O noua Romanie - BNR (I)

Day 488, 05:14 Published in Romania USA by Ruminantus

In articolul de start al acestei serii in care argumentez necesitatea unei noi Romanii am vorbit despre trei aspecte ale unei eventuale reforme guvernamentale:

1. Reorganizare institutionala - relatiile intre institutii;
2. Selectia personalului - profesionalizare si depolitizare;
3. Grad mai mare de continuitate al unor specialisti pe functiile care se preteaza la asa ceva.

* * *

Pentru ca Banca Nationala este una dintre cele mai importante institutii ale tarii, voi incepe cu ea.


1. Din perspectiva reorganizarii institutionale BNR-ul are o mare datorie neonorata fata de ideea de guvernare corecta: readucerea puterii de decizie asupra banilor publici in mana Congresului.

In momentul de fata Congresul voteaza "in orb" transferuri de bani catre BNR iar de acolo banii sunt administrati prin interventia unei singure persoane, guvernatorul, care nici macar nu este ales prin vot.

De aceea cred si eu - spun "si eu" pentru ca ideea a fost exprimata prima oara nu de catre mine ci de dsalageanu - ca BNR nu ar mai trebui sa aibe statutul de ordonator de credite. Puterea de decizie asupra acordarii banilor sa fie in mana Congresului si a Presesedintelui, in baza unui regulament (ce domenii administreaza fiecare, proceduri de consultare pe forumul ecetateni sau ingame, asumarea raspunderii de catre Presedinte in unele cazuri de urgentza etc).

In plus, pe langa administrarea banilor veniti de la trezoreria statului prin legile de donatii votate de Congres, BNR ar trebui sa isi dezvolte MULT MAI MULT activitatea de exploatare a MONETARY MARKET. Acest modul permite inmultirea banilor prin activitate de vanzare-cumparare de valute si atacarea economiilor altor state prin speculatii cu moneda acestora.


2. In ceea ce priveste selectia personalului BNR - in speta a guvernatorului - consider ca o astfel de functie ar trebui sa fie ocupata de catre o persoana care poseda cunostiinte peste medie in ale modului economic al jocului, disponibilitate de timp foarte mare, capacitate de a functiona eficient in conditii de cooperare cu Presedintele si cu Congresul.
De aceea, procesul de "angajare" al unei astfel de perosoane ar putea sa faca obiectul unei minime selectii si ar putea fi scos inafara sferei politicului.


3. Continuitate pe functie
- odata cu transformarea functiei de guvernator BNR din ordonator de credite in cea de organ executor
- si odata cu profesionalizarea si depolitizarea sa,
continuitatea personalului BNR devine un lucru firesc.

* * *
Disclaimer: opiniunile sunt exprimate in nume personal si nu angajeaza punctul de vedere oficial al Partidului Liberal

(va urma)
Adiemus