Dezbatere publica. Prezidentiabili.

Day 379, 23:55 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Asa cum anuntam inca de ieri, astazi avem ocazia de a va prezenta interviurile pe care ziarul nostru le-a luat candidatilor la presidintie ai principalelor partide.
Prezentul a fost anuntat si deschis de articolul:
http://www.erepublik.com/en/article/identitate-si-devenire-social-si-politic--704669/1

Mentionam ca au raspuns solicitarii noastre doar domnii dsalageanu si smif, pina in prezent.
Domnul redboll21 inca nu a raspuns intrebarilor noastre dar asteptam in continuare raspunsurile domniei sale, iar domnul the_mihai nu a raspuns cererii noastre de interviu asa ca nu cunoastem, in prezent, daca va dori sa participe la acest articol sau la dezbaterea publica ce va urma.
De asemenea, reprezentantii partidului eRBP nu au desemnat un candidat al partidului pentru aceasta functie si, ca urmare, nu am putut stabili o anumita persoana care sa participe in aceasta intreprindere a noastra (chiar si dupa discutiile avute cu reprezentanti ai acestui partid).

De aceasta data intrebarile Indimedya au fost “personalizate”, fiind diferite pentru diferiti interlocutori.
Formatul pe care il propunem este similar cu precedentul, asteptind intrebarile dumneavoastra pentru candidati in comenturile la prezentul articol.
De asemenea, data fiind modalitatea media din eR, va solicitam respectuos, inca o data, sa adresati intrebarea (intrebarile) si sa aveti rabdarea necesara pentru ca cel interpelat sa raspunda.

Mai precizam ca intrebarile au fost trimise candidatilor, si reprimite de la acestia "in integrum", redactia noastra operind editarea necesara pentru a asocia fiecare intrebare cu raspunsul sau.

Multumindu-va anticipat pentru intelegere si arborind ramura de maslin asupra acestor discutii,

Marius Ovidius
Indimedya

Stimate domnule dsalageanu,

Aflind ca sunteti candidatul RoU pentru functia de presedinte, in vederea publicarii unui nou material in ziarul nostrum, ne permitem sa va adresam urmatoarele intrebari:

1
Spuneati ca in RL nu sunteti ceea ce am numi patriot (chiar ati “fentat” armata) insa ca in eR, acest sentiment parca apare.
Ce va face sa fiti aici mai apropiat de sentimente nationale? Este faptul ca eRomania se descurca atit de bine in eR, este faptul ca aici ati gasit prieteni mai de nadejde, aveti aici acces la informatiile politice si nationale mai bine ?

Raspuns:
Intrebare grea. Dupa acel comment, am fost tras de urechi de un prieten, care a avut o cariera militara in RL, spunandu-mi "vorbesti despre ceea ce nu cunosti". Si avea dreptate. Cred ca totul este legat de stima de sine: ne asociem cu lucruri care ne fac sa ne simtim bine, si ne disociem de lucruri care ne fac sa ne simtim prost, stanjeniti, slabi, insignifianti.

In Erepublik imi este mult mai usor sa ma simt mandru ca sunt eRoman, si, evident, ma simt mult mai aproape de procesul decizional, stiu ce se va intampla, comunic frecvent cu actualul presedinte si cu ceilali presedinti de partid, imi este simplu sa ma simt important. Evident, daca fac un exercitiu simplu de sinceritate nu ma opreste NIMENI sa fac asta si in RL, piedicile sunt doar in capul meu. Daca as alege o cariera militara in RL, cu siguranta ca as simti acelasi sentiment de camaraderie. La fel, am un prieten bun care, la alegerile astea a devenit "Congressman", tot in RL, pe munca lui si pe nopti nedormite, la fel ca aici, in lumea noua.

Sper ca asta sa fie cel mai mare castig personal in urma acestui joc, sa pot lua cu mine acest sentimentul pozitiv, increderea si dorinta de a ma implica.



2
In articolul dumneavoastra de candidatura ati comentat prezentind un “action plan” de modificare/implementare a structurii Ministerului Muncii.
Cine va realiza activitatea de urmarire a activitatii acestui Minister?

Raspuns:
Voi prezenta in detaliu si structura Executivului pe care doresc sa o propun intr-un articol ulterior, sunt multe de spus in directia asta. Ontopic, sunt un mare fan in zona manageriala a "principiului celor 2 perechi de ochi", principiu care vizeaza dublarea pozitiilor executive de mare raspundere intr-o organizatie pentru a da calitate actului managerial si pentru a asigura permanenta decizionala. Acest principiu il vedem aplicat cu succes in eR in unitatile militare romanesti, prin dublarea comandantilor de catre locotenenti. In administratie, functia de presedinte intentionez sa o dublez cu o functie de Prim Ministru, cele 2 persoane urmand sa asigure functionarea Executivului (din care Presedintele face parte, in structura politica eR). Imediat sub acest nivel decizional urmeaza o structura plata, similara structurii Armatei Romane, in care Ministrul Muncii va avea "asistenti loctiitori" pe managerii diferitelor servicii. Atentie, eu sunt un jucator de echipa si imi place munca de echipa. Nu voi construi un carnat decizional presedinte -> PM -> MM -> sef serviciu, sunt doar 2 paliere: Presedintele in echipa cu Prim Ministrul si respectiv Ministrul Muncii impreuna cu echipa lui. In orice moment, va exista cineva care sa decida si cineva care sa implementeze.


3

Ati afirmat ca eRomania ar trebui sa isi redirectioneze eforturile spre economic, spre “colonizare” in perioada de perspectiva. Stiind ca actualmente, forta majora a eRomaniei, recunoscuta international, este cea militara, cum credeti ca se pot concilia cele doua?

Raspuns:
Forta militara depinde de forta economica. Atentie, ecuatia este mai complexa decat sa ne punem intrebarea "Cat Gold avem?" Intrebarea CORECTA este "Cat Gold putem produce luna asta?" Capacitatea Romaniei de a atinge un obiectiv militar complex (cucerirea Austriei de exemplu) depinde de capacitatea economiei eRomaniei de a produce mai mult Gold decat tarile cu care intram in razboi. Este evident ca, pe termen scurt si mediu nici nu poate fi vorba de asa ceva.

O alta legatura o reprezinta maturitatea si calitatea Armatei Romane, care in prezent este capabila sa execute misiuni foarte complexe, inclusiv actiuni de colonizare. Sigur ca in colonii trebuie sa utilizam armata pentru a ne asigura ca avem populatie activa atunci cand avem nevoie de ea, precum si pentru a organiza avanposturi militare. La know-how-ul nostru militar, un "avanpost" de 20 de soldati de strength mediu, dar bine echipati, poate pune un damage de 15.000 in prima zi de lupta, ceea ce ar face o "mica" unitate offshore o forta regionala.

Pe termen scurt, putem utiliza armata pentru a ne atinge obiective punctuale, asta e clar. DAR, nu trebuie sa uitam ca doar economia aduce sustenabilitate. O colonie care nu este prospera, nu poate fi mentinuta nici cu toate armatele Lumii Noi. O colonie care nu aduce prosperitate celorlaltor comunitati (bastinase, sau alte colonii din zona), iarasi, nu va putea fi mentinuta.


4
Daca, presupunind, o sa ajungeti presedinte, dupa aceast mandat, dupa ce ati obtine aceasta demnitate, ce credeti ca ar urma? Ce altceva mai poate face un user dupa ce a ajuns presedinte?

Raspuns:

Buna intrebare, m-am gandit si eu la asta. S-ar putea sa va surprinda raspunsul, urmatorul pas pe care l-as face este sa castig presedintia eUGD. Imi doresc enorm de mult sa transez problema de "culoare politica" in Romania, si sa reasez partidele pe fundamente mai pragmatice si concrete. Cred ca o provocare mai mare decat sa fiu presedintele eRomaniei, este sa fiu presedintele a 2 mari partide romanesti, care odata erau "dusmani de moarte". Dar asta evident, doar DUPA ce ajung presedinte (acum sau alta data), in felul asta cred ca as putea sa evit orice acuza de traseism


Multumesc pentru oportunitate!


Stimate domnule smif,

Aflind ca sunteti candidatul ePL pentru functia de presedinte, in vederea publicarii unui nou material in ziarul nostru, ne permitem sa va adresam urmatoarele intrebari:

1
Ca ministru al Finantelor Publice ati demarat o serie de proiecte menite sa stabilizeze economia nationala, sa controlati masa monetara si, mai nou sa combateti o eventuala criza. O ultima masura ar fi cea a unei fiscalitati diferentiate.
Modificarile de fiscalitate sunt, in general privite cu “ochi rai” de catre cetateni si, vreau sa va intreb de ce ati luat o asemenea masura chiar inainte de alegeri ?

