DİRİLİŞ MANİFESTOSU

Day 1,174, 07:03 Published in Mexico Cyprus by mutlular


Bu bir çatı sistemdir. Üst yapıdır. Ayrıca alternatif bir meclistir. Soru şu nasıl bir sistemle bu oyunda hem gerçek demokrasi yani her vatandaşın ülkeninya da grubun kaderine ortaklığı, hem de ekonomik bir zincir sağlanabilir.
Üzerinde durulan altyapı yani ekonomik açmazlarımızdır.

Bu manifesto bir çağrıdır. etr deki tüm oyunculara, partilere, gruplara çağrıdır.

Oyun altına dayanmakta. Altın sermaye ise sermaye de insanı yalnızlaştırırsa etr nin şuanki dağınıklığı anlaşılır bir durumdur.

110 günlük inci kolektifi deneyimimden yola çıkarak bu çözümleri sunmak istiyorum.

Her grup artık diğeriyle anlaşamaz duruma gelmiş, chat odalarında feykçi, incici, lazokrat vs avı başlamış işgal altında meleklerin cinsiyetini tartışan Bizans yöneticileri durumuna düşmüşüz. Örnek vermek gerekirse Ordunun başına kim geçeceği günlerce tartışılırken ordunun nasıl bir altyapısı olacağına bu kadar kafa yorulmamaktadır.

Hemen hemen her grubun çalışma şekillerinden ve üye eleştirilerinden yola çıkarak kolektif bir diriliş nasıl sağlanır buna kafa yordum. Bir sistem ortaya çıkarmalıydık. Ama kişisel tartışmalardan gerçek sorunlarımıza dönemiyorduk.

Bu manifesto bir beyin fırtınasıdır. Artık tartışılması gereken şeylerin ön plana çıkarılmasını amaçlar ve nihai hedefi ortaya çıkacak kolektif düşüncenin somutlaşmasını sağlamaktır.

Diriliş nasıl sağlanır?

Her partinin ve grubun yaşadığı temel sorunlardan yola çıkarak sistemdeki eksiklikleri bulup yerine eksiksiz bir sistem bulmaya çalışacağız.

İnciden örnek vererek yola çıkalım:
Sistem monarşidir. Çünkü başkan yönetici ya da reyis seçimle gelmez. Devir teslimi olur.
Ekonomik sistem: komün densede değildir. tekelci sermaye birikimidir. Şirketler gs10 ve depicinindir. Şirketlerde düşük maaşla çalışılır. Karşılığında oluşan silah ekmek vs stok donate yöntemiyle üyelere kar payı olarak dağıtılır.

Eleştiri: altyapı üstyapıyı belirler. Temel Marksist ekonomi böyle söyler ki doğrudur. İnci deki altyapı dağınıklı üst yapıda bir monarşi ye yol açmakta, kimin ne yaptığı, görevinin ne olduğu, kararların nasıl alındığı vs gibi tüm üyeleri kapsayan kararlar dağınık olmaktadır. Bir şey yapılması için tüm üyelerin başkanın kararını beklemesi gerekmektedir. Temel eksiklik hem ekonomik hem de demokratik bir işleyişin olmayışıdır. Bu şekilde yöneticiler yerleri sağlamlaşmış ama belli bir seviyeye gelen üyelerde sürekli bir kopma eğilimi gözükmektedir. Çünkü yönetime ortak olunamamaktadır. Daha doğrusu yönetim tek kişidir.

Çözümün kısa hali: diriliş ekonomisi!

Öncelikle bu sorunları çözerken Sovyet sisteminin en doğru çözüm olduğunu gördüm araştırmalar sonucunda.

Öncelikle parti ya da gruplar için ekonomik altyapı:

TEMSİLCİLER
Şirketler sınıflandırılmalı. Aynı iş kolu olabilir. Şirketlerde çalışan işçiler kendi şirket temsilcisini seçmeli.
Örnek: işçi1…..işçi10 kendi aralarındaki seçim le kendi temsilcilerini seçerler. İşçi 10 A şirketinin temsilcisi olsun.
Diğer şirketlerde yapılan seçimlerle temsilcilerin bir konseyi oluşur. Bu konsey: şirketlerde çalışan üyelerin kendi demokratik seçimleriyle aralarından seçtikleri temsilcilerden oluşmaktadır. Her temsilci temsilcisi olduğu şirketin 10 üyesinden sorumludur. Maaş + ekmek + silah dağıtımı bu temsilci tarafından yapılmaktadır. Şirket in sahibi kim olursa olsun önemli değildir. Temsilciye donate edilerek işleyiş hızlanır. Örnek: gs10 15 şirketin toplamda 150 çalışanına hergün maaş göndermektedir. Ancak bu sistem olmuş olsaydı 15 şirketin 15 temsilcisi olurdu. Temsilciye donate edilen ücretle gerisini temsilci halledebilirdi. Yani gs10 sadece 15 kişiye donate ederek ekonomik sistemi oturtabilirdi.

KONSEY
Temsilcilerin oluşturduğu konsey ise işçilerin sorunlarını, arzu larını, şikayetlerini vs yönetime dile getiren meclistir. Ayrıca gerçek demokrasiyi bilmiyoruz. Demokrasi sadece seçme ve seçilme özgürlüğü değil, seçildikten sonra işini yapmayan temsilcinin seçimle görevden alınması ve yerine başka birinin seçilmesidir. Konsey üyeleri çalışmazsa görevini iyi yerine getirmezse şirket çalışanları yeni bir seçim kararıyla temsilcisini değiştirebilir. İşte gerçek demokrasi budur.

Konsey her işçinin komüne partiye ya da gruba ortak olabildiğinin kanıtıdır. Herkes hak ettiği kadar saygı görmeli ve hak ettiği kadar yükselebilmelidir. Yönetici ya da temsilci ya da başka bir şey olmasını sağlayan ölçüt ne kadar emek verdiğidir.

MERKEZ KOMİTE
Konsey üyeleri kendi içlerinden ve dışarıdan gösterilen adaylardan merkez komiteyi yani yönetici kadroyu seçer. Merkez komite parti ya da grubun tüm kararlarının alındığı üst meclistir. Parti ya da grubun ekonomik yatırımları, politik düşüncesi, hedeflerini ve kararlarını alır. Ve bu kararlar tüm üyeleri bağlar.

BAŞKANLIK
Mk(merkez komite) kendi arasından -basit bir aday formuyla bile olur- demokraitk bir seçimle başkanı seçer. Başkan mk nın aldığı kararları onaylar ya da reddederek geri yollar teklifi. Gerçek demokrasi gereği başkan ve merkez komite üyeleri ve konsey üyeleri dahil işleyişi bozan, çalışmayan, emek harcamayan herkes görevden seçimle alınabilir. Hiçbir koltuk kalıcı değildir. Sadece emek harcanarak hak edilir.
Bu sistem katılımcı bir sistemdir. Bu sistem lvl ya da str sine göre değil emeğe göre yönetici seçer. Bu sistem her üyenin her kademeye gelebileceğinin teminatıdır. Bu sistem gerçek komündür.
Bu sistem ister 2 ister 20 şirketi olan her grubun ya da partinin rahatlıkla uygulayabileceği bir sistemdir. Hatta daha da geliştirilip ülkenin tek bir sistemle yönetilmesini de sağlayabilir. Bu bir çatı dır uygulanırsa.
Mk komiteye üyelerin alınması ve atılması ya da cezalandırılması teşhir edilmesi maaş belirlenmesi gibi yan görevleri vardır.
Seçim süresini kendileri belirleyebilirler ama 1 ay makul gibi.

Ayrıntıya fazla giremiyorum. 15 a4 sayfasından kısalta kısalta bu kadar oldu. Bazıları okumuyor çünkü.
Neticede aslolan ekonomidir. Aslolan ekonomik altyapıdır. Eğer komünle yönetiyor ya da yönetiliyorsanız bu sisteme geçilmesini sağlayın ya da tartışın. Ya da hep beraber tartışalım.

Bu sistem görev dağılımıdır, bu sistem demokrasidir, bu sistem üyelerin yönetimin aldığı kararları beğenmemesi sonucu ayrılmasına değil tam tersine eleştirerek düzelmesine yardımcı olur. Bu sistem bu güne kadar bu ülkede hiç olamamış birliğin inşasıdır. Bu sistem diriliştir. Bu ger grubun her partinin dirilişidir. Bu ülkenin dirilişidir.

Bu bir fikirdir. Bir adımdır. Geliştirilmeli. Kafa yorulmalı.

İşçiler - temsilciler- konsey- merkez komite- başkan(lider ,reyis, sekreter vs)

İsimlere takılmayın. Sadece ekonomik olarak altyapıyı kafanızda canlandırın.

Hiçbir gruba bağlı değilim. İnci ve ekşi yazarıyım. İncideki dağınık yapıdan dolayı kendi isteğimle ayrıldım. Örneklerin inci üzerinden olması rahatsız etmesin her grup aynı sıkıntıları yaşıyordur.

Bu ülkenin dirilişi için faydası dokunacak bir kıvılcımdır. Umarım yangınlar çıkartır.

Hiçbir grubu kötülemek istemem. Her grubun toplamı etr dir. Her grup bu ülkenin bir rengi ve parçasıdır. ayrıca ilk defa makale açtım yazım yanlışlarını hoş görün. link eklemeyi bilmediğim için resim falan da koyamadım. görsel yönden zayıf olabilir.

saygılar.


Mutlular


not: eminim ki yerden yere vurulacağım, çok eleştirleceğim, ama niyetim kötü değil. bir yerden başlamak lazı, kafa yormak lazım. dağınıklıktan çok sıkıldım.