[PL] Schimbari economice necesare

Day 499, 23:15 Published in Romania Romania by andyr

Luand in considerare contextul international, nu incape indoiala ca o economie puternica este baza succesului pe termen mediu si lung si ca diferenta intre stat va fi facuta, in viitor, nu de forta armata bruta, ci de sustenabilitatea unei forte armate pe parcursul catorva saptamani de lupte intense. Resursele militare provin, normal, din economie - incepand de la nivelul populatiei, damageul facut de cetatenii neimplicati intr-o structura militara fiind direct proportional cu pretul armelor, pana la sustinere la nivel de structuri militare (fonduri, arme) si tancuri (WPuri, arme). Cea mai puternica armata din eRepublik devine aproape inutila daca lupta cu arme Q1 impotriva unei forte armate mult mai slabe, dar care are mii de gold de investit in arme de calitate superioara si WPuri.

Cum ajungem, asadar, la o economie puternica ?

Printr-un complex de masuri pe care le voi descrie in continuare.

1. Sustinerea dezvoltarii unor companii puternice, realizata prin :

- acordarea de bonusuri de dezvoltare si performanta, ceea ce inseamna reluarea singurului program de succes al ultimei guvenari (actualmente, din pacate, intrerupt) si extinderea sa la firmele care isi imbunatatesc activitatea. Ca un exemplu, un bonus mai mic pentru cei care care cresc wellnessul mediu al angajatilor de la 60% la 70%, un bonus mai mare daca aceeasi firma il urca de la 70% la 80%, urmand ca peste 85% sa intre deja in categoria deja existenta a firmelor perfomante. Largim astfel aria de cuprindere a programului si spre firmele mici, dar dornice sa isi imbunatateasca resursele umane prin fonduri proprii.

- initierea Proiectului Managerilor Noi, un proiect care stimuleaza performantele in randul companiilor nou infiintate. Ne-am saturat (cu totii) de manageri care isi fac firme doar pentru a fi manageri, fara a avea notiunile de baza in domeniul economic, si care dau faliment in maxim o saptamana. Ce facem cu ei ? Le oferim know-how-ul necesar, pe de o parte, si le oferim bonusuri pentru a pune in practica acel know how.

Prin cele 2 programe de mai sus estimam ca vom acoperi in procent consistent din companiile existente in acest moment. Pe scurt, vor lipsi doar cei care nu vor sa participe. Cele 2 programe for fi completate printr-o a treia componenta, si anume :

- oferirea de credite si granturi companiilor, intr-o maniera transparenta, in functie de criterii specifice. Cel mai important criterii va fi performanta dovedita prin participarea in programele de mai sus - altfel spus, este mult mai probabil ca un credit va fi returnat de o companie al carui manager stie sa o gestioneze (participand in PMN), respectiv merge pe profit (indeplinind criteriile de performanta specificate mai sus).


2. Dupa crearea premiselor de mai susunor companii autosustenabile si puternice, o a doua masura ar fi modificarea fiscalitatii, prin scaderea income tax la 1% si cresterea TVA la 14%. Ce inseamna aceasta modificare :

- mai multi bani pentru marea majoritate a populatiei; daca pana acum din salariu se opreau cei 5% care ajungeau la stat, acum se vor opri doar 1%

- venituri mai mari la bugetul de stat, prin evitarea situatiei in care firmele foloseau acel mic "workaround" pentru a evita plata income taxului. Pentru cei care plateau income tax si pana acum, nivelul de taxare va ramane acelasi (10+5 = 14+1, dupa ultimele calcule)

Singurul posibil neajuns al acestei schimbari de taxe este posibila dezvoltare a pietei negre, ceea ce ne aduce la punctul 3.

3. Reducerea semnificativa a pietei negre, care pe langa cresterea veniturilor la bugetul de stat, are si un puternic impact social (cred ca v-ati saturati cu totii de zecile de anunturi cu vanzari si oferte).

Dupa cum stiti, piata neagra este o problema care s-a mentinut si atunci cand TVAul era de 15%, si acum cand e la 10%, chiar si la arme cand TVAul este de 1%. Este in natura umana (e-umana) sa incerce chiar si un castig de 1-2 RON atunci cand nu exista nici o masura coercitiva (poate doar cea a bunului simt, care se pare ca nu prea functioneaza). Este momentul sa luam masuri