Campania 'MODELE DEMNE DE URMAT' RL !

Day 745, 13:23 Published in Romania Romania by Alexandru Bitea

După ce acum câteva ore am publicat primele 5 modele demne de urmat din eRep, în cele ce urmează este rândul personalităţilor din RL să se facă cunoscute.

Pentru ca mulţi dintre noi avem modele gresite în viaţă şi-n e-viaţă, vă propun să urmăriţi această campanie şi să vă alegeţi un model demn de urmat!



Mitocan nu te naşti, devii. Dacă ai modele greşite! Îţi propun primele cinci personalităţi din "Modele demne de urmat". Completează colecţia cu modelul tău favorit. Hai ca se poate! Modelul trebuie sa fie persoana care "te ia de mână" atunci când treci prin viaţă şi te conduce spre Iisus!


Primele 5 modele din RL, prezentate în ordinea apariţiei lor în articole:

Modelul nr.1. RL:
Majestatea sa,
Regele MIHAI I
al României !
http://img16.imageshack.us/i/wallpaperregelemihaiimi.jpg/">http://img16.imageshack.us/img16/453/wallpaperregelemihaiimi.jpg" border="0" />

۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞ ۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Modelul nr.2. RL:
Majestatea Sa CAROL I, Regele României,
Principe de Hohenzollern-Sigmaringen
(n. 10 aprilie 1839 - 10 octombrie, 1914)
http://img502.imageshack.us/i/carolifoto01.jpg/">http://img502.imageshack.us/img502/4360/carolifoto01.jpg" border="0" />

A fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării*, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii.

A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas şi acum una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. În perioada sa au fost construite primele universităţi, la Iaşi, respectiv Bucureşti.

După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a ordonat ridicarea primului pod peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

* Războiul de Independenţă al României dintre anii 1877-1878 a fost un pas important al României spre unificarea deplină. România s-a folosit de lupta dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Rus pentru a-şi declara independenţa faţă de cele două mari puteri (puterea suzerană era Imperiul Otoman iar puterea protectoare era Imperiul Ţarist) şi a deveni un actor important în Balcani.

۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞ ۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Modelul nr.3. RL:
Iuliu Maniu,
(n.8 ianuarie 1873, Bădăcin
d. 5 februarie 1953, Sighet)
http://img171.imageshack.us/i/iuliumaniu.jpg/">http://img171.imageshack.us/img171/4244/iuliumaniu.jpg" border="0" />

Nici un om politic nu l-a egalat pe tărâmul opoziţiei. A făcut din lupta politică un exerciţiu al democraţiei, şi-a apărat adversarii de idei în procese politice. Perseverenţa cu care a criticat greşelile puterii a ţinut sus steagul democraţiei. El este cel care a dat vieţii politice interbelice o dimensiune morală.

Face parte dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, unde se va decide unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ţinut-o cu ocazia Adunării naţionale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”. Pe 2 decembrie 1918 este ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată şi funcţia de ministru de interne.

S-a opus înfiinţării în 15 decembrie 1938 a Frontului Renaşterii Naţionale, care dădea startul unipartidismului român.

După eşecul politicii lui Carol al II-lea şi pierderile teritoriale din 1940, Maniu a refuzat colaborarea cu regimul instalat la 6 septembrie 1940 şi a celui postlegionar.

În ultimul deceniu al vieţii sale, Maniu a fost implicat în politică ca un opozant al regimului lui Ion Antonescu, fără să se implice în actul de la 23 august 1944; după această dată, Maniu a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care refuzase să-l accepte, încrezător peste măsură în sprijinul marilor puteri occidentale. S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democraţiei, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obţinut, alături de PNŢ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă prin falsificarea alegerilor de comunişti

În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă.

Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului Sighet.

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanţi oameni politici dintre cele două războaie mondiale. Victimă a regimului comunist din România, Iuliu Maniu a întruchipat pentru mulţi români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate.

۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞ ۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Modelul nr.4. RL:
R. Wurmbrand,
(n. 24 martie 1909, Bucureşti –
d.17 februarie 2001,California)
http://img25.imageshack.us/i/richardwurmbrand.jpg/">http://img25.imageshack.us/img25/9056/richardwurmbrand.jpg" border="0" />

† Un Apostol Pavel al cortinei de fier!

† UN MONUMENT AL REZISTENŢEI, PENTRU CĂ ÎN TIMPUL CELOR MAI GRELE ÎNCERCĂRI A PĂSTRAT ÎN EL DRAGOSTEA DE OAMENI !

Născut la Bucureşti, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada adolescenţei, a urmat cursurile unei şcoli politice la Moscova, între 1927 şi 1929, apoi a abandonat orientarea comunistă şi s-a convertit la creştinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activităţile sale creştine care au atras adversitatea autorităţilor vremii.

