Jucatorii noi - incotro ? - interviu cu Skizz

Day 460, 11:23 Published in Romania Romania by RoCorporation

Salut Skizz,

Tu esti unul din acei veterani din eRepublik, poate mai putin cunoscut, pentru ca nu prea esti prezent in media sau in politica.
Te-ai implicat intr-un proiect frumos si cu siguranta bun in intentii - Proiectul Jucatorilor Noi. Eu am fost, sunt inca, unul din ucenicii tai si fara a fi nedrept fata de alti mentori, doar din acest motiv te-am ales pe tine pentru interviu.
Acest proiect are chiar si un forum propriu - unul destul de activ si cu sectiuni foarte interesante pentru incepatori.

Intrebare: Cum v-ati gandit la acest proiect, care este scopul sau ?
Raspuns: Ca de obicei am intrat pe site-ul eRepublik, mi-am facut datoria ca angajat si ca soldat. Apoi am inceput sa rasfoiesc ziarele din top, si cele din "latest". Am vazut un titlu care m-a facut curios: "Cum poti tu ajuta ROMANIA?", am dat click indata pe el, nedeschizandu-l in alt tab/window pentru ca mi se parea foarte interesant. Eckstein strangea donatii si oameni dornici sa-l ajute intr-un proiect pentru ajutarea jucatorilor noi. Am comentat, am fost al 11-lea mentor inscris si asa lucrurile au inceput sa se miste.



I: De ce ucenicii au progresat diferit, de la un mentor la altul ?
R: Ucenicii sunt persoane, nu depind 100% de mentori, acum fiecare mentor are metoda lui de a-l face sa fie implicat si totodata fascinat de acest joc. Nu stiu cum s-au "purtat" ceilalti mentori cu ucenicii lor, eu personal, am incercat sa le fac un mediu placut in eRepublik, le-am oferit posibilitatea de a se angaja la o firma 100% de ucenici, unde au avut salarii bune, oferindu-le si sporuri constand in gift-uri si food calitate superioara.

I: Am avut adesea senzatia ca organizarea lasa de dorit si mentorii/moderatorii proiectului nu actionau unitar. Cum am putea schimba asta ?
R: Da, este adevarat, organizarea a fost sub medie. Nu contest ca Eckstein si Fram nu au vrut sa faca treaba buna, insa acestia au neglijat acest proiect. Au dat drumul la proiect si forum fara sa aiba un tutorial (acela care e, e furat din media dupa 2 saptamani de la inceperea proiectului). Noi mentorii am intrat in acest "invatamant" fara sa stim mare lucru, nu ne-a scolit si pe noi nimeni, nu stiam la ce sa ne asteptam, nici macar la alcatuirea sistemelor de puncte nu am fost macar consultati. Cred ca varsta frageda in eRepublik si experienta medie si-au spus cuvantul.

I: Am observat ca si Ungaria, la initiativa lui Zoli, a inceput un asemenea proiect, probabil auzind de PJN. Ai remarcat ceva idei bune la ei ?
R: Mi-au placut tutorialele facute de Zoli pentru populatia maghiara, pregatirea de lupta, in rest nu cunosc limba maghiara, chiar nu ma intereseaza populatia lor.

I: Care a fost rata de retentie si cum au fost recompensati cei mai buni studenti ai academiei ? Au fost fondurile alocate suficiente ?
R: Rata de retentie este oarecum mica, insa putea fi si mai mica daca nu era acest proiect. In PJN la inceput cred ca erau 82 jucatori inscrisi, 30 dintre ei nici macar nu au inceput proiectul, au ramas la stadiul de 10 puncte aferente intrarii in proiect. 10 dintre ei sunt foarte slabi, nu sunt receptivi, nu le place jocul. Pot spune ca 40 dintre jucatori vor ramane in eRepublik, majoritatea fiind deja pe picioarele proprii si sigur vor ramane in joc.
Peste 1 luna cand toti ucenicii vor fii infipti bine in joc, casa Q1 acordata nu va mai valora nimic in ochii lor, oferind prea putin wellness. Fondurile alocate erau suficiente pentru a-i urca foarte repede la 100 wellness si a-i mentine acolo cu gift si food de calitate. S-au cheltuit pe case cca. 7000 RON. Pe langa oferirea de gift-uri si food, jucatorii primeau arme Q1, Q2 nu conta foarte mult, ideea era ca acestia erau perfect pregatiti sa participe la ceea ce ne place tuturor: razboiul. Trebuie sa adaug ca cei mai merituosi castigatori ai fazei I au primit direct case Q2 - ceea ce un jucator nu obtine in mod normal decat dupa foarte multe saptamani de joc...

I: Va continua proiectul pe acelasi tipar, se va schimba din temelii sau se renunta la el ?
R: Nu stiu ce sa zic, nu fac parte din "conducere". Pot spune doar ca e nevoie de proiect si mai ales e nevoie de schimbari in interiorul lui.

I: Acum sa zicem ca un proaspat absolvent al PJN isi continua eViata in eRepublik. Tu esti recunoscut ca un razboinic pur sange si poate ca nu vei fi obiectiv. Totusi care apreciezi ca fiind cel mai important domeniu de dezvoltare: militar, economic, politic, jurnalistic ?
R: Nu poti spune unui om sa faca ceva doar pentru ca tie-ti merge. In principiu domeniul/domeniile depind de firea omului. E foarte greu sa fi antreprenor in eRomania, sunt foarte multe firme si angajatii de-abia ajung. Eu m-as axa pe plan militar combinat cu politic si jurnalistic. Antreprenoriatul este prea greu la inceput, trebuie sa aveti si fonduri foarte mari, pentru a putea sustine compania in pierdere ceva timp pana-si revine.

I: Vrei sa adaugi ceva la final ?
R: Ideea proiectului este foarte buna, insa trebuie oameni cu experienta si cu valoare in comunitate eRomaniei, ca sa fie fezabil. Recomand schimbarea "locului" si redenumirea site-ului imediat, este foarte urat, nu mi se pare atragator. Avem eCetateni.com acolo se poate implementa o sectiune speciala destinata proiectului. Avem http://the-new-world.net/ si forumul: http://forum.the-new-world.net/, suna mai bine. Avem de asemenea si http://erepubliklive.com .
Un forum care ar da roade ar fi unul mai complex. Avand sectiuni cu tutoriale pentru absolut orice poti face in eRepublik pana la intrebari adresate congress-ului, intrebari adresate presedintelui, intrebari adresate statului major etc.. Daca un nou intrat vede ca i se raspunde la intrebari de catre cei vechi, cei care conduc aceasta eRomanie, vede ca se implica lumea, si ca e un mediu unit in joc. Se simte sprijinit.

Ok SKizz, vad ca ai lovit in plin la final, asa cum o face tank-ul tau in fiecare batalie. Sper ca cititorii nostrii sa vada lucrurile constructiv.
Scopul acestui interviu este sa imbunatatim PJN si ceea ce urmareste el: retentia jucatorilor noi.

Semneaza,
DacianI.