ANAKOINΩΣH YΠOΨHΦIOTHTAΣ

Day 1,169, 14:04 Published in Greece Greece by spyskam

Ας μεταφερθούμε νοερά ένα μήνα πίσω, παραμονές προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου: Ο πόλεμος με την eTurkey σε τέλμα και οι προοπτικές του δυσοίωνες, η Κύπρος ολόκληρη υπό τουρκική κατοχή, τα κρατικά ταμεία αδειανά, το ηθικό πεσμένο. Τι σχέση έχει η εικόνα εκείνης της εποχής με την eGreece του σήμερα; Κακά τα ψέματα: Ο Beboulinos (κατά κόσμον Χρήστος) μας έκανε… μεγάλη ζημιά.
Μας «υποχρέωσε» όλους μας (ή σχεδόν) να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μας έμαθε ότι μπορείς να κυβερνήσεις μια eχώρα με σεμνότητα, με σύνεση, με σεβασμό προς όλους τους πολίτες, “μικρούς” και “μεγάλους”. Με σεβασμό ακόμα και απέναντι σε όσους είχαν βαλθεί από την πρώτη στιγμή να προεξοφλήσουν την αποτυχία ενός τόσο “άπειρου” Προέδρου στο τιμόνι μίας εξίσου “άπειρης” Κυβέρνησης.

Σήμερα, παραμονές προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, η χώρα μας βρίσκεται να έχει υπό τον έλεγχό της περισσότερα regions και περισσότερα resources από κάθε άλλη φορά. Τούτο εδώ το κέρδος μπορεί ν’ αποδειχτεί πρόσκαιρο –και πραγματικά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε για πολύ καιρό την eTurkey υπό ελληνική κατοχή. Υπάρχει όμως ένα κέρδος που μπορεί ν’ αποδειχτεί μόνιμο. Ότι, όπως έγραφε κάποτε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να την φυλάμεν, κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός “εγώ” ούτε ο αδύνατος. […] Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”. Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλομεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί.»

Περίοδος πολέμου ήταν ο μήνας της διακυβέρνησης του Beboulinos. Περίοδος ειρήνης και ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι ο μήνας που μας έρχεται. Πολλά βήματα έγιναν επί προεδρίας Beboulinos. Πολύ περισσότερα θα είχαν γίνει, αν δεν υπήρχε ο πόλεμος να μας πηγαίνει πίσω.
Η πολιτική βούληση υπήρξε, οι συγκυρίες όμως δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ριζικές αλλαγές. Τούτος εδώ θα πρέπει να είναι ο μήνας όπου θα θέσουμε τις βάσεις για μια ορθολογικότερη οργάνωση του eKράτους, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων game mechanics και θα δούμε εκ νέου τη θέση της eχώρας μας μέσα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό.

Σήμερα, ζητώντας την ψήφο σας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καταθέτω στην κρίση σας ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για τον επόμενο μήνα:



ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

α) Τουρκία
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι ο παρατεταμένος πόλεμος με την eTurkey έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες σε αδιέξοδο. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να έχει λήξει από καιρό, αν έλειπε η τουρκική αλαζονεία, που βέβαια την πλήρωσαν πολύ ακριβά. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ειρήνη με την eTurkey, η οποία δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Κύπρος μένει υπό τον έλεγχο της eGreece και ότι θα διατηρήσουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τον έλεγχο 1-2 original regions της Τουρκίας με ιδιαίτερο οικονομικό ή/και στρατηγικό ενδιαφέρον, ως “ενέχυρο” κατά κάποιο τρόπο.
Από κει και πέρα, ίσως οι δύο eχώρες (και ιδίως η eTurkey) συνειδητοποιήσουν στο τέλος ότι δεν είναι “natural enemies” η μία για την άλλη, αλλά ότι πολύ περισσότερα έχουν να κερδίσουν αν λειτουργήσουν ως “natural partners” στη γεωπολιτική σκακιέρα. Στο χέρι των Τούρκων πρωτίστως είναι να δουν ότι δεν έχουν περιθώρια επέκτασης προς τη Δύση και ότι το μέλλον της χώρας τους βρίσκεται στην Ανατολή…

β) Βαλκάνια
Τον τελευταίο καιρό ένας “παραδοσιακός εχθρός”, η eBulgaria, μεταβλήθηκε σε πιστό φίλο και πολύτιμο σύμμαχο. Δημιουργείται έτσι ένας αξιόπιστος πόλος στη γειτονιά μας που αποτελείται από 4 ισχυρές χώρες με κοινές αναζητήσεις και κοινά λίγο-πολύ συμφέροντα (eGreece, eCroatia, eBulgaria, eRomania). Αυτή η «τετραπλή συνεννόηση» θα πρέπει ν’ αποτελέσει το θεμέλιο της πολιτικής μας, σε μια εποχή που οι παραδοσιακές συμμαχίες αποσυντίθενται και νέα σχήματα δημιουργούνται.

γ) Μεσόγειος
Αν δούμε τα resources Ελλάδας και Ιταλίας, εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι δύο χώρες θα είχαν κοινό συμφέρον να προχωρήσουν σε μια προσυμφωνημένη ανταλλαγή περιοχών, δίνοντας η μία στην άλλη κάποια resources που “περισσεύουν” (π.χ. ανταλλαγή oil με iron). Το ίδιο κατά μείζονα λόγο θα μπορούσε να γίνει με την Αίγυπτο, η οποία θα μπορούσε ν’ αποτελέσει τη γέφυρα της Ελλάδας προς την πλούσια σε πόρους Αραβική Χερσόνησο.