Raspuns:
Am luat aceste conditii pentru ca acum era momentul.
Citez dintr-un comment lasat pe eCetateni: "In legatura cu import tax la produsele finite, momentan in Romania exista stocuri. Daca masurile de a aduce in tara materia prima pentru a fi transformata in produse finite de firmele noastre nu va avea efectul scontat, vom fi nevoiti sa lasam din import tax pentru a importa direct produsele finite."
Si nu doar la Import Tax ma refer. Spre exemplu va ofer Piata de Food Q3.
Ieri erau 4 firme producatoare pe acest segment, si pretul varia intre 5.3 si 5.5 RON pe unitate. Astazi, dupa ce ieri am aratat beneficiile upgradeurilor pe acest palier, numarul firmelor a crescut cu 50% si a aparut concurenta benefica.
Ce inseamna asta? Pretul a ajuns de la 5.5 la 4 - 4.5. Si produsele nu s-au dat imediat, si sa ramanem vreo secunda fara oferta pe piata. De aceea un TVA de 20% in loc de 10%.
Scaderea preturilor permite in acest moment aceasta taxa marita. Si la fel este cam pe toate segmentele.
Pentru a sustine in continuare aceasta politica o sa propunem uniform si un Income Tax de 15%.

2

Considerind majoritatea in congres a eUGD si bunele relatii pe care le aveti cu acest partid.
Credeti ca o sa puteti continua colaborarea si din calitatea de presedinte? Si daca da, cine credeti ca ar fi potrivit sa preia in acest caz Ministerul de Finante?

Raspuns:
Da, relatiile de cooperare in Congress, PL - UGD vor colabora indiferent cine iese presedinte. Am discutat pe marginea acestui subiect.
In privinta cine imi va lua locul la Ministerul Finantelor daca voi ajunge Presedinte, sincer nu stiu ce sa iti raspund. Sunt multi oameni valorosi care ar putea sa faca fata cu brio acestui post, problema este ca nu pot sa se implici atat de mult.
Acest post consuma multe ore, si nu sunt multi care s-ar baga. Imi este greu sa imi gasesc consilieri si persoane care sa ma ajute cu unele proiecte, dar locul meu nu este batut in cuie.

3
Privitor la discrepanta dintre “locul” ocupat de eRomania ca forta militara, respectiv economica, care credeti ca trebuie sa fie domeniul prioritar in perioada de perspectiva, si de ce ?

Raspuns:
Domeniu prioritar consider ca trebuie sa ramana Economia.
Pentru ca, pe calea de consecinta, o economie puternica ajuta forta militara. Economia si cum o facem mai bine, ne ofera Spitalele si Sistemele Defensive care ne ridica puterea militara si, GOLDul care se va strange, ne ofera puterea de a raspunde oricarei probleme de natura militara.
Consider ca domeniu militar trebuie sa ramana foarte important, organizarea sa continue, cetatenii sa fie informati, pentru ca toti stiu asta: Informatia inseamna putere! Un cetatean informat poate sa produca de 4 - 5 ori mai mult damage sa zicem, decat unul neinformat, in aceleasi conditii.

4
Daca, presupunind, o sa ajungeti presedinte, dupa aceast mandat, dupa ce ati obtine aceasta demnitate, ce credeti ca ar urma? Ce altceva mai poate face un user dupa ce a ajuns presedinte?

Raspuns:
Nu cred ca daca ai ajuns Presedinte scrie undeva GAME OVER!
Adica sper sa nu scrie, o sa intreb fosti si actualul Presedinte, desi nu am auzit de asa ceva!
In armata spre exemplu am atins maximul posibil, gradul de Field Marshall, asta nu inseamna ca nu mai ma implic in Armata, in masura timpului liber!
Odata ajuns Presedinte consider ca ai o putere mai mare asupra cetatenilor! Si dupa ce nu vei mai fi Presedinte, vei fi un EX, si parerea ta va conta tot timpul, si iti poti arata in continuare sprijinul pentru aceasta tara.
Munca nu se termina niciodata pentru o persoana care vrea sa faca ceva, chiar daca devine Presedintele Guvernului Mondial, sau daca devine Presedinte peste o tara care inglobeaza tot eRepublikul.

