Economie, Napolitane, V2, Razboi si legaturile dintre ele[Episodul 1]

Day 823, 08:20 Published in Romania Czech Republic by Adrian Nicolae
Primul meu articol, imi tin pumnii.
Acesta e primul din seria, sper, economia si V2 intr-o lectie, un fel de Henry Hazlitt, in varianta miniaturizata.

Mult timp s-a scris despre Lana cu trupul ei fermecator, razboaie si strategiile lor, V2 si economie.
Voi incerca sa aduc ceva nou in aceasta discutie, dar daca noul nu primeaza, va rog, mangaiati-ma cu pietre.

Economia de piata se bazeaza pe cateva concepte esentiale, lucruri ce o fac sa functioneze.
Ciclicitatea banilor, rotatia lor pe piata, reprezinta un mic mare lucru ce afecteaza tot, de la firme, productie, stocuri, la inflatie si puterea de cumparare.
Mana invizibila, urmarirea scopului personal ce duce la binele societatii, este coloana vertebrala a economiei. Ea zice ca actiunile cele mai eficiente si benefice vor fi si cele mai profitabile.
Cererea si oferta este relatia ce influenteaza direct pretul.

Se vorbeste despre doua mari cauze ale prabusirii economiei emondiale(dramatic si relativ partial adevarat), numarul firmelor noi si Lana.
Tin sa precizez ca numarul firmelor noi nu cauzeaza niciun impact major pe termen mediu si lung. De ce? Pentru ca se respecta o conditie primordiala, ciclicitatea banilor(o forma a ei).
Banii pentru infiintarea firmei si pentru asigurarea unui capital initial, sunt oferiti de catre erepublik. Falimentul lor e frectie la picior de lemn, intrucat dispar bani ce, din start, aparusera din senin. eRepublik iti da bani, tu-i arunci pe apa sambetei = cantitatea de bani de pe piata nu este afectata. Cifre vis-a-vis de impact si intervale de timp, pot fi calculate doar prin indentificarea sumei de bani existenta initial pe piata si cea finala, lucruri de care nu dispun la momentul actual.


Un grafic la intamplare ce da bine in articol.

Cu ce a gresit Lana in aceasta pseudo economie a erepublik? Simplu, ea e cauza efectelor resimtite de noi toti, singura cauza importanta.
Acei bani primiti la level 6, la medalie etc. in loc sa fie dati pe firme si sa mentina cantitatea de bani de pe piata la acelasi nivel, sau sa se cumpere produse marind acea cantitate si devalorizand leul, sunt pierduti. Nu mai exista nicio rotatie a capitalului, pur si simplu apar niste bani si dispar. Oferta ramane constanta(cu exceptia firmelor noi), dar cererea ori ramane constanta, ori scade. Bun, dar asta e doar o picatura din ocean.
Problema cea mai mare reprezinta persoanele, ce simt nevoia de napolitane si arunca pe piata mii de produse si firme in acelasi timp, creand o competie foarte mare la pret. Oferta creste, cererea scade, iar pretul alearga spre 0. Mana invizibila nu se resimte in aceasta asa-zisa economie de piata.

Stiu ca o sa ziceti ca preturile au scazut, dar si salariile, ceea ce rezulta ca salariul real al populatiei a ramas acelasi. Din start, pica aceasta teorie. De ce?
Puterea de cumparare si salariul real nu sunt date numai de aceasta relatie. Numarul ofertantilor va continua sa creasca pana la un punct critic.
Atat timp cat iei bani de pe piata si ii spargi pe napolitane, niciodata scaderea procentuala a pretului va echivala cu scaderea salariului real. De ce? Din cauza ciclicitatii(cred ca deja v-am obosit cu acest cuvant), mainii invizibile si a cererii si ofertei.

Cel mai bun exemplu este criza financiara din RL. Din cauza scaderii preturilor la constructii in SUA, o cantitate enorma de bani a facut puf. Efectele le stiti cu totii. In erepublik sunt mult mai mici, deoarece cantitatea de bani a fost pierduta in timp, nu instantaneu.

E haios, dar tocmai am trecut prin primul(cred) crah financiar din istoria erepublik, dar razboaiele au redus substantial prejudiciile in economie.

Tot ceea ce am prezentat pana acum este teorie preluata din RL, dar din cauza erepublik, orice e posibil, ea putand sa nu se aplice mot a mot.

In articolele viitoare voi prezenta urmatoarele puncte: efectele diversificarii pietei, psihologia schimbarii aduse de V2, adaptarea industriei razboiului la V2 si ce legatura are (1+1)² ≥ 1²+1² cu razboiul.

Multe lucruri nu au fost dezvoltate suficient, din cauza marimii articolului. Le pot dezvolta cu placere in comment-uri.
Va rog, pentru orice adaugare, sugestie, greseala din partea mea, nu uitati sa comentati la articol 🙂

Edit: Exista si alti factori care influenteaza economia, ei n-au fost trecuti, intrucat am considerat ca am expus ceea ce era mai important. Daca scriam si despre clone, upgrade-uri de firma, wellness packs, publicitate etc. iesea dintr-un articol, o carte.

Multumesc pentru voturi, abonare si sustinere 🙂