Buricele eRepublik

Day 577, 10:57 Published in Romania USA by Ruminantus
Imi place eRepublik.
Imi place sa urmaresc comportamentul oamenilor - in spetza al romanilor din acest joc - si modul in care contributia fiecaruia dintre noi se "aduna" in orgnismul supra-individual numit eRomania.

Este surprinzator sa vezi cum dintr-o imensa masa de oameni, foarte diferiti si cu interese care incotro, ajunge totusi sa se construiasca un organism coerent: tara noastra.
Cheia acestui drum de la "gramada" catre "elite" cred ca este SELECTIA.

* * *
Ce vad eu cand ma uit la Romania?

1. Cetateni care vor sa conduca, care vor sa se simta utili, vor putere, vor recunoastere si de aceea candideaza pentru diverse pozitii in stat.

2. Mai vad partide care ofera acestor cetateni mediul si instrumentele necesare lor pentru a-si atinge obiectivele de marire si implicare.

3. Vad si cetateni care voteaza, selectandu-i - dupa putinta fiecaruia - pe candidatii care se presupun a fi cei mai utili tarii.

La nivelul (1) selectia actioneaza cu urmatoarea finalitate: se identifica oamenii care doresc puterea.
Puterea TREBUIE sa fie administrata de oameni care si-o doresc si care se imbraca cu ea precum cu o haina.
Puterea ajunsa in mana cuiva care nu si-o doreste nu e putere. Nu exista ideea de conducator in lipsa vointei de a conduce.

La nivelul (3) selectia actioneaza in sensul pastrarii doar acelor oameni care stiu sa comunice: un om care stie sa vorbeasca despre sine si care poate sa verbalizeze ideile sale intr-o maniera care sa-l faca inteles de catre masa mare a cetatenilor, cu sigurantza va fi in masura sa isi comunice, sa isi promoveze si sa isi negocieze propriile idei si in interiorul guvernarii - fie ca vorbim de Congres, Guvern sau chiar Presedintie.

Ceea ce se intampla insa la nivelul mediu de selectie, (2), gasesc a fi cel mai interesant si tot-odata esential.
Aici cei care doresc puterea si cred despre sine ca sunt in masura sa o administreze sunt "pusi la aparate" spre a fi masurati, "mirositi", testati si, ulterior, antrenati si ciopliti pentru a se obtine un grup format doar din cei care intr-adevar POT si MERITA sa conduca.
Sistemul de selectie nu este infailibil, lucru valabil pentru toate cele trei paliere, dar interventia partidelor la acest nivel intermediar vine sa ne apropie de un maxim dezirabil:
- oameni interesati cu adevarat de administratie, nu aventurieri cu vise de marire instantanee prin tunuri la BNR;
- oameni cu diferite tipuri de expertiza, potriviti pentru diversele sectiuni ale guvernarii;
- oameni capabili de a colabora si a actiona in grup, caracteristica necesara unei bune functionari a guvernului;
- oameni cu valori comune si viziuni compatibile, aspect necesar unei guvernari coerente.

Deci, in ceea ce ma priveste, credintza mea este ca partidele sunt cu adevarat buricele eRepublik! 🙂

* * *

Imi permit sa pun si un diagnostic actualului sistem de partide romanesti.
In prezent, pe termen scurt, suntem asigurati: functionarea tandemului bipolar PL-eUGD face ca atunci cand unul dintre aceste doua partide ajunge sa dea gres celalalt sa preia in mod firesc responsabilitatea guvernarii.

Ce se intampla insa daca ambele organizatii s-ar intampla sa dea gres? Consider ca avem nevoie si de o a treia pepiniera de cadre, o tertza fortza, latenta dar care sa fie capabila sa actioneze ca un sistem de sigurantza pentru eventualitatea unui faliment general la varful politicii eRomaniei.

In final va incurajez pe toti sa dati o sansa carierei dumneavoastra politice, iar locul in care cred ca ati putea avea un start reusit este forumul liberal: http://e-liberali.info

Cu stima,
Adiemus