Interviu cu Ministrul Apararii

Day 2,031, 23:37 Published in Republic of Moldova Serbia by t150

1. De ce ai acceptat sa fii Ministru al Apararii?

Pentru că numirea într-o funcție se refuză doar din două motive:
- nu poți faci treaba așa cum trebuie
- nu ești pe aceeași lungime de undă cu cel ce te numește
La mine motivele de mai sus nu au validitate.

2. Cine activeaza in cadrul MA? Exista o echipa sau faci totul de sinestatator?

Echipa este alcătuită din următoarele unități militare ale eMoldovei: D A C I I, Lenesii, Planeta Moldova și Zimbrii TMD. Deocamdată însă din prima unitate militară prezența a fost restrânsă și automat și implicarea. Până astăzi, ziua 2031, din echipă a făcut parte și Acvila Moldova.

3. Cine sunt acesti jucatori si care sunt obligatiunile fiecaruia.

Comandanții, comandanții de nivel 2 și căpitanii de regiment.
Deocamdată obligațiile se regăsesc în informările zilnice oferite în ziarul Ministerului Apărării și se schimbă prin rotație. Pe măsură ce vom înainta în timp și vom avea parte de acțiune obligațiile își vor mări complexitatea dar eu cred că vom reuși să facem față provocărilor.

4. Care sunt obligatiunile unui Ministru al Apararii?

Să coordoneze resursele de orice natură pentru asigurarea integrității statului eMoldova.
Dacă vrei o listă punctuală cu “ce am voie” și ce “nu am voie” va trebui să mai aștepți 2-3 zile. Va exista un document clar în această direcție.
(vreau n.a.)

5. Exista vre-o necesitate de reformare a interactiunii militare existente a jucatorilor sau totul deja este bine in acest domeniu?

Nu există o interacțiune militară în acest moment.
Nu există conceptele de bază de disciplină și ordine.
Unitățile militare sunt alcătuite din soldați aproape independenți.

6 Care sunt ideile de reformare si cum iti inchipui sa realizezi aceste idei? De cat timp este nevoie?

Ideile de reformare pe plan militar se vor vedea în timp. Scopul final este apropierea tuturor unităților, respectarea acelorași reguli, împărțirea acelorași sarcini. Vom merge din aproape în aproape pentru că ideile cu care suntem acum obișnuiți le folosim de atâta timp încât nici nu vedem că lucrurile s-ar putea aborda și altfel. Cel mai greu va fi ca persoanele să accepte că politicul și militarul sunt segmente diferite.

7. Ca Ministru esti numit de un anumit partid. Cum poti trece bariera dintre partidul de guvernare si cele de opozitie (daca desigur se doreste acest lucru). Ar fi o solutie depolitizarea completa a UM-urilor din tara?

Altă greșeală imensă dusă din “generație în generație”. Alt tipar care trebuie spart. Dacă eu sunt Ministru al Apărării și sunt numit de Planeta Moldova ar trebui să coordonez soldații din Planeta Moldova? De ce? Nu-i pot coordona dacă sunt comandantul lor direct? Ministrul trebuie să fie respectat de toate unitățile militare nu doar de unitatea proprie. Ca Ministru al Apărării lucrez cu soldați nu cu politicieni. Dacă am nevoie de oameni la divizia 2 trebuie să-mi răspundă și cei din Zimbri și cei din Acvila și cei din Lenesii si cei din FNP atâta timp cât sarcina mea de Ministru de Apărare este să apăr eMoldova nu unitatea mea personală.

Pe latura militară în mandatul curent nu va exista politizare. Mi-am dorit și îmi doresc colaborarea cu toate unitățile militare importante pentru eMoldova.

8. Cum iti pare intrebarea precedenta reiesind din practicile obisnuite in ultimul UM in care ai fost comandant si unde (informatia este provenita din cateva surse directe) exista o anumita discreditare politica a ostasilor?

Revenim la cazul iurgen10. Ți-am explicat deja care a fost poziția mea. Există acum nu unu ci două regulamente care precizează clar cine are dreptul la foloase materiale în cadrul unității militare Planeta Moldova. Pe iurgen10 nu l-am simțit membru al unității militare până nu și-a afișat nemulțumirea că el nu primește tancuri. Conform regulamentului nu avea acest drept. Am fost acuzat de discriminare. Am dat un ordin direct care a fost ignorat. Am dat afară persoana în cauză. Simplu. Cine nu respectă câteva norme minime este liber să acționeze sub alte drapele. Nu e nimic politic în asta. E militar. Strict militar.

9. Vad ca dupa vreo 2-3 zile de la investire in functie, Ministerul s-a apucat de un rebranding al sau. Este doar unul “pe fata” sau exista planuri pe termen? A fost acesta rezultatul scandalurilor aparute in presa in ultimile zile?

La 2-3 zile s-a efectuat schimbul de putere și am avut acces la ziarul Ministerului. Scandaluri? A fost un articol scos de tine și nimic mai mult. Sunt curios de ce ți-ai întrerupt activitatea de mare realizator de Revista Presei după doar o ediție. Poate ai timp să-mi răspunzi și tu cândva.

