paispi

Day 4,163, 04:35 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

Ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie in istoria Erepublik.

Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat azi, 14 aprilie, am făcut o trecere în revistă a evenimentelor importante din această dată solemna.



1456: la Orbic, ţinutul Neamţului, are loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron. Ultimul se retrage la poloni, cedînd-le acestora cetatea Hotinului.



1574: Victoria de la Jiliștea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), împotriva oastei turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.



Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei, nu ascultă se sfatul boierilor şi se pregăteşte de luptă cu turcii. Domnitorul moldav cere ajutorul regelui Uniunii polono-lituaniene, Henric de Valois (1573-1574) şi viitorului rege Henric al III-lea al Franţei (1574-1589) dar este refuzat de ambii. Singurul sprijin Ioan-Vodă l-a obţinut din partea a 1 200 de cazaci polonezi, conduşi de hatmanul Sviercevski.



Domnul Moldovei dispunea de 20 000 pe pedestraşi, 10 000 de călăraşi (călăreţi) şi de 110 guri de foc, din care 80 tunuri de mare calibru. Gruparea turcă era formată din 40 000 - 50 000 otomani ai beiului de Silistra şi din ostaşi din Muntenia. Armata a urmat cursul Bucureşti - Rîmnicu-Sărat - Milcov (hotarul cu Moldova) şi şi-a instalat tabăra la Focşani, pe malul Rîmnei, afluent al Putnei, lîngă Jilişte.



1884: A apărut, la Sibiu, ziarul politic şi cultural Tribuna, condus între 1884 şi 1886 de Ioan Slavici. Ziarul Tribuna va apărea pînă pe 16 aprilie 1903.





1932: este adoptată legea pentru organizarea bibliotecilor şi muzeelor publice din România, care prevedea înfiinţarea acestora în fiecare municipiu, comună urbană şi rurală.



2004: Actrița Tamara Buciuceanu-Botez a primit Diploma de Societar de Onoare al Teatrului Național din București.



Zo nascutara azu' :



1868: Oscar Obedeanu, artist plastic român








1885: Iuliu Hațieganu, medic român (d. 1959)

Iuliu Haţieganu s-a născut pe Valea Someşului, în familia unui preot greco-catolic, cu 13 copii. A făcut gimnaziul la Blaj, unde a fost coleg de clasă cu viitorul cardinal Iuliu Hossu. Religia urma să fie unul dintre „păcatele” de care s-au folosit mai târziu comuniştii atunci când a intrat în vizorul organelor de represiune şi a fost îndepărtat de la catedră. Se întâmpla în anul 1948, când era deja un medic strălucit.



Activitatea lui Iuliu Haţieganu a fost strâns legată de convingerea că o minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos. A susţinut înfiinţarea de parcuri şi spaţii dedicate mişcării şi recreaţiei în aer liber.



Cel mai bun exemplu l-a dat el însuşi: din propriii lui bani, a pus bazele unui parc sportiv dedicat tinerilor şi studenţilor. Parcul „Iuliu Haţieganu”, din Cluj, cu suprafaţă de 25 de hectare, a fost dedicat memoriei fiului său, dispărut la numai opt ani, şi se află pe malul Someşului.




1895: Ionel Nicolae Romanescu, aviator român (d. 191😎 se năștea, în Belgia. Bunicul său fusese șeful de stat major al oștirii române, pe vremea Războiului de Independență.



El însuși avea să fie un militar excepțional! Încă de copil, era preocupat de studiul științific și de noile tehnologii. Tânărul Romanescu devora informațiile legate de motoare, avioane, automobile.



A trăit vremurile de început ale aviației și a participat la dezvoltarea sa.



E aproape de prisos să mai adăugăm că își dorea, cu ardoare, să zboare !

1924: George Munteanu, critic și istoric literar român (d. 2001)



Nascut în satul Bravicea, Gheorghiţă a lui Simion Ghelăuţanu (aşa i se spunea în sat) din fostul județ Orhei. După moartea părinților a fost crescut de un unchi care se stabilise cu traiul în România. În 1946 absolvește Școala Normală de Învățători din Cluj, iar la 1950 – Facultatea de Litere și Filosofie din același oraș. Între anii 1956-1960 este redactor la revista „Steaua”; între anii 1960-1968 – redactor la „Contemporanul”.
E suficient să spun că viitorul istoric literar a fost discipolul cunoscutului eminescolog Dimitrie Popovici, care i-⁠a insuflat nu numai pasiunea pentru Eminescu, dar şi rigoarea cărturărească universitară.




„Stimaţi braviceni, neuitaţi de mine, un modest fiu al satului! Feriţi-vă de dezbinări, fiţi uniţi!…”



1929: Octav Pancu-Iași, scriitor, publicist și scenarist român (d. 1975)




Si favorita mea evaaaaaaaaarrrr:



1934: Cornelia Velcescu, artist plastic. Sculptor, pictor de icoane, etnolog și lingvist (d. 2019)



Cornelia Velcescu a absolvit Liceul “Mihail și Sevastița Vasilescu” din Pitești, Facultatea de Filologie și Pedagogie în 1959 și Institutul de Arte Plastice “N.Grigorescu”, București în 1968.



A avut prima expoziție personală în 1969 la București, a participat la numeroase expoziții de grup în România, Franța, Germania, Italia, Polonia, Bulgaria precum și la concursul internațional de ceramică de la Faenza.



A fost membru al UAP România și al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici de pe lângă UNESCO. Operele sale se află parcuri, muzee și colecții particulare din România dar și în Franța, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Portugalia, Costa Rica.



1950: Daniela Crăsnaru, poetă română



Muritura, ai, ai, ai, muritura si sa dusaaaaaara...:



1997 - A murit poetul Petru Creţia, cercetător al operei lui Mihai Eminescu (n. 21 ian. 1927)



2012: Florin Constantiniu, istoric român (n. 1933)





Eu zic sa jucatz Erepublik pentru ca doar asa o sa ajungeti departe... departe de o realizare concrietca ... si daca muritz azi o mani... cine stie unde ajungetz...

Va tzuk pi totz de pe pajinu mia...