Societatea eRomana

Day 388, 22:58 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

In ultima vreme simt o mare schimbare in Forta.
La noi si aiurea se intimpla multe lucruri ciudate care pot pune pe ginduri un om normal (average jo), bucuros cu eViata lui, muncitor si patriot, responsabil adica.

Avem cladiri mari si impozante aprute de nicaieri care vorbesc cam strimb despre dreptate
http://www.erepublik.com/en/article/ministerul-justitiei-anunta-infiintarea-tribunalului-arbitral--707681/1
avem ginduri despre noi insine, care ne framinta si carea ne indeamna spre ceva mai bun
http://www.erepublik.com/en/article/mostenirea-lui-maslow--708231/1
Apar, evident ca in cel mai liber schimbist, in gindire, partid, candidaturi la functii inalte
http://www.erepublik.com/en/article/hopa-candidatura-oficiala-la-presedintia-erbp-partial-ironica--708409/1
in vreme ce altii scriu Ode
http://www.erepublik.com/en/article/oda-erepublik-a-1-708390/1
si
http://www.erepublik.com/en/article/od-conduc-torilor-erom-niei-708406/1

Nici la Iunion eCetateanul nu prea mai e in apele lui si il bate gindul sa vada daca nu ar fi mai bine in cele zari
http://www.erepublik.com/en/article/c-ini-i-covrigi-la-pre-uri-mici-708393/1

Eh, acuma ca si Han a ramas fara Milenium Flacon si cum master Yoda e atit de departe (unde o fi Denegoban asta?) hai sa ne apucam sa vedem ce ar mai fi de facut pe aici.

Cum "Pestele de la cap se impute" si "Turma merge dupa magar" hai sa vedem si noi ce fac elitele eRomaniei zilele astea.
Care elite, o sa ma intrebati?

Elita politica:
Noul ePresedinte abia s-a instalat la Cotroceni si s-a reimprietenit cu bufnita (e foarte importanta o buna relatie cu ea) iar vechiul presedinte isi cerea scuze public ca nu prea a avut timp sa ii predea mandatul.
Oricum, presedintele nostru din eR e cel mai tru, ca nu numeste numai premierul, ci tot eGuvernul (cred ca Base moare de ciuda). Asta a si facut zilele trecute, dupa negocieri cu partidele si persoanele publice (astea, persoanele publice, mai incolo putin).
Acuma, cam ce a facut presedintele in prima saptamina trebuie sa faca si ministri (evident ca exista excepti, cum ar fi la Ministerul Apararii, unde persoana a pastrat portofoliul).
Ce e ciudat, vine de la Finante (ma ia cu fiori pe sira spinarii numai cin scriu numele acestui Minister) unde nu se mai observa insistenta, combativitatea pozitiva si creativitatea de care am avut parte de la vechiul ministru. Dar sa dam credit si celor nou numiti. Chiar si smif a avut nevoie de citeva zile pina sa isi defineasca un plan.

Elita economica:
Aici lucrurile au mers mai departe asa cu erau pentru ca oamenii astia au ajuns in aceasta elita pt ca au muncit f mult (in general) si nu au relatii directe (speram noi) cu politicul.
Problema aici e cu BUG-urile care ne-au speriat pe toti, mai rau ca criza mondiala.
Reactia economicului e una ciudata (la prima vedere) de crestere a preturilor la produse (desi cei multi se pling ca viata e tot mai grea) ca sa isi prezerve activitatile si eventual cistigurile.
Zicea ca smif nu mai e si, nu stim cum mai e controlata masa monetara acum, asa ca ne asteptam la ceva inflatie (ca preturile mai inalte vor fi "vinate" de salarii mai mari, de o sa ajungem sa vorbim de milioane, doamne fereste).

Apare si un exemplu mai deosebit de aici, adica patronul cel mare al mincarurilor (nu e Lucullus) care intra si in politica si care devine combativ. In acelasi timp participa insa si la un cartel al industriei food pentru stabilirea preturilor pe piata.

Elita militara:
Aici suntem tari, cei mai tari.
Militari ca ai nostri nu are nimeni si ajutam pe toata lumea cu trupe (inca imi scapa ratiunile pentru care o facem).
Cum sistemul militar e unul ierarhic, nici nu apar prea multe schimbari sau probleme, indiferent de guvernare.

Ca o particularitate deosebita a sistemelor militare, vicecomandantii (in numar de 2) pot lua locul oricind comandantului si comandantul sa devina vice, pentru ca oricum nucleul de comanda e bine sudat si functional, asa ca nici nu prea conteaza pe cine numeste puterea politica in functiile de comandant.

Persoanele publice:
Adica formatorii de opinie. Aici lucrurile sunt mult mai complexe (eRealitatea e complexa dom'le).
Am facut zilele trecute teste de publcitate concretizate in asta
http://www.erepublik.com/en/article/sa-ne-vedem-cine-suntem-pentru-ceilalti--706420/1
si, inaintea noastra MLS a facut si el unul, pentru autorii de media in general
http://www.erepublik.com/en/article/cercetare-sociologica-principalele-voci-din-media-romaneasca--702273/1

Bun, nu avem convingerea ca aceste testari sunt foarte exacte, dimpotriva, insa ele ne dau o imagine despre cine sunt persoanele considerate de majoritate ca formatori de opinie, ca persoane a caror opinie poate influenta si pe altii (nu in sensul ca altii ar prelua atitudinile sau opiniile lor, dar in sensul de a indemna sa ne gindim la ceva).

Explicatii si concluzii:
Prezenta este o paradigma, in sensul celor discutate cu Von Ach, de interpretare a socialului, fara a realiza altceva decit o reprezentare a faptelor.
Consecinta logica si mai ales umana a acestei prezentari ar fi o dezbatere privitor la justetea acestor afirmatii/situatii, asa ca astept comenturile voastre privitor la aceste domenii si aspecte. Considerati-o ca pe o datorie civic - sociala.

Evident, pe baza opiniilor voastre o sa incercam sa definim un model cit mai aplicabil pentru o cercetare serioasa a societatii eRomanesti, a starii acesteia si a tendintelor de evolutie.
Asa ca va rog sa raspundeti la intrebarile: Care si De ce? privitor la cel mai simpatizat lider:
-politic
-economic
-militar


PS
Inca suntem in cautarea persoanei carismatice 🙂.