{Premii} Mos Nicolae... Cadouri si Nuieluse...

Day 1,476, 13:41 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Tamas Vlad


Dupa o pauza semnificativa din presa revin incetut cu un nou articol...

Nu e un concurs, e pur si simplu o aducere aminte a unei sarbatori dragi mie din copilarie...

Asa ca o paranteza, prenumele meu pe laga cel de la avatar este si Nicolae

Asa ca va reamintesc povestea Sfantului Nicolae si a "Mosului Nicolae" 🙂
Toti cei ce vor lasa coment la acest articol vor primi pana maine seara cate 120 Health... Nu e placut sa vedem cum se pieard incet incet traditiile noastre...

As dori pentru toti cei care cunosc obiceiuri pentru aceasta sarbatoare (diferite de la o zona la alta, si de la o tara la alta de altfel), sunt rugati sa le prezinte in comentarii... Pentru a mari interesul acestia din urma vor primi si cate 1 Tanc 🙂 suplimentar, pentru "informare".




Seara lui Mos Nicolae In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime. Scrie o scrisoare pentru Mos Nicolae si el o va citi.

Fetele profita de noaptea Sfantului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care sa-si afle viitorul. De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pom fructiferi in casa, langa icoane care sa infloreasca de Anul Nou. In functie de ce crenguta a inflorit, se preconizeaza recolta de fructe in noul an.

Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta.
De exemplu, in Franţa , Sfântul Nicolae soseşte mai intâi în Alsacia, Lorena, Nord-Pas-de-Calais şi Brittany. În aceste regiuni,Sfântul este însoţit de un măgăruş încărcat cu coşuri pline de cadouri şi bunătăţi pentru copii.
În ajunul marii sărbători, înainte de a merge la culcare, copiii îşi aşează pantofii lângă şemineu şi îi adresează un cântec Sfântului Nicolae.
In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez. In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.




Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata. Cine e Mos Nicolae? Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de Mos Neculai si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca biruitor de popor ) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.


Traiti din plin toate sarbatorile de iarna si pastrati din generatie in generatie datinile si obiceiurile de Mos Nicolae. Istoria il infatiseaza pe Mos Nicolae, un batran cu barba alba pe care si-o scutura in ziua de 6 decembrie pentru a ninge. Asa ca... nu mai e mult si ne vom bucura de zapada!!!

Si nu in ultimul rand vreau sa urez LA MULTI ANI, tuturori Nicoletelor, Nicusorilor, Niculailor, in fine lista e prea lunga, oricum stiu ei care sunt 😁 La Multi Ani tuturor...


Dati SHOUT, astfel, cat mai multi isi vor aminti cu drag aceasta sarbatoare... Si de ce nu vor primi si "Painitele din Papucei" 🙂