[RO] Tutorial despre scrierea articolelor (Partea 1)

Day 1,241, 09:19 Published in Romania China by mihail.cazacu

Ping-pong-ul cu Ungaria e un meci de rezistenta a nervilor.

Ei cuceresc o regiune, noi eliberam alta.

Noi le dam M.U.F.A., ei o iau. (N-ai dat M.U.F.A. in viata ta?! Pai atunci citeste instructiunile din linkul anterior si baga mare! Dai, nu dai, vremea mufei trece!)

In curand urmeaza si niste FramVille & FishVille, adica o sa crestem vaci, pesti, scoici, melci, raci...(daca cresc si cracii, more power to Lolek & Bolek).

Sigur ca in cele din urma, dupa ce actualele schimbari se vor dovedi un succes mai fulminant decat a fost V2, regulile de lupta vor fi schimbate. Problema este cum rezistam pana atunci?

Cititul presei ar putea fi un motiv suficient sa mai deschidem eRepublik, cu conditia ca presa sa merite citita. Asa ca am hotarat sa dau drumul la o serie de articole despre cum se scriu articolele.

Multa lume crede ca pentru a scrie un articol interesant trebuie talent. Parerea mea e ca talentul ajuta, dar in proportie de 80% succesul unui articol e dat de planificarea care sta in spatele lui.

Cea mai importanta idee de planificare e urmatoarea: orice articol trebuie sa aiba un scop. Mai mult, orice articol la care ne dorim vote + subscribe trebuie sa aiba drept scop macar una din urmatoarele actiuni:

1. Dupa citirea articolului, jucatorii sa lupte intr-un anumit fel (de-aia ne plac articolele in care e explicata strategia si ni se arata care lupte sunt importante si de ce. Si tot de-aia ne plac articolele cu statistici);

2. Dupa citirea articolului, jucatorii sa munceasca intr-un anumit fel (de-aia prind M.U.F.A. si tutorialele Ministerului Educatiei, articole precum cel recent scris de C05tel sau articolele economice scrise pe vremuri de AlexCraciun sau Smif);

3. Dupa citirea articolului, jucatorii sa intre intr-o unitate militara (asta e un segment inca slab exploatat de UM-uri. Ele publica statistici cu luptele pe care le dau si ar fi si mai folositor sa publice si povesti despre ce atmosfera misto e in UM-urile respective);

4. Dupa citirea articolului, jucatorii sa se inscrie intr-un anumit partid (cazul PTVT e cel mai remarcabil in istoria recenta);

5. Dupa citirea articolului, jucatorii sa voteze un anumit candidat (de obicei articole de analiza politica interna influenteaza mai degaraba alegerile pentru presedinte decat cele pentru congres);

6. Dupa citirea articolului jucatorii sa zambeasca sau sa rada in hohote (asa se explica succesul articolelor cu caricaturi sau benzi desenate).

Desigur putem scrie si cu alte scopuri. Insa din analiza subiectelor pe care le abordeaza ziaristii cu peste 1000 de abonati, constatam ca majoritatea articolelor lor provoaca la cititor cel putin una din cele 6 reactii.

La prima vedere ar exista si un al saptelea scop foarte apreciat, trollingul. In realitate, asa cum voi arata intr-un articol viitor, trollingul bine facut atinge unul sau mai multe dintre scopurile insirate mai sus. De exemplu un trolling bun ii face pe ai nostri sa lupte cum trebuie iar pe adversar sa lupte aiurea, doar "ca sa ne dea o lectie".

Dupa ce ne-am stabilit scopul articolului (adica ce asteptam de la cititor) trebuie sa decidem cum ne sustinem punctul de vedere. Din fericire exista doar trei metode, asa incat alegerea e relativ simpla:

1. Ne argumentam punctul de vedere facand apel la logica;

2. Ne argumentam punctul de vedere facand apel la sentimente;

3. Ne argumentam punctul de vedere combinand logica cu sentimentele.

Altfel spus, cititorul trebuie sa fie cu mintea alaturi de noi, cu inima alaturi de noi sau cu mintea si cu inima alaturi de noi.

Din experienta personala eu recomand sa combinam intotdeauna logica cu sentimentele. Iata cateva motive pentru care aceasta abordare functioneaza cel mai bine, in opinia mea:

1. Majoritatea oamenilor vor sa se simta bine cu ei insisi.

Daca oamenii ar putea face orice li s-ar parea logic indiferent cum s-ar simti dupa aceea, n-am mai avea nici eroism, nici altruism, nici prietenie, nici cinste, nici onoare. Parintii nu si-ar iubi copii pentru ca deh, a mai aparut o gura in plus de hranit. Nici copii nu ar mai avea grija de parinti lor in varsta, pentru ca respectivii ar fi doar niste obstacole in calea comfortului si bunastarii lor. De aceea logica poate sustine un anumit punct de vedere doar pana unde intra in conflict serios cu sentimentele.

2. Logica poate fi greu de urmarit, sentimentele sunt imediate.

Cand hotaram ca ne e drag de cineva o facem fara sa bifam o lista lunga de calitati ale persoanei respective. De-aia exista dragoste la prima vedere si dragoste oarba.

3. Sentimentele au nevoie de validare logica pentru a fi stabile.

Oamenii normali pot actiona fara sa gandeasca logic, purtati doar de sentimente. Dar daca actiunea s-a terminat prost, vor incerca sa inteleaga motivele logice pentru care s-a ajuns acolo.

Majoritatea pompierilor care se accidenteaza incercand sa salveze pe cineva se intorc la meseria de pompier dupa ce ies din spital. Asta pentru ca logica le spune ca daca nu ar fi intervenit, persoana respectiva nu ar fi avut absolut nicio sansa.

In acelasi timp, un om manipulat se va intoarce impotriva manipulatorului odata ce isi da seama ce i s-a intamplat. In cazul pompierilor, logica valideaza actiunea. In cazul persoanelor manipulate, logica tranforma sentimentul initial in ura fata de manipulator.

Din cele spuse mai sus rezulta si o ordine in care ne pregatim articolul: prima data ne stabilim argumentarea logica si apoi imbracam logica in expresii memorabile, capabile sa dea nastere la sentimente care sustin logica.

80% din succesul unui articol "de masa" (adica unul care ia sute de voturi si genereaza zeci de abonamente) se datoreaza planificarii scopului, a argumentatiei logice si a sustinerii sentimentale a argumentelor logice.

Poate fi un exercitiu util ca inainte sa ne apucam sa scriem propriile articole sa disecam articolele care ne plac cautan😛

- scopul;
- firul logic;
- incarcatura sentimentala.

Spor la treaba si sa ne vedem Media Moguli!


Fiecare dintre butoanele de mai jos duce la informatii extrem de utile: