eTUEM Yeni Oyuncular İçin Temel Ekonomiye Giriş Dersi

Day 830, 12:19 Published in Turkey Turkey by eTUEM
eTUEM Temel Ekonomiye Giriş Dersi
Dönem 1 Ders 1 : eTürkiye nin ekonomik durumu.
1.eTürkiye temel ekonomik bilgilere giriş.


Bu konuya öncelikle ülkemizin basit istatistikleri ile başlıyoruz.

Ülke ekonomisi söz konusu olunca ilk önce ele alınması gereken konu vergilerdir.
Oyunda 3 çeşit vergi bulunmaktadır:
Income Tax : Gelir Vergisi
Import Tax : İthalat Vergisi
VAT : Katma Değer Vergisi diyebiliriz.

Vergiler nasıl çalışır ?
Income Tax : Şirket yöneticisi şirket hesabından para çekerken kesilir. Vergi ülke yönetimi(yani meclis) tarafından oy çoğunluğu ile belirlenir. Ayrıca şirket çalışanlarının aldıkları maaşlardan kesilir. Toplanan vergi direk olarak ülke hazinesine eklenir.
Örnek olarak : Bir şirket yöneticisi, sahibi olduğu silah şirketinden 10 gold çekmek isterse, ülke vergisi olarak silah gelir vergisi yüzde 20 ise, şirket yöneticisinin hesabına 8 gold geçer. 2 gold devlet hazinesine aktarılır.
Eğer bir çalışan bir silah şirketinde 10 TRY maaş alıyorsa, aynı şekilde çalışan 8 TRY maaş alır.
Import Tax: Bir şirket bulunduğu ülkenin dışındaki bir ülkeye ürününü satmak istediğinde ürün fiyatının üzerine otomatik olarak eklenen vergidir.
Örnek olarak: A ülkesinde silah şirketi bulunan bir şirket yöneticisi, B ülkesinde ürününü 3 birime satmak isterse, B ülkesinin silah ithalat vergisi yüzde 50 ve VAT yüzde 5 ise, ürün marketplace de 4,65birim olur.
VAT : Katma Değer Vergisi ya da KDV ürünlerin satış fiyatı üzerine eklenen vergidir.
Katma Değer Vergisi hammadde satışlarında uygulanmaz.
Örneğin; bir ürünü 1 TRY fiyata satmak isterseniz ve o ürünün VAT değeri yüzde 10 ise, ürün marketplace de 1,1 TRY olur.
Eğer vergiler çok yüksek olursa, şirket sahiplerinin büyümeleri engellenir. Eğer vergiler çok düşük olursa, ülke kasasına giren maddi kaynak azalır.

Ülkemizdeki vergi oranları :

(Resme sağ tıklayıp resmi görüntüle/resme bak diyerek büyük halini görebilirsiniz.)

Ülkemizdeki asgari ücret miktarı pek çok ülkede olduğu gibi 1 birim yani 1 TRY dir. Bu nedenle 0 skill işçiler de dahil olmak üzere 1 TRY den az maaş verilemez.

Ülkemizde şu anda 621 şirket kurulmuş durumdadır. Nüfusun yaklaşık olarak 4500 göründüğünü ve bu nüfusun da bir çoğunun aktif olmadığı göz önüne alınırsa, çoğu şirketin işçi istihdam etmediği veya maksimum verimlilik ile çalışmadığı fark edilecektir.
eTürkiye de bulunan tek yüksek hammadde kaynağı Akdeniz Bölgesi’ nde bulunan tahıldır. Bu nedenle diğer hammaddeler yani Iron, Wood, Diamond, high region bulunan ülkelere göre tam verimlilik ile çalışamamaktadır.

Dolayısıyla tahıl hammadde şirketlerinin Akdeniz Bölgesinde kurulması gerekmektedir.

Ülkemizde Q1 Tahıl fiyatları yaklaşık olarak 0,004 Gold (0,19/0,20 TRY) civarında seyretmektedir. Diğer ülkelere kıyasla çok iyi olmasa da orta seviyelerde sayılabilecek bir maliyettir. Q5 Grain şirketi bulunmamaktadır(varsa da ben bilmiyorum).

Diğer sektörler ise(silah,ev, bilet vs.) bulundukları bölgenin hammadde kaynağından etkilenmezler. Bu nedenle istenilen bölgeye kurulabilir.

Bir ülkenin ekonomik durumunu etkileyen bir diğer unsur, ülkenin ürünleri satın alan aktif nüfusudur. Her ürünün hitap ettiği bir kitle vardır. Örneğin, her oyuncunun ilk dönemlerinde tükettiği q1 ekmek miktarı marketplace toplam 2398. (an itibariyle) Aktif nüfusun yaklaşık olarak 1500 civarında olduğunu düşünürsek ve herkesin q1 ekmek tüketmediğini, arz – talep dengesinin arz tarafında fazlalaştığı görülecektir. Toplamda piyasaya sürülmüş ekmek sayısı ise 3789. Ekmek üzerinden örneklendirme yapıyorum çünkü, diğer sektörler ihtiyaç duyulduğunda tüketilen ürünler olduğundan ve bir günde bir ekmek yeme imkanımızı artıramadığımızdan dolayı en güzel örnek ekmek sektörüdür. Ülkemiz piyasalarının çok fazla hareketli olmamasından kaynaklı olarak ülke hazinesine giren maddi kaynak da kısıtlıdır.

Diğer sektörlerde ise bilet, gift vs. ancak ihtiyaç duyulduğunda tüketim yapıldığından nüfus ile birebir olarak kıyaslama yapmak yanlış olacaktır.

Ülkemizde çoğu ülkede olduğu gibi q1 şirket kirliliği genel anlamda bulunmaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar(yatırım ortaklıkları vs.) eski dönemlere oranla biraz daha düzelmiş olduğunu belirtebiliriz. Ancak yine de arz-talebin tam dengesine oturmamış olduğunu belirtebiliriz.

Bu nedenle yapılması gereken mümkün olduğunca ilk elimizde olan 20 gold ile Q1 şirket açmamaktır.

Şirketlerin çalışma mantıkları ve yönetimi daha sonraki konularda anlatılacağından sadece ülkenin istatistiki verileri üzerine ufak yorumlar ile burada sonlandırıyorum.
Umarım ülkemizin ekonomi durumu hakkında sadece giriş olarak bu bilgiler yararlı olacaktır. İlk makalemde hem zaman kısıtlandığından, hem de fazla yoruma yer vermeden, reel bilgiler üzerinden anlatım yapmaya çalıştım. Umarım çok kuru kalmamıştır.
eTUEM Ekonomi Öğretmeni😛, City of Dragons