Cursul de Jurnalism - I.Introducere.

Day 751, 00:02 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Bazooka Omae



Trebuie sa mentionez ca nu am nici o calificare in domeniu pentru a putea tine acest curs, este doar raspunsul la rugamintea unor useri din eR, insa asa cum unii s-au trezit peste noapte mari strategi militari, asa ma cred si io mare profesor de jurnalism.

Ceea ce voi incerca sa creionez in articolele acestui curs va fi parerea mea despre scris, cum vad eu treaba asta, un punct de vedere subiectiv si catusi de putin documentat.

Parerea voastra - si implicarea prin comentarii - e importanta, invatam impreuna.

****

Important este sa nu faultezi gramatica... prea mult . Un articol plin de greseli gramaticale dar care contine informatii importante poate fi citit de multi useri, dar impresia ce ramane dupa lecturarea acestuia, despre autor, nu va fi favorabila. Fireste, nu putem sa punem fiecare virgula la locul ei, mai ales cand scriem in viteza, dar erori teribile gen "a-ti mancat rahat" e bine sa fie evitate.

Cand scrii un art ? De unde iti iei subiectele ?

Cel mai bine e sa scrii atunci cand simti ca ai ceva de spus, cand citesti un art la care simti nevoia sa lasi un comentariu. Iar cititul presei este esential. Nu numai ca-ti da subiecte de articole, dar te ajuta sa fii la curent cu viata cetatii. Intra si pe canalele de chat - #ero, #moldova, etc . Discutiile care se poarta acolo sunt o sursa nesecata de subiecte.

Esti inca mic si nu ai un ziar ?

Dar simti nevoia sa scrii articole ? Concentreaza-te pe comentarii. Bine facute, la obiect, acide sau bascalioase, iti creioneaza un profil, te fac deja cunoscut, ajutand la promovarea ulterioara a publicatiei tale.

Implicarea politica.

Pentru un jurnalism obiectiv e nevoie sa stai departe de politica.In special daca faci parte dintr-un partid mare , parerea ta - chiar votata - va fi considerata partinica. In plus, voturile pot veni doar de la sustinatorii respectivului partid. Dar daca asta te multumeste, sa fi votat doar pentru ca scrii in directia X, e ok, treaba ta.

In eR toti suntem ziaristi, mai talentati sau nu . Dar toti avem pornirea de a ne deschide un ziar . Si este normal, un user se construieste in media. Daca nu se vorbeste despre tine, nu existi, De bine sau de rau, indiferent . De ex, am avut o disputa cu partidul Legionar din eRomania, disputa intinsa pe parcursul unei luni si ceva.... Nu conteaza cine a avut dreptate sau nu, importanta a fost vizibilitatea acelei formatiuni politice in media, ajutand-o sa-si mareasca numarul de congresmani.

Nu uitati! Orice jurnalist e subiectiv, fiecare dintre noi avem un set de valori pe care le credem importante si dupa care ne ghidam.Exista apoi antipatiile instinctive, fara logica, fata de un anume partid, user, grupare, etc, si care ne fac sa modificam stilul atunci cand tratam despre partidul, userul respectiv.
Daca dorim sa fim echidistanti e bine sa analizam de mai multe ori textul inainte de a publica.

Insa un articol scris la nervi, concis si virulent, prinde la public mai bine decat o analiza detaliata si echilibrata a unei situatii.

****

Cam atat pentru azi .

In cursul urmator tratam despre tipurile de articole.Pamflet, politic, economic, interviu, etc.

TEMA PENTRU ACASA !

==================== Scrieti un art de 250 de cuvinte in care sa fie cuprinse razboiul cu Bulgaria [ plus Ungaria ] dar in care sa se gaseasca - logic - si o informatie despre Lady Indra.

Aici aveti caietul pentru tema de acasa !