Notiune de Normalitate si Patriotism Mascat

Day 408, 09:29 Published in Romania Romania by OchiReci
1. Notiunea de Normalitate

Un nou an a inceput si avem posibilitatea sa facem un bilant [ doar moral ] al celui deabea incheiat. Anul 2008 a insemnat pentru toti desigur nasterea tuturor in eviata si desigur tot ce am realizat si a ramas in urma noastra inevitabil se leaga doar de acest an. Sper insa ca acum la peste un an de eRepublik si putin dupa ce am depasit si prima cumpana reala sa reusim sa lasam la o partea orgolile personale si de partid si sa incercam cel putin sa ne intelegem reciproc. Daca vom reusi sa trecem peste micile rautati cotidiene sunt convins ca anul care tocmai a inceput ne va fi mai bine tuturor.

Personal am purtat multe lupte prin cuvinte in anul precendent si am fost in dese randuri in inferioritate numerica insa inteleg foarte bine normalitatea acestor intamplari si stiu ca oricat de uniti am putea deveni in viitor vor mai fi multe alte evenimente similare pentru ca atunci cand decizi sa iti faci public o parere personala iti asumi pe loc rautatea vocilor opozitiei formate din cei care au beneficiat sau se regasesc negativ in discursul tau. O vorba populara spune ca oricat de istet ai fi si oricate ai face nu vei putea niciodata sa fi primar in sat daca nu esti in stare sa te intelegi cu toti si cel mai des devi prostu satului pentru ca cei care te defaimeaza te coplesesc numeric si impresia lasata de ei , fie si eronata , este acceptata unanim de restul urbii datorita unei alte zicale vechi "cand iti spune unul ignora , cand iti spun doi incepe sa te gandesti ca poate e asa si cand iti spun mai multi ..asa o fi".

Starea de normalitate pe care o prezinta articolul de fata este in fapt vointa oamenilor de a trece peste orice interes personal sau de colectiv si a judeca obiectiv o idee sau un articol. Anul precedent din pacate normalitatea a fost asigurata prin critici constante la adresa unei realitati crude , critici care nu si`au gasit un raspuns obiectiv si argumentat ci au fost doar tratate mereu cu o forma ironica de anti-critica. Cel mai urat lucru al acestei normalitatii mi se pare insa faptul ca mai mereu indiferent de intrebare si de persoana care o pune , raspunsul nu vine.



Faptul ca sa vorbit de multe ori pe o tema inseamna fix acest lucru , inseamna ca raspunsul real la intrebarea strigenta care a macinat treptat , pe unul sau pe altu , nu a venit si a permis astfel , sau a fortat , ca intrebarea sa revina ... si tot asa pana la epuizarea phisica a celor implicati.

Parerea mea este ca eRomania sufera acum din aceasta cauza , din cauza unora sau altora , a ambelor tabere , tocmai pentru ca circul remestecat cu telenovelele cotidianului nu isi gaseste un final cum ar fi normal si nu se poate inchide din cauza, in prima faza a inversunarii cu care uni pun punctul pe "i" si a neputintei sau nepasarii cu care ceilalti trateaza problema.

Transparenta democratica in eRomania lipseste, aproape orice articol indiferent de tema se termina cu un pui de cearta intre cele 2 tabere bine determinate in joc , fapt ce trebuie sa inceteze cat mai curand si sa ramana doar trecut. Lumea trateaza cel putin bizar pe cei care se zbat pe aceasta scena media si motivatia este mai mereu una desprinsa din alta opera si nu din cea jucata pe scena , iar acest aspect face ca orice discutie civilizata si pe argumente sa fie dusa treptat , insa sigur , catre o balacareala in public. Libertatea de exprimare exista chiar daca sa incercat in dese randuri scoaterea sa in afara legii si multi dintre cei care au cutezat sa aiba o opinie personala au sfrasit prin a fi sfasiati de ghiarele vremurilor grele pe care le traim.

