Politica. O mica analiza.

Day 381, 03:47 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Astazi au loc alegerile pentru functia de prsedinte al eRomaniei, asa cum deja probabil stiti cu totii.
Am initiat zilele astea inca o dezbatere in care sa puteti discuta cu cei inscrisi in aceasta cursa electorala (din nefericire, desi am reusit sa prezint atitudinile a 3 din cei 4 prezidentiabili, nu am beneficiat de atentia lor pentru aceasta dezbatere).
http://www.erepublik.com/en/article/dezbatere-publica-prezidentiabili--704963/1

si, anterior,
http://www.erepublik.com/en/article/identitate-si-devenire-social-si-politic--704669/1

Astazi am sa incerc ceva rar vazut in eRomania, o analiza politica, lasind evident, libertatea cititorilor (fie ei direct implicati in articol sau nu) de a exprima opinii pe marginea acesteia.
Din experienta mea in eR pot sa va spun ca alegerile astea imi par a fi, de departe cele mai interesante la care ajung sa particip. De ce?

In primul rind pentru ca "unul" din generatia mea a ajuns sa candideze (dsalageanu are cam aceasi vechime in joc ca si mine) ceea ce inseamna ca se poate. Asteptam pe viitor si candidati mai tineri, cu o virsta mai mica in eR 🙂.

Mai apoi, pentru ca acesti candidati sunt bine pregatiti pentru aceasta functie.

Alex Craciun, a mai fost presedinte, stie f bine despre ce este vorba si ce trebuie sa faca cel ce ocupa o asemenea demnitate (este unul din cei mai vechi useri din eRomania si are o mare experienta de joc).
Este singurul candidat care afirma clar ca eRomania trebuie sa inceapa noi razboaie (actiune in care a mai facut pionerat) si, considerind opinii celebre, cum ar fi: "Un Principe nu trebuie să aibă alt ţel, nu trebuie să se gândească la altceva, nu trebuie să înveţe altceva decât războiul, cu regulile şi disciplina lui, pentru că el este singura artă necesară celui care conduce." - Niccollo Machiaveli, este foarte posibil sa aibe dreptate.
Asa cum recunoaste si el, este o persoana cu reale calitati de lider, ("...acceptarea cu greu a punctelor de vedere opuse, atitudinea superioara in discutii, sunt caracteristice ale unui lider..." - Alex Craciun, Interviu Indimedya) si autoritara, atitudine care se desprinde cu usurinta din discursul sau de candidatura.

De asemenea, sunt cunoascute pozitiile adversarilor sai politici, in special cei din PMR (si mai ales MicKeyD) care il acuza de frauda din fondurile statului, in special, si care nu suporta, in principal, atitudinea superioara si autoritara a acestuia (desi dintre toti adversarii politici pe care i-a avut de-a lungul timpului AC, doar Dura Lex pare a fi cel care recunoaste deschis ca aceasta atitudine este cea care il deranja cel mai tare: "...accepta cu greu punctele de vedere opuse, ia masuri pe care eu le consider cel putin neadecvate, atitudine superioara in discutii." - dura Lex - antepenultimul articol din Dura Paper).
Aici, iar vin cu un citat celebru: "Oamenii mari numesc ruşine faptul de a pierde şi nu cel de a înşela pentru a câştiga." - N.M.

dsalageanu este cel mai "tinar" candidat pentru functia de presedinte, si plin de entuziasm si aducind o serie de programe noi, care, asa cum declara el, vor"face acest joc mai atractiv".
Asa cum se poate vedea, programele lansate de dsalageanu sunt pline de inovatii si concepte noi (teorema fundurilor si a scaunelor fiind une din cele mai celebre - desi a uitat sa ia in considerare si funduletele 😃), militind pentru o mai larga implicare in viata publica a cit mai multor useri, intr-o modalitate plina de svoare.
De aici antiteza majora care se creaza intre acest candidat al eRoU si cel al eUGD, in special in ce priveste atitudinile pe care le au fata de problema jocului si a relationarii publice. Pentru o lamurire, si in acest sens, am sa va mai dau un citat: "Nu ştiu ce e mai bun, răul care aduce folos, sau binele care dăunează." - N. M.

smif este un jucator cu o vechime destul de mare in joc, cunoscut cu siguranta eRomanilor ca Maresal in armata romana, Ministru al Economiei si Finantelor (pozitie din care a luat o serie de masuri pe care personal le consider potrivite) si constituind cu siguranta un precedent pentru aceasta functie, in sensul ca toti cei ce ii vor urma vor trebui sa urmareasca si ei masa monetara, deprecierea puterii de consum, evolutiile preturilor, acordarea de credite si emisiunile de titluri de stat.
Este, de asemenea celebru datorita mediatizarii in care Ministerul Media l-a avut ca subiect, si anume
http://www.erepublik.com/en/article/smif-facts-ministerul-media--696390/1

In ultimele zile a avut parte de ceva probleme, in ePL si cred ca se potriveste acest citat pentru aceasta: “Puţini văd cum suntem într-adevăr, dar toţi văd ce ne prefacem că suntem.” N.M.

Grinch85 este si el un jucator mai nou, intr-un partid vechi insa, care a decazut mult. Probabil ca este cea mai activa persoana a eRBP si, alaturi de elena.coman si, mai nou, Omae Bazooka, una dintre cele mai celebre.
Nu apare foarte des in public, motiv pentru care nu stim foarte multe despre el, insa suntem convinsi ca este un bun jucator.
Ca sa justific, inca un citat: “Dumnezeu ne-a dat cuvântul ca să ne putem ascunde gândurile.” N.M.

PMR a retras in ultima clipa pe redboll21, candidatul sau, pentru a oferi sustinerea sa eRoU, respectiv lui dsalageanu. Probabil PMR a mizat pe idea care se desprinde din acest citat: "Cel ce-şi învinge duşmanii printr-o stratagemă este mai de preţuit decât cel cei învinge prin forţă." N.M.

Oblio este candidatul eLAM, un partid care nu este in congres si care a fost acuzat, de multe ori (si exista in continuare o retinere fata de el) datorita denumirii si “istoriei” sale din RL. Desi in eR nu ar trebui sa conteze ceea ce s-a intimplat in RL (nu?).
O persoana activa insa ceva prea radicala pentru gustul unora, continuator al liniei de atitudine a antecesorului sau, Roscatul (ultima prezenta in congres a acestui partid, desi a intrat pe listele altui partid si apoi a renuntat la demnitate). Atitudinea eLAM este justificata de adevarul acestor vorbe: "E mai bine să fii temut decât iubit." N.M.

Cum devine toata treaba asta ?

Cred ca si voi sunteti de acord ca Grinch85 nu are sanse foarte mari in acesta cursa, si poate ca si uni membri ai eRBP, vor vota cu alti candidati. Pacat, pentru ca Grinch85 ar fi adus cu sine lucruri pe care poate le dorim pentru noi, insa nu o sa stim asta.
Cam in acesi situatie se afla si Oblio, care este chiar activ si aduce o serie de atitudini noi si interesante.

dsalageanu si smif au o mare problema amindoi. Au devenit atit de celebri si populari incit faptul ca amindoi concureaza plecind din opozitie ajunge sa ii dezavantajeze pe amindoi.
Evident, acest dezavantaj se refera la raportarea candidaturii lor cu cel care pleaca din pozitia de favorit.

Alex Craciun are atit de multa abilitate politica acumulata incit stie f bine cind sa apara, cind sa se retraga, cind sa vorbeasca si cind nu. Acesta este cel mai mare avantaj al sau fata de ceilalti doi care, desi sunt oameni deosebit de creativi (au si avut diferite functii publice chiar sub guvernarea eUGD) nu stiu foarte bine sa isi managerieze imaginea politica (cea publica fiind destul de buna, insa nu abia de acum incep sa apara efecte de erodare a ei, datorate expunerii publice).

De asemenea, asa cum ne-a obisnuit, eUGD stie foarte bine sa se mobilizeze atunci cind este necesar si, desi a fost acuzat ca voteaza prin clone sau alte asemenea, reuseste sa adune majoritatea voturilor.

Asadar (retineti ca nu am inceput cu Deci):

Avem de ales intre un lider puternic, cu experienta si autoritar (aspectul asta fiind cel care nu place liber cugetatorilor – desi la Victor Petrescu se pare ca da rezultate deosebite) care stie sa se inconjoare de oameni capabili si muncitori si doi outsideri care promit (nu prin mesajul lor ci prin ei insisi, iar dsalageanu chiar si prin echipa eRoU pe care o are) foarte mult si care, chiar daca acum au sa piarda, cu siguranta vor fi, si in continuare, repere ale eSocietatii romanesti.

Daca alegem outsiderii, avem inca o problema (pe care ei au creat-o prin candidatura individuala). Pe care dintre ei ?

Eu va doresc succes tuturor in aceasta grea decizie dar, mai dau un citat, in incheiere: “Oamenii sunt totdeauna duşmanii întreprinderilor în care văd dificultăţi.” N.M.

Doamne ajuta.

Marius Ovidius
Indimedya

PS
Simtiti-va liberi sa exprimati orice coment la prezentul, acum si daca apar si prezidentiabili, deja suntem in ziua alegerilor si o dezbatere serioasa nu strica (mai ales daca nu ati votat inca 😉