar nu-mi dau seama) – ce se intampla oare? Chiar de fiecare data cand lucrurile merg prost, trebuie sa facem in asa fel incat sa meraga si mai prost?
Cautam vinovatii? Toti suntem. Si cam cu acelasi grad de participatie. Ca e intentie directa, indirecta, culpa simpla sau neglijenta - chiar nu conteaza. Rezultatul e acelasi.
Situatia actuala este rezultatul firesc al actiunilor/ inactiunilor fiecaruia dintre noi.

Nu-i am la suflet pe americani. Si probabil nici ei nu stiu ca eu exist. Insa potentiala pierdere a unui aliat , in conditiile in care dusmanii se inmultesc pe zi ce trece, nu poate sa ma lase indiferent. Poate dupa ce le mai trece supararea, se mai domolesc spiritele .....

PS: daca n-ati luptat azi si aveti chef de plimbare, o lupta interesanta e aici - RHONE ALPS. Regiunea de high wood a Poloniei. Care e atacata btw ca o consecinta directa si imediata a RW-ului din Sindh 😃. Asta ca sa fie nemultumirea si mai generalizata.

PPS: recomand calduros sa lecturati si acest articol excelent, care explica pe indelete de ce nemultumirile americane sunt nejustificate.