Cases studies (part 2)

Day 1,167, 09:12 Published in Greece Greece by Makedonissa

...Και τώρα η συνέχεια

Στο προηγούμενο άρθρο μου, έγραψα γιά την μέχρι τώρα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας. Τώρα ας δούμε μερικά σενάρια που όσο περίεργα και αν ακούγονται, δεν είναι ανεφάρμοστα, ούτε και ουτοπικά. Απλώς θέλουν δυνατή συνενόηση, οργάνωση, όραμα και απόφαση.

Γιά να δούμε το πρώτο σενάριο:
Σταματήσαμε στο ερώτημα "Τι θα γινόταν όμως εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να γίνει υπερδύναμη;" Γιά να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να έρθουν τα πάνω κάτω; Σχεδόν, αλλά όχι ακριβώς, όχι τόσο τραγικά.



Υπόθεση εργασίας:
Ας πούμε ότι Ελλάδα, ΗΠΑ και Τουρκία ερχόντουσαν σε συμβιβασμό, επιστρέφαμε τα εδάφη της Τουρκίας (αφού την καταλάβουμε όλη πρώτα) και κρατούσαμε όπως θεωρώ απαραίτητο τουλάχιστον την Meditteranean Coast. Παράλληλα Ελλάδα και Τουρκία όντως άφηναν τις ΗΠΑ να περάσουν μέχρι την Βουλγαρία. Πρώτο πρόβλημα. Οι Βούλγαροι με τα σημερινά δεδομένα, ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για ΗΠΑ. Θεωρούν αδιανόητο να τους αφήσουν να κατέχουν έστω και μία περιοχή τους γιά να την χρησιμοποιήσουν ως μόνιμη βάση για επιθέσεις στη Σερβία.
Υπάρχει λύση; Πιθανόν.


Πατήστε επάνω στην εικόνα γιά μεγαλύτερο μέγεθος

Πέρασμα των ΗΠΑ είτε από Βουλγαρία είτε από Ελλάδα με στόχο την FYROM και μόνιμη κατοχή των Provadarie - Eastern FYROM γιά να κάνουν όσες επιθέσεις θέλουν. Με αυτό τον τρόπο κάποιες από τις περιοχές που κατέχουν οι ΗΠΑ σήμερα στο Ιράν και στο Πακιστάν δεν χρειάζονται πλέον και μπορούν να ανταλλαγούν. Αλλά και οι περιοχές των νέων χωρών μπορούν να κατακτηθούν επίσης. Με δεδομένο πως οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να επιτεθούν στην Αίγυπτο λόγω Medi, ανοίγει ο δρόμος για την Τουρκία να επιτεθεί στο Ιράν και μέσω Hormozgan να περάσει στην Σ.Αραβία. Παράλληλα η Ελλάδα κατεβαίνει προς Αίγυπτο και κόβει δεξιά και μπαίνει και αυτή Σ.Αραβία.
Προϋπόθεση η ειρήνη και η απόλυτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και Τουρκίας.

Κέρδη; Πολλές περιοχές με βόδια (αν και έχουμε πήξει από δαύτα), φρούτα, πετρέλαιο, σιτάρι και άλας γιά την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία. Και γιά ασφάλεια και σιγουριά ως προς τη συμφωνία αυτή, μπαίνει και το Ισραήλ στο παιγνίδι, παίρνοντας και αυτό εδάφη σε Αίγυπτο και Σ.Αραβία, αλλά και η Βουλγαρία ως αντάλλαγμα γιά το πέρασμα των ΗΠΑ προς Σερβία.
Και ο χάρτης της περιοχής γίνεται κάπως έτσι πλέον:

Πατήστε επάνω στην εικόνα γιά μεγαλύτερο μέγεθος

Αδύνατον; Οχι απαραίτητα. Καθήστε πίσω κι σκεφτείτε το. Δείτε τον χάρτη του παιγνιδιού και μετά δείτε και τον παραπάνω χάρτη και θα καταλάβετε πως μοιράζονται όλες οι πρώτες ύλες που μας λείπουν και πως όλοι τελικά θα μπορούσαν να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτό το σενάριο. Λίγο ριγμένοι δείχνουν οι Τούρκοι με την κατοχή original εδαφών τους, αλλά ακόμα και αυτό μαγειρεύεται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται στην πραγματικότητα 4 υπερδυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεση πρόσβαση στην καρδιά της Ασίας αλλά ταυτόχρονα και της Ευρώπης.
Επιφυλάξεις; Πολλές. Ας πάρουμε τα εύκολα.
Ισραήλ: Χώρα μικρή, χωρίς αξιόλογο στρατιωτικό δυναμικό και με αμφίβολες δυνατότητες υποστήριξης των κατεχόμενων εδαφών.
Βουλγαρία: Χώρα η οποία έχει συνηθίσει να μην δεμεύεται γιά πολύ χρόνο, με την κατάλληλη όμως "θεραπεία" από τους συμμάχους της, μπορεί να παραμείνει πιστή σε ένα σχέδιο που μόνο κέρδος μπορεί να της φέρει.
Ελλάδα: Τι να πω; Τα ξέρετε όλοι...
Τουρκία: Είναι δεδομένο πως θα υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της κατοχής της Medi από την Ελλάδα, αλλά είναι επίσης δεδομένο πως αρκετοί από του Τούρκους παίκτες δεν επιλέγουν την τίμια οδό του παιγνιδιού. Επίσης δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετές αντιδράσεις από τους ακραίους εθνικιστές που ανθίζουν στην γείτονα. Από την άλλη μεριά όμως η κατοχή της Medi γιά ένα χρονικό διάστημα και η αποδοχή της κατάστασης αυτής από την τουρκική ηγεσία, δηλώνει την αφοσίωση της στον στόχο αυτό και στην νέα συμμαχία-συμφωνία.

Με επίσης δεδομένο πως κάποια στιγμή μιά τέτοιου είδους συμφωνία θα σπάσει, στα αρνητικά της υπόθεσης συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος που θα πάρει η Τουρκία γιά αναδιάρθρωση κα ιενδυνάμωση των μικρότερων παικτών της, υπαρκτών και μη, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγρανάπαυση από τη δική μας μεριά.



Είναι σαφές πως αυτή είναι απλώς μία υπόθεση εργασίας. Από τις δύσκολες μάλιστα. Πριν τρολάρετε χωρίς λόγο, διαβάστε και μελετήστε την. Αυτή τη στιγμή είμαστε μισό βήμα πριν την πλήρη κατάληψη της Τουρκίας. Τα RW που θα αρχίσουν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, δείχνουν απλώς την πολύ φυσιολογική αντίδραση της Τουρκίας να μην εξαφανιστεί από τον χάρτη για μέρες και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των εταιριών της και συνεπώς το εισόδημα γιά τα κρατικά της ταμεία.
Θεωρώ πως είναι μία πρόταση που αξίζει να μελετηθεί από όσους ενδιαφέρονται να μελετούν τέτοια σενάρια. Δεν αποτελεί πρόταση προς την Κυβέρνηση προφανώς, αλλά προτροπή προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων προς τους πολίτες. Εχετε υπ΄όψην σας ότι θα ακολουθήσει και 3ο μέρος με νέα σενάρια τα οποία θα περιλαμβάνουν και Κροατία, Σερβία, Ρωσσία, οπότε μην βιάζεστε να κρίνετε.

Ευχαριστώ
Makedonissa