10. Accepti criticile? Chiar si cele provenite de la persoane pe care nu le agreezi?

Criticile reale da. Trollingul ieftin am ajuns să-l ignor.
Deocamdată nu am avut parte de critici serioase. Le aștept. Public. Privat. Cum se poate.

11. Crezi ca ziarul MAN este unul absolut necesar? Care ar fi rolul lui in componenta militara a tarii?

Da, ziarul este o componentă vizibilă la nivel național și internațional. Absolut necesar nu este. Dacă mă convinge cineva că își schimbă ordinele în unitate după schimbările efectuate în ziarul Ministerului merită un premiu. Poate reușim să-l facem destul de atractiv încât să fie deschis și votat fără să dăm premii. Poate reușim să-i readucem utilitatea pierdută.

12. Cum vei proceda in cazul daca nu toate UM-urile vor dori sa se conformeze anumitor lucruri? Jocul exclude tribunalele militare, ce poti face?

Cazurile serioase vor fi tratate la modul serios. Nu am nevoie de un tribunal sprijinul comandanților din Statul Major este destul.

13. Cum ne putem informa de perspectivele (planurile) militare ale tarii (de ex. pe perioada acestui mandat)? Exista vre-o strategie nationala (in afara de sustinerea tarilor CoT)? - am in vedere un eventual razboi direct cu Ungaria? Sau vom astepta sa avem hotar cu vesnicul inamic - Ucraina?

Construiți celule de informare. Am precizat asta în prima informare a ziarului Ministerului Apărării. În acest fel chiar și grupările militare mai mici vor participa direct la toate exercițiile coordonate de Minister. De la exerciții se va ajunge și la acțiune. Sper că lumea va înțelege că nu poți discuta public strategii de AirStrike să spunem. Ideea în sine presupune luarea inamicului prin surprindere iar discuțiile și informările publice ar fi ilogice.

14. Personal, ce crezi ca este mai benefic pentru tara : pacea sau razboiul ? plictiseala de a fi integri de luni bune fara razboae sau de a lupta cu riscul de a fi stersi?

Eu sunt o fire realistă. eMoldova nu poate susține campanii de durată fără ajutor extern. Cu toate astea au fost destui președinți care au oferit comunității plăcerea de a lupta pentru eMoldova. Și o săptămână pe lună și tot e bună. Se strâng resurse, se consumă, iar se strâng resurse, iar se consumă... Riscul de a fi șterși există oricum și cu toate astea văd că suntem bine mersi de mult timp.

15. Cum crezi, un cetatean care lupta activ, constant si “corect”, adica in folosul tarii, dar care are o pozitie civica absolut diferita de majoritatea, este cetatean util sau nu pentru tara? (a nu se crede ca este o intrebare personala)

Faptul că TU, jucător “corect” lupți pentru eMoldova când există lupte dar lupți împotriva aliaților direcți când primul set de lupte lipsește dă un fals sentiment de patriotism. Patriotismul ăsta selectiv se regăsește apoi și la nivel politic, la nivel social... și NU, nu cred că există două seturi de “pentru eMoldova” - unul personal și unul general. Cine crede asta nu știe la ce se folosesc oglinzile și criticile.

16. Deci in continuarea p.15:
Ai doi cetateni: primul este oponent politic, dar care lupta pentru tara in orice situatie, iar cel de-al doilea este aliat politic dar complet ignora partea militara atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi. Pe cine l-ai alege?


Ca Ministru de Apărare coordonez militari nu politicieni. Dacă pot să-l coordonez pe primul o voi face dar bănuiesc că alegerea nu o fac eu ci el. EL, oponentul politic se lasă coordonat de mine? Cu aliatul politic pe plan militar nu am ca să fac. Din moment ce nu e militar, nu?

17. Daca se va crea situatia, cand trebuie luata o decizie urgenta, iar tu esti singurul on-line din cei care pot lua asa decizii, cum vei proceda in urmatoarele situatii:
situatia a. daca nu vei face nimic, nu stii ce se va intampla; daca insa intrevii ai sanse de 55% ca ai decis corect;
situatia b. daca nu vei face nimic, nu stii ce se va intampla; daca insa intrevii ai sanse de 45% ca ai decis corect;
situatia c. daca nu vei face nimic, nu stii ce se va intampla; daca insa intrevii ai sanse de 50% ca ai decis corect;
situatia d. daca intrevii ai sanse de 100% ca ai decis corect, dar vei incalca o promisiune daca cuiva (nu conteaza cui).


Mă scuzi dar n-am înțeles nimic din această ultimă întrebare.
Despre ce decizii e vorba? Ce promisiuni?


t150

N.A.
Acesta este interviul.
Este decizia fiecarui dintre voi sa-l sustineti pe Ministru sau sa-i "puneti in nas" toate greselile si abaterile de la principiile proprii, enuntate in acest interviu.