Atît în închisoare, cît şi după eliberare, Wurmbrand a predicat mesajul iubirii şi al iertării lui Christos, luptînd, totodată, pentru drepturile creştinilor persecutaţi din întreaga lume.

După 14ani de detenţie este eliberat, iar în 1965 părăseşte ţara împreună cu familia, fiind răscumpărat de o organizaţie creştină norvegiană, cu 10.000 $. În 1966 se stabileşte în SUA, unde înfiinţează misiunea creştină Glasul martirilor, organizaţie care luptă împotriva persecuţiilor îndreptate asupra creştinilor de pe toate continentele.

După Revoluţia din 22 decembrie 1989, Wurmbrand se întoarce în vizită în România, unde depune flori la mormintele torţionarilor săi. Predică pretutindeni iubirea creştină şi iertarea în numele lui Christos.
http://img697.imageshack.us/i/richardwurmbrand003.jpg/">http://img697.imageshack.us/img697/5126/richardwurmbrand003.jpg" border="0" />
Activitatea sa în slujba lui Dumnezeu şi a semenilor săi n-a cunoscut oprelişti nici în timpul anilor grei ai războiului, nici mai târziu sub teroarea comunistă şi a continuat până aproape de sfârşitul vieţii. Cele 18 cărţi valoroase scrise după ce a scăpat din lagărul comunist, traduse în peste 70 de limbi, descriu anii petrecuţi în închisorile comuniste din patria sa, România.

"Sunt bucuros că putem fi mândri de a fi români. Suntem un popor care a dat martiri, care cu drag L-au mărturisit şi L-au iubit pe Hristos!”

۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞ ۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Modelul nr.5. RL:
I.L.Caragiale,
(n. 1 februarie 1852, Haimanale
d. 9 iunie 1912, Berlin)
http://img25.imageshack.us/i/170pxionlucacaragiale2s.jpg/">http://img25.imageshack.us/img25/5066/170pxionlucacaragiale2s.jpg" border="0" />

Pamfletarul tuturor mofturilor româneşti!

A fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

Singurul dramaturg care a “simţit enorm” şi-a “văzut monstruos”, deasupra vremii sale, un destin care ilustrează exemplar cazul scriitorului aflat într-o neîncetată hărţuială cu contemporanii. Pamfletarul tuturor mofturilor româneşti, creatorul schiţei, satiric şi concis, “romanul” lui Caragiale, demagog şi pişicher, “curat murdar”, a devenit nemuritor graţie lui nenea Iancu.

"Geniul lui era unul din punctele nediscutate ale crezului national. Si tot dispretul pe care-l arunca el admiratorilor si invitatilor săi n-ajungea ca să-i stirbească - lucru rar pe lume - dreptul de a zice si de a face oricui orice, de a jigni sentimentul public în orice formă, de a sta împotriva vremii sale, si când gresea ea, si când era el gresitul." (Nicolae Iorga)

"Noi care am avut norocul să-l vedem si să-l auzim vom rămâne toată viata stăpâniti de senzatia că prin moartea lui Caragiale s-a deschis o prăpastie, s-a făcut un gol în natură, ca o perturbatie cosmică. Cu cât va trece vremea va creste tot mai mult silueta si vom rămâne vrăjiti de farmecul celui mai luminat creier românesc. (...) Se vor crea legende si personalitatea lui va lua proportii mitice. Generatiile viitoare nici nu vor putea întelege dacă din strălucirea unei minti s-au întruchipat vreodată astfel de raze orbitoare." (Octavian Goga)

Citate celebre:
"Proştii mor, dar prostia rămâne."
"Toate mulţumirile trebuie plătite; înainte de a se căpăta, par destul de ieftine, în urmă, prea scumpe."
"Un om nu trebuie să încerce decât ceea ce poate face."
"Opiniile sunt libere, dar nu şi obligatorii."
"Celebru:...unul care începe să trăiască după ce a murit."

Mulţumesc tuturor celor care au ajutat la realizarea caracterizărilor modelelor din eRep, mulţumesc celor ce şi-au spus părerea în legătură cu această campanie! Începând de mâine vor urma ultimele 5 episoade ale acestei campanii.

۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Pentru a fi informaţi cu privire la viitoarele articole pe
care le voi publica, daţi vă rog SUBSCRIBE la ziar.
Deasemenea, dacă v-a plăcut acest articol, vă rog
VOTAŢI-l, a.î. să poată fi vizualizat de cât mai mulţi.
۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞۩۞

Cu stimă,
Alexandru Bitea
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">