δ) Mutual Protection Pacts (MPPs)
Είναι ανάγκη να διατηρηθούν τα MPPs με τους πιστούς μας συμμάχους στα Βαλκάνια και να επανεξεταστεί αυστηρά η ανανέωση των MPPs με δευτερεύοντες, ευκαιριακούς ή αδιάφορους συμμάχους. Τίθεται σοβαρό ζήτημα αν κάποια από τα “παραδοσιακά” μας MPPs συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια της χώρας. Mόνο αν βλέπουμε ότι μια χώρα αποδεδειγμένα πολεμάει στο πλευρό της eGreece ανανεώνουμε το MPP . Δεν υπάρχει λόγος να καίμε gold για “δημόσιες σχέσεις”.



ΑΜΥΝΑ

Το σχήμα των 2 τμημάτων (Elite & Main) αποδείχτηκε λειτουργικό σαν ιδέα και θα διατηρηθεί. Δυσλειτουργική αποδείχτηκε η νοοτροπία της “μονιμότητας” που –σύμφωνα με τη γνώμη ανθρώπων πολύ εμπειρότερων από μένα– οδήγησε στην εμφάνιση “δημοσιοϋπαλληλικών” φαινομένων. Η θητεία στον Κρατικό Στρατό θα είναι δίμηνη, ενώ οι Μονάδες θα εκλέγουν οι ίδιες τους επικεφαλής και τους ομαδάρχες τους, οι οποίοι θα αναλάβουν και καθήκοντα επιμελητείας, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό. Χρειάζεται επίσης πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων παικτών, κάτι που έχει συζητηθεί ευρύτατα, αλλά λόγω του πολέμου πήγε πίσω.
Τέλος, χρειάζεται εξορθολογισμός των εταιρειών του Στρατού, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές και να εκπληρώνουν την αποστολή τους. (Περισσότερα για το θέμα αυτό στο αυριανό άρθρο, όπου θα αναπτύξω εκτενώς κάποια ζητήματα σχετικά με τις ανεξάρτητες δομές υποστήριξης του κυβερνητικού έργου)



OIKONOMIA

α) Φορολογία
Μολονότι η φορολογία είναι αρμοδιότητα της Βουλής, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση Βουλής και Κυβέρνησης για φορολογικά θέματα. Το προηγούμενο διάστημα έγινε ζωηρή συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Income Tax και του VAT. Προσωπικά είμαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο VAT, με βάση τα υπάρχοντα game mechanics, είναι ένας φόρος δικαιότερος για τους εργαζόμενους, πιο αποδοτικός για τα έσοδα του Κράτους και πιο λειτουργικός σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Ελπίζω ότι, μέσα από μια ειλικρινή ανταλλαγή επιχειρημάτων, θα μπορέσουμε σύντομα να καταλήξουμε σε μια ευρεία συμφωνία για το φορολογικό.

β) Κόστος ζωής
Κατά κοινή ομολογία τον προηγούμενο μήνα δεν παρατηρήθηκαν σε μεγάλη έκταση φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως είχε συμβεί παλιότερα. Είναι όμως αλήθεια ότι το κόστος ζωής παραμένει αδικαιολόγητα υψηλό σε σχέση με τους μισθούς, ενώ το αυξημένο resource bonus των τελευταίων ημερών δε φαίνεται να πίεσε τις τιμές προς τα κάτω. Το Υπουργείο Εμπορίου, σε συνεργασία με εκπροσώπους των “παραγωγικών τάξεων”, θα εκδίδει εβδομαδιαίο Δελτίο Μισθών και Τιμών, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της αγοράς και να καταγράφονται τυχόν “ανωμαλίες”.
Θα λειτουργήσουν κρατικές (ή κρατικο-συνεταιριστικές) επιχειρήσεις με σκοπό τη δημιουργία stock, ώστε να υπάρχει κρατική παρέμβαση σε περιόδους έξαρσης κερδοσκοπικών φαινομένων, αλλά και μόνιμη βοήθεια προς το Υπουργείο Νέων Παικτών.

γ) Ισοτιμία - Εξαγωγές
Η Οικονομία χρειάζεται νομισματική σταθερότητα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο έχει καταστεί σχεδόν “πολυτέλεια” για όλες τις χώρες από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Έχει ήδη αποφασιστεί η συγκρότηση Κεντρικής Τράπεζας, για την παρακολούθηση της ΜΜ. (Να μία ακόμη ανεξάρτητη δομή υποστήριξης του κυβερνητικού έργου)
Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη άποψη, καλή ισοτιμία δε σημαίνει απαραίτητα υψηλή ισοτιμία. Σκοπός της νομισματικής πολιτικής είναι να διατηρεί την αξία της GRD σε επίπεδα που να επιτρέπουν στη χώρα να πραγματοποιεί εξαγωγές στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, ενώ ταυτόχρονα να δυσκολεύει τους ξένους να πραγματοποιούν πωλήσεις στην Ελλάδα. Η αξία της GRD θα πρέπει λοιπόν να εξετάζεται σε συνάρτηση με την αξία των κυριότερων ξένων νομισμάτων, ώστε ν’ αποτελέσει όπλο εξαγωγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.




Eυχαριστώ για το χρόνο σας και την υπομονή σας.

spyskam (Ένας πολίτης της eGreece)