Ce mi`as dori cel mai mult de la anul 2009 , e simplu : mi-as dori sa am marea suprindere de a citi frecvent raspunsuri sincere si argumentate in loc de comentarii ironice , fara fond si pe langa subiect. Mi`as dori ca o intrebare sa aiba mai mereu un raspuns adecvat si bine motivat si raspunsul sa nu mai contina ca pana acum ironie sau injurii. Mi`as dori democratie pentru ca , in fond , asta inseamna a fi democratic ... inseamna a sti prima data sa dai raspuns la o intrebare gen "domnul meu de ce ai facut asta si de unde" coerent si bine argumentat si nu a raspunde prin "cauti scandal" sau "sufera gramatica". Democratia nu poate fi invatata , nimeni nu ti-o poate explica , pentru ca ea are o forma diferita de la om la om in functie de educatie , varsta , trairile vietii si desigur in mare masura de interesele fiecaruia.

Din pacate excesul de vanitate depaseste cu mult puterea democratica a marilor eromani si speranta mea este ca anul acesta toate se vor schimbi , pentru ca speranta este singurul lucru care mi`a mai ramas de anul trecut.



2. Patriotism mascat

Sentimentul mascat de patriotism sau nationalism se poate observa cu ochiul liber in aproape fiecare mesaj al unui conducator roman. Luptati dragi Romani din patriotism sau nationalism pentru a permite alora sa isi exercite slujba. Tara este tarata in razboaie care nu au nimic de a face cu nationalismul [ teritorul romanesc nu este periclitat ] si nici cu patriotismul [ luptam pentru zone apartinand altor tari si nici macar nu le aparam , le cucerim ]

In linii mari mesajele care contin nationalism si patriotism sunt demagogice si la fel de utopice ca cele in care gasim democratie sau transparenta. Oricum sunt folosite atat de des incat au devenit banale si am pierdut demult fiorul care ne cuprindea intreaga fiinta la auzul lor.

In vremurile dure care le traim observam ca cei care nu lupta din propriu buzunar pentru interesul suprem de partid , ajuns national , sunt considerati imorali si lasi si in nici un caz nationalisti sau patrioti. E un fel de impunere nescrisa ... daca nu faci ce ti se spune risti sa fi catalogat diferit doar pentru ca actiunile tale nu se incadreaza pe unele agende. Lumea uita ca nimeni nu e obligat sa participe la actiunile militare si daca nu o face nu inseamna ca vrea raul tari , cum se tot inoculeaza in ultima vreme , ci doar pentru ca ori nu e atras de o activitate militara ori nu isi permite sa cheltuiasca din agoniseala proprie pentru a permite unor categorii de oameni sa isi confere laudele.

Ce e mai rau e faptul ca asa zisi "tancuri" sunt considerati nationalisti si patrioti pentru ca lupta din bani statului , iar cei care lupta pe proprile puteri sunt neglijati. In momentul in care primesti bani pentru a lupta , inseamna ca nu esti nationalist sau patriot , doar ca ai venit la munca ca soldat sau esti mercenar. Notiunea de nationalism nu poate fi atribuita unor persoane care sunt platite pentru munca lor , cum nici notiunea de patriot nu poate fi atribuita unor soldati sau mercenari care poarta o lupte de cucerire.

Adevarati nationalisti nu se regasesc in randurile celor vizibili militar ci in randul celor mici si multi care bifeaza mereu prezenta in diversele campuri de lupta sub stindardul roman din fonduri si vointa proprie. Ei reprezinta norodul si sunt singuri reprezentanti care ar merita cu prisosinta virtutea militara.

Membrii armatei si in special tancurile si cei crescuti prin pomparea banului statului in el nu sunt si nici nu vor fi vreodata nationalisti sau patrioti, sunt doar niste soldati obinsnuiti care sunt platiti pentru servicile lor in cel mai bun caz sau mercenari in cel mai rau.