Ekonomi Bakanımız ile Röportaj

Day 1,071, 14:00 Published in Turkey Indonesia by ibo0303
Herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum sevgili eTR halkı ve Gazet-eTR okurları.

Bugün, Ekonomi bakanımız Sayın dr.erol ile yapmış olduğumuz röportajı sizlere sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Sayın bakanım, öncelikle röportaj talebimi geri çevirmediğiniz için size teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Rica ederim, halkımızı bilgilendirmek için yapmış olduğunuz böylesi bir çalışma için ben size teşekkür ederim.
Sayın bakanım, evvela kendinizi tanıtabilir misiniz?

Adım Ali. Yaklaşık 23 yaşında sayılırım.
Bu oyuna ne zaman ve ne vesile ile başladınız?

Bir torrent sitesinin forumunda açılan konuyu görüp 2008 yılı Ocak ayının 10. gününde (oyunun 51. gününde) oyuna nevugila isimli hesapla kaydoldum. Şu anda oyunun en eskileri de ekseriyetle bu sayede kaydolmuşlardır.
Şimdiye kadar hangi makamlarda görev aldınız?

nevugila hesabım ile 2008 Şubat'ında İstanbul valiliği, Şubat ve Mart aylarında Başkan yardımcılığı, Nisan ve Mayıs aylarında 2 dönem ülke başkanlığı, Temmuz ayının ikinci yarısında Savaş Bakanlığı yaptım. Bu bakanlık sırasında hesabım banlandığı için oyuna başka bir arkadaştan aldığım hesabın adını değiştirerek Modu Shanyu ismiyle devam ettim.

Yine nevugila hesabım ile Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'nin kurucu üyeliğini; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Genel Başkanlığını yaptım. Şubat ve Mart aylarında ayrıca milletvekilliği görevlerinde bulundum.

Modu Shanyu hesabım ile birkaç dönem vekillik ve 2008 Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 3 dönem Maliye Bakanlığı yaptım.

Yine aynı hesapla, Müdafaai Hukuk Cemiyeti'nin kurucu üyeliği ve Turan Partisi'nin kurucu başkanlığı görevlerinde bulundum.
Ekonomi bakanı olmanız sebebiyle,konumuz tabiki ekonomi. Global anlamda ekonomi ne durumda ve gelecekte nasıl bir çizgi izleyecektir?

Çalışma skillerinin tek skill'e dönüştürülmesi gayet olumlu bir adım oldu bana göre.Ancak V2 deki üretim formülleri tamamen bir facia. İşçinin üretimi altın bazında para etmemektedir.Eskiden kaliteli bir işçi 1 altından fazla maaş alırken şu anda yarım altın anca kazanmaktadır.

Tabii günde birden fazla ekmek tüketimine izin verilmesi sebebiyle, V2 öncesinde biriken ekmek stokları giderek azalmaktadır. Bu üretim formülleri ile devam etmemiz, ve savaşların da bitmemesi halinde yakın bir gelecekte tüm ülkelerin stokları eriyecek ve talep fazlası karşılanamayacaktır. Bu da ekmek fiyatlarının artışına neden olacaktır.

Düz mantıkla ekmek fiyatlarındaki artış işçi maaşlarını, o da diğer ürün fiyatlarını etkileyecektir. Yani global ekonomi önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele içerisinde olacaktır.

Tabi kimi admin müdahaleleri ile bu süreç yavaşlatılabilir hatta durdurulabilir. Örneğin birkaç gün önce davet ettiğin arkadaşların sayesinde ekstradan %20 bonuslu çalışabilme ve eğitim yapabilme imkanı sundular. Bu bir nebze olsun arzı artıracaktır ancak yine de yeterli olmayacaktır.

Türkiye'ye dönecek olursak; yaptığımız babyboom ile dünyanın en kalabalık 3. ülkesi olduk. Ancak bu babyboomu, bu üretim formülleri ile besleyecek durumumuzun olmadığına inanıyorum.

Bu nedenle yabancı ülkelerde şirketleri olan arkadaşların, TR lisansı almalarını ve orada üretim yapıp TR'ye ürün satmalarını rica ediyorum. Uzunca bir müddet daha ekmekteki ithalat vergileri düşük seviyede tutulacaktır. Bunun da sözünü buradan veriyorum.

Diğer taraftan 12 bin kadar yeni oyuncu çektik.

Bu arkadaşların 3'te 1'inin bile, level 15 (100 XP) seviyesine ulaşmaları halinde 4bin arkadaşın treasure mapl'lerden gelen ortalama 15'er altını olacaktır. Bu da toplamda 60bin altın yapar.

Bu altınların bir bölümünü devletin TRY karşılığında vatandaşla takas edebilmesi Bakanlık olarak öncelikli hedeflerimizdendir. Bu dönemde Merkez Bankası'nda yaklaşık 10bin altınlık bir rezerv oluşturmayı amaçlıyoruz.
Ne yazık ki ülkemiz kısa süre için de olsa bir işgale uğradı. Bu işgalin ülke ekonomisine faturası nedir?

Savaşın özellikle altın rezervlerimizi eritmesi bakımından baya kötü sonuçları olduğunu söyleyebilirdim, ki yanlış da olmazdı. Ancak yine bu savaş neticesinde nüfusumuzu 700'lerden 13binlere çıkardık. Ve bu nüfus sayesidne yukarıda da örneğini verdiğim gibi harcadığımızdan çok daha fazla altın girdisi yapacağız. Ki kapitalist ekonomi açısından bakarsak bu savaşın getirisinin, götürürlerinden daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz günlerde, ülkemizde büyük bir nüfus patlaması yaşandı, bu durum ülke ekonomisini nasıl etkiledi ve uzun vadede etkisi ne olur?

Biraz önce de değindiğim gibi kısa vadede gıda sıkıntısı yaşamamız kaçınılmaz... Ancak altın girdilerinin artmasının oldukça önemli olduğu aşikardır...

Uzun vadede ise, bu üretim formülleri ile arz fazlasının oluşmayacağını düşünüyorum. Bu da küçük sermayeli üreticiler açısından iyi bir durum sayılabilir.

Belki bir sorun enflasyon olabilir ancak o konuda da adminlerden üretim formüllerini değiştirmesini bekleyerek sonuç alabiliriz.

Özetle, nüfusumuzu global nüfusun %6-7'si civarlarında tutabilirsek orta ve uzun vadede, eonomik olarak dünyanın süper gücü Türkiye olacaktır.
Piyasadaki TRY miktarının yeni oyuncuların da gelmesiyle talebi karşılayamayacağı ve TRY'nin aşırı değerleneceğini düşünürsek, ne gibi önlemler alacaksınız?

Yeni oyuncuların katılımı ile birlikte piyasadaki TRY hacmini artırmak bizim için zaruridir.Halihazırda 16bin TRY basma yasası mecliste kabul edildi ancak bu yeterli değildir.

Kamu bankasında 10K altın rezervi yapmak istiyorsak, 45-50 arası bir Altın/TRY kurundan hesapla 450-500K TRY basmamız gerekecektir.

Tabi bu tek seferde değil orta vadede adım adım yapılacak bir işlemdir. Piyasaya TRY sürerken parayı devalüe etmemeye gayret edeceğiz.

Belki bu rakamlar çok görünebilir ancak 12K yeni nüfusun 4K sı aktif olsa ve her biri 100 lira cebinde taşısa (ki yeni şirketler, onların sermayeleri v.s. bunları hesaba katmasak bile) toplamda 400K çok rahat piyasaya sürülebilir. Banka da toplanacak 10K altın da işin diğer boyutu tabii (göndermeyi anlayan anlamıştır 😃 )...
Hükümet olarak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak proje çalışmalarınız var mı?Varsa kısaca bahseder misiniz?

Korporatif örgütlenme üzerine bir projemiz var. En kısa sürede bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağız.

Proje uzun olduğundan bu röportajı sabote etmemek adına izninizle detaya girmeyeyim.

Ancak şunu belirteyim ki bu proje gerçekleşirse işçiler artık garantili maaşlara ve iş güvenliğine sahip olacaklar. Patronlar ikide bir iş teklifi indirip-artırmakla, markette 1 kuruşluk indirim yapmakla vakit geçirmeyecekler.
Bu konu daha önce de gündeme gelmişti. İran'dan toprak satın alma yada kiralama meselesi. Nüfus patlamasından sonra artık bizde güçlü bir ülkeyiz diyebiliriz. Bu konuyu ileriki zamanlarda tekrar ele almayı düşünüyor musunuz?

İran'da olup da bizde olmayan tek hammadde petrol. O da tahıl veya demir kadar önemli olan bir hammadde değil. Bu nedenle bölge kiralamak pek kârlı olmayacaktır. Tabi bu konuda karar mercii sayın Başkanımızdır.
Geçtiğimiz yıllarda, Kamu İktisadi Teşebbüsleri(KİT) adı altında kamu şirketleri mevcuttu. Bunlar halk için üretim yapar, halka ucuz ürün sağlarlardı. Bu sisteme tekrar dönmeyi hiç düşündünüz mü?

Sorunuz şu anda yüzümde hafif bir gülümsemeye neden oldu. Nedenini bilahare anlatırım ancak şu ana odaklanırsak; defans sistemleri dışında kesinlikle kamu şirketi açılmayacaktır.
Peki aramıza yeni katılan çok değerli e-vatandaşlarımıza, onların ekonomik anlamda gelişebilmeleri için ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle gazete veya organizasyon hesabı açmak için acele etmesinler. Altınlarını korusunlar.

Albay (colonel) olana kadar savaşlarda "silahsız" savaşsınlar. O rütbeye kadar silahın pek bi getirisi olmayacaktır onlar için. Ama silah kullanmaları durumunda maddi giderleri çok olacaktır...

Çalışırken yüksek sağlığa sahip olsunlar. Bu hem ülkenin menfaatine hem kendilerinin. Netice itibarı ile yağtığı üretim kadar yetenek puanı kazanmakta ve çalışma skillerini artırmaktadırlar.

En önemlisi de oyuna tüm arkadaşlarını davet etsinler. Bu sayede arkadaşlarının kazandıklarının %10'u onlara bonus olarak gelecektir.

Sayın Bakanım, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Umarım ülkemiz, ekonomik,siyasi ve askeri süper güç olma yolunda hızla ilerler.

İnşallah, tek temennimiz odur ve tüm çaba ve çalışmalarımız bu yöndedir. Sayın halkımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Ekonomi Bakanı
dr.erol
Sevgili okurlarım, umarım size faydalı bir makale hazırlayabilmişimdir.Hepinize iyi oyunlar dilerim.

Saygılarımla
ibo0303