Ce vremuri traim.

Day 442, 05:27 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Ciudata lumea asta noua in ultima vreme. Toata lumea e putin iritata (macar) de lipsa asta de actiune dar, si de noile forme de actiune.

TaviTav (Ministrul Apararii) tine flamura sus cu un articol international despre situatia manevrelor recente ale PEACE http://www.erepublik.com/en/article/official-e-romanian-defence-minister-statement-729805/1/20 si lamureste pozitia oficiala a eRomaniei. Articolul nu vorbeste, de fapt, doar despre razboaie si cuceriri cit despre un nou fel de a fi al lumii acesteia.

Conceptul eR, datorita actualei situatii, este oarecum limitat in a se desfasura deplin insa, fiindca eR este populat de useri foarte activi, evident ca au fost gasite alte cai de a conduce lucrurile spre anumite rezultate.

Spuneam, mai demult, ca in acest joc nu este definit un anume sistem politic (desi el se numeste eRepublik si, implicit, ar fi de crezut ca e vorba de o republica - hai Ploiestiul !) desi sunt definite reguli de manifestare politica.
Exista alegeri, exista partide, etc, au existat (si au fost recunoscute de Admin) chiar si regate.

Un caz celebru este cel al Pakistanului ce a avut un Imparat-Zeu, nobilime (sau un fel de satrapi) si tot ce tine de o atare organizare. Toate astea in conditiile in care regulile jocului erau aceleasi, si la ei, ca si oriunde altundeva. Revedeti, daca va face placere, http://www.erepublik.com/en/article/nu-suntem-o-insula--703193/1/20.

Pakistanul a avut, asadar, puterea de a sustine ca nu toti cetatenii sunt egali (nici macar in fata Imparatului-Zeu) si, astfel, sa isi defineasca o noua forma de organizare sociala.

Daca nu mergem atit de departe, o sa vedem ca si in Italia exista grupari ce considera ca viitorul organizari sociale ar trebui sa fie Teocratia. O interesanta viziune politica ce uneste credinta cu puterea, asemanator cu cea descrisa mai sus privitor la Pakistan insa ceva mai democratizata.

De altfel, si la noi a aparut, destul de recent, o noua orientare Anarhica (Ipocrit Anarhica) ce se bucura de un succes serios din partea playerilor ce se plictisesc de aceasta perioada de monotonie a jocului. Evident, pe linga aceasta, exista si optiunea unei dictaturi militare, mai ales acum cind fortele armate nu prea mai au un obiect clar, un dusman cu care sa lupte, asa ca se specializeaza in lupte politice sau economice.

Iata ca ideile diferitelor elite, din diferite tari ale eR nu sunt foarte diferite insa, toate resimt o oarecare frustrare, ce mai apoi se transmite prin comportamentul lor social "in game". Pentru ca nu au aparut mari diferente de atunci, va sugerez spre relecturare http://www.erepublik.com/en/article/societatea-eromana-708529/1/20.

Poate ca nu va spun o noutate, insa eu sunt un fan al pragmatismului clasic, antic chiar, asa ca in continuare am sa incerc o critica a societatilor eR din o asemenea prisma.

O societate trebuie sa se bazeze pe Legi sau Reguli pentru ca, in lipsa lor ea se reduce la o adunare, un grup sau o turma. Aceste Legi, la care fac referire, nu au caracter juridic (nu cu necesitate) cit unul de norma sociala, acceptata de toti (sau impusa tuturor) membri societatii.

Interesant in definirea acestor legi este faptul ca ele se bazeaza pe ceva comun acceptat, cum ar fi unele Valori (acceptiuni generale despre bine, contrar a ceea ce este acceptat ca fiind rau) sau pe o traditie orala (multe dintre aceste prime legiuiri au avut la baza vietile unor eroi - cum ar fi Herakles, Rama, Arjuna, Ghilghames, etc).
La noi ar fi de luat in considerare viata si eExistenta unor eroi locali (am sa va rog pe voi sa intocmiti o lista) insa, ceea ce este ciudat, care sa fie acceptati de toti eRomanii (ceea ce e virtual imposibil).

In cadrul societatii (asa cum o cunoastem din RL) un rol deosebit are educatia caci, prin aceasta se modeleaza personalitatea si caracterul viitorilor cetateni, prin aceasta se asigura respectarea normelor sociale si a ordinii in societate, respectul si viata normala a celor in virsta 😉.
In eR asta este imposibil. De asemenea este imposibil aici (asa cum am discutat cu initiatorii Ministerului Justitiei) impunerea unor norme specifice unui stat.

Nu avem nici un fel de control asupra eSocietatii in care traim, in concluzie, si ne ramine doar sa luptam, sa facem afaceri sau politica.
In stare in care este eR acum, ma tem ca politica este singura supapa de manifestare in eR, motiv pentru care aceasta tinde sa preia si din atributiunile altor module ale jocului (TO devenind ceva foarte normal, deja).

Aceasta incapacitatea de a reglementa cumva, oricum, fenomenul social, va avea ca urmare deprecierea continua a calitatii relatiilor dintre jucatori si dintre state si va incuraja comportamente oportuniste, chiar lipsite de valoare umana.

Daca sesizati vre-o eroare de logica sau ipoteze eronate in demersul meu, va rog sa imi atrageti atentia si, eventual sa incercam o reformare a imaginii.

Toate cele bune !

Marius Ovidius
Indymedia