Stimate domnule Alex Craciun,

Aflind ca sunteti candidatul eUGD pentru functia de presedinte (desi in pagina partidului se vede altfel), in vederea publicarii unui nou material in ziarul nostru, ne permitem sa va adresam urmatoarele intrebari:

1
In antepenultimul sau articol din eR, un mai vechi cunoscut al dumneavoastra, Dura Lex, va descria:
alex craciun - presedintele romaniei in ultimul mandat si jumatate
puncte forte - bun administrator, cunoaste bine mecanismul jocului, stie foarte bine (cateodata cu riscul de a fi prea insistent) sa isi sustina punctele de vedere, foarte sigur pe sine
puncte slabe - face chestii pe care eu le consider incorecte pentru un presedinte, are principii relaxate, considera eRepublik doar in joc in care totul este permis, accepta cu greu punctele de vedere opuse, ia masuri pe care eu le consider cel putin neadecvate, atitudine superioara in discutii.
Considerati ca este o interpretare gresita ? Aveti amendamente sau observatii fata de acestea ?

Raspuns:
Cred ca punctele forte au fost surprinse intr-un mod reprezentativ pentru mine, insa cred ca unele dintre cele mentionate ca puncte slabe, cum ar fi acceptarea cu greu a punctelor de vedere opuse, atitudinea superioara in discutii, sunt caracteristice ale unui lider, in consecinta nu le-as trece ca si puncte slabe, alte puncte dintre cele mentionate ca slabe sunt clar surprinse in mod subiectiv de catre duralex, practic si subliniaza ca "el le considera ca...".

2
Ati functionat, in acest ultim mandat, ca Ministru de Externe, si cunoastem ca si inainte de aceasta ati avut activitati deosebite in relatiile externe ale eRomaniei (pornind de la negocierile cu eTurcia si incheind cu cele avute cu eUngaria, mai recent).
Credeti ca este posibil ca eRomania sa dezvolte relatii diplomatice normale cu state europene ale PEACE (cum ar fi eItalia) si ca, intr-un viitor probabil, sa ajungem chiar la cooperari economice cu acestea? Mai mult, considerati ca ar trebui sa “normalizam” relatiile noastre cu aceste state pentru o viitoare colaborare economica ?

Raspuns:
Domeniul relatiilor externe e un domeniu in care nu totul se petrece la suprafata, ba mai mult, as putea spune ca la suprafata ajung doar rezultatele unor tratative sau discutii de cele mai multe ori de lunga durata. Atat timp cat nu esti sigur pe rezultatul unei negocieri nu vei veni cu el in presa, daca intelegerea pica risti sa pici si tu in ridicol, risti chiar sa pui in pericol intelegerea daca publici lucruri care ar fi trebuit sa ramana secrete fata de terte parti. Pe scurt... cred ca e posibil sa dezvoltam relatii diplomatice normale cu toate statele europene si chiar facem deja asta, cu siguranta mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la o forma similara Uniunii Europene, mai larga sau mai restransa

3
Stiind ca ati mai fost presedinte al eRomaniei, in repetate rinduri, si ca in primul dumneavostra mandat (mai 200😎 a inceput si primul razboi (pe care il numiti adevarat) al acestei tari (cel cu Ucraina).
Credeti ca eRomania are efectiv nevoie de razboaie, pentru a se dezvolta si a trai mai bine, sau considerati ca acestea sunt doar o culoare in plus adusa pentru a face mai activa si atractiva viata in eR ?

Raspuns:
Numesc razboiul cu Ucraina ca primul razboi adevarat al Romaniei, deoarece inainte de el am mai avut si razboiul fratesc cu Moldova. Dupa parerea mea razboiul e unul dintre motoarele economiei, alaturi de cresterea si innoirea populatiei, dar cred ca mult mai important e rolul razboiului in captarea si mentinerea cetatenilor romani in joc, fara razboi jocul e plictisitor.

4
Deja ati mai fost presedinte, ce aduce aceasta calitate in plus sau in minus, schimba cu ceva ? Ce altceva mai poate face un user dupa ce a ajuns presedinte?

Raspuns:
Hmm... greu de spus. Cu siguranta functia de presedinte iti aduce mult mai multa experienta in acest joc, completeaza tabloul. Dupa incheierea mandatului poti ajuta tara din alte pozitii, notorietatea te va ajuta sa faci asta, trebuie doar sa reusesti sa-ti pastrezi interesul in continuare. Se pare ca adminii deja se gandesc si la ceva mai mult pe partea politica decat a fi presedintele unei tari, foarte probabil mai devreme sau mai tarziu vom avea si organizatii internationale institutionalizate in joc.