Brain Drain

Day 396, 04:41 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Adevarata problema din spatele acestui titlu este, in fapt, adictia pe care eR o dezvolta in noi. Mai exact nevoia noastra de joc, de a petrece un timp in mod placut si deconectant care, in timp se acutizeaza atit de mult incit devine un soi de dependenta, de vertij care ne atrage ca un maelstrom in interiorul sau si care ne cucereste pe zi ce trece, pina cind, din diferite motive ajungem ori sa capitulam in fata sa si sa ne dedicam mai mult timp pentru asta decit ar fi normal, ori sa procedam la retrageri strategice.

Adictia ne face sa nu mai vorbim despre nevoie, placere de a juca, in sensul de a gasi o modalitate distractiva, alternativa sau pur si simplu placuta de a ne petrece timpul dar, despre aparitia dorintei, ce devine subconstienta, oarecum o desteptare a dorintelor ancestrale, si greu controlabila, de a reveni in eR si de a face, sau a nu face, dar in contact cu eR, anumite lucruri.

O buna prietena obiecta, privitor la aceasta:"Nu cred ca pot vorbi de o dependenta de eR in cazul meu... Adica, nu depind de joc. Depind de aer, de mancare, de lucruri cu ajutorul carora traiesc. Restul lucrurilor pe care le fac des sunt doar elemente aditionale, care aduc ceva bun in viata mea. eR este fara indoiala unul dintre ele." - Sunsetter.

Evident, aceasta imersiune a noastra in eR se produce treptat. Initial exista chiar o senzatie de repulsie sau macar de rezistenta fata de aceasta realitate virtuala, ca si fata de un corp strain si fata de reguli straine.
La inceput, eR si legitatile sale, nu este cunoscut si, suplimentar, apar atacurile si presiunile (chiar si simple comentarii pot fi interpretate ca atare) ale celor mai vechi, deja familiarizati cu eR.

In aceasta faza a vietii virtuale este foarte important norocul.
Norocul de a gasi ceva, fie el un articol cu explicatii, sau pe cineva, un "prieten - prietena" are sa asigure back ground-ul de informatii necesare pentru a intelege aceasta noua lume.
Altfel, exista si a existat si calea studiului individual de pe wiki, mult mai aplicabila autodidactilor si persoanelor realmente "studioase", care prefera lucrurile bine facute.
Ori, o asemenea atitudine studioasa, relationata cu un joc pare a fi o gluma.

Din aceste motive majoritatea covirsitoare a userilor ajung sa cunoasca, din fragmente de informatii, asemanator cu traditia orala, istorii ale eR-cum ar fi: http://www.erepublik.com/en/article/istoria-militara-a-eromaniei-699746/1 -(poate si pentru ca birfa, in special prin latura sa de "scandal" este mai atractiva decit studiul), uitind astfel, oarecum, care este adevaratul scop in eR, sau al eR: http://www.erepublik.com/en/article/er-o-lume-noua-o-lume-mai-buna-partea-i-700079/1
Evident ca este mai comod si mai facil asa, deoarece: Pantha Rei.

In continuare voi vorbi despre persoane, entitati sau sisteme realmente atasate de eR.
Brain Drain. -tradus relativ ar fi fenomenul prin care tarile puternice in RL, in special USA si puterile europene, dar nu numai, atrag "creiere" in vederea unei dezvoltari ulterioare a lor insele, care sa le aduca in situatia de avantaj competitiv cu celelalte puteri.

eR nu are un modul efectiv de dezvoltare, research, insa au aparut aici o serie de inovatii, pornind de la conditiile date.
Aceste inovatii se refera la toate modulele eR si sunt o dovada a caracterului de "viu" a acestei realitati.
Ce inovatii?

Social.
Este unul dintre modulele ce par a fi cel mai slab dezvoltate in eR, fiindu-ne prezentate date mai degraba demografice, si acestea globale.
Totusi, in acest modul, inca din Beta, userii au stiut sa creeze "clone" (jucatori fictivi, creati de aceasi persoana reala prin diferite adrese de eMail, menite a servi scopurile acelei persoane), cetateni ce puteau fi controlati pentru diferitele interese ale posesorului.

Clonele pot munci, vota si chiar lupta, nefiind diferentiate de orice alt cetatean (cam la fel cu un Terminator de ultima generatie) iar, mai mult, in Beta aduceau instantaneu si 5 GOLD celui ce le invitase.
Intr-un fel, in functie de numarul de clone dintr-o societate, aceasta se defineste ca fiind posesiva, corelata si relationata mai puternic cu realitatea.
Oricum, o societate mai posesiva dovedeste o mai buna si pragmatica perceptie a realitatii iar, eRomania a fost deseori acuzata de a avea f multe clone (evident, numarul acestora nu poate fi determinat efectiv).

Economic.
Aici inovatiile sunt diverse si au in general ca scop eludarea platii taxelor, dar si folosirea erorilor de program pentru a realiza cistiguri semnificative. Nu am sa intru in detalii.
In ce priveste factorul uman, este interesant de retinut ca, datorita distributiei resurselor, useri din multe tari dezvolta afaceri in altele, in functie de tipul de resurse inalte ce se gasesc acolo.
De asemenea, cumparaturile de valori ridicate (case, arme de q4 sau 5) conduc la "excursii" comerciale, fiind desori mai avantajos sa platesti biletele de calatorie si sa faci cumparaturile altundeva.

In acest domeniu se foosesc la nivel international informatiile specifice (daca articolele de informare sunt scrise in limbi accesibile) insa nu avem efectiv o atragere de "creiere".

Militar.
In acest domeniu se folosesc resursele de "imbunatatire" a performantelor de lupta (celebrele solvere pentru Trivia) la nivel international, fara a fi importanta alianta militara careia apartin fortele.
Fenomenul de migratie a persoanelor apare aici, in special ca urmare a disparitiei sau reducerii unor state, in sensul ca se formeaza "legiuni straine", asa cum eItalia are deja una, spre exemplu.

Politic.
Aici abia apare adevaratul fenomen de Brain Drain. De ce?
Iata un motiv foarte serios: http://www.erepublik.com/en/article/the-complete-idiot-s-guide-to-romania-unita-710271/1

Istoria politica a eRomaniei a creat o forta politica ce se dorea o alternativa fata de eUGD iar, initiatorul cel mai celebru al ei - Dura Lex - a inteles ca in politica nu exista cai de mijloc. Cei care i-au urmat insa au ales sa participe la dezvoltarea eNationala fara sa insiste asupra importantei luptei politice.

Astfel, in timp au aparut adevarate scurgeri de creiere dinspre eRoU catre eUGD. Sunt celebre cazurile lui dani36 (care m-a adus pe mine personal aproape de situatia de a renunta la joc - vezi: http://www.erepublik.com/en/article/dincolo-de-toti-si-de-toate-693239/1, dar care s-a dovedit a fi o caterinca. Retine-ti cuvintul acesta, este foarte specific vietii politice din eRomania.

Mai recent, plecarea lui dsalageanu, presedinte de partid a creat o puternica impresie.
Evident, toate acestea sunt justificate cu idea de "mai bine pentru eRomania" si prin faptul ca oricum nu conteaza partidul in care esti, pentru ca binele general e transpartinic.

Un scurt citat din Dura Paper: "puterea unei tari vine in primul rand de la cei care o conduc, caci puterile si slabiciunile lor sunt deasemeni puterile si slabiciunile tarii."

Actuala conducere eRoU are, in continuare, atitudinea colaborationista ce a fost prezentata in articolul lui Shadow Figure si continua sa creada ca binele national se obtine prin colaborare si nu prin competitie, uitind ca: "Cine vrea sa infiinteze un stat si sa ii scrie legile, trebuie sa inceapa cu presupunerea ca toti oamenii sunt rai de la natura si gata sa o dovedeasca, de cate ori au ocazia." - Niccollo Machiavelli.

Astfel, politica pragmatica in eRomania apare doar in partide mici momentan, in special ePL (care isi formeaza incet o echipa de oameni de valoare - evident exista riscul ca si oamenii din aceasta echipa sa ajunga sa colaoreze cu puterea, asa cum a facut-o chiar smif la un moment dat), PMR ca o optiune secunda (desi tonul prea radical si agresiv al acestuia si scandalurile in care unii membri au sai au fost implicati nu creaza o prea buna imagine) si eRBP (care insa este atit de pasiv si inactiv incit nici macar el nu crede sa reprezinte o amenintare reala).

In speranta ca si in eRomania vom ajunge sa avem o adevarata viata politica.

Marius Ovidius
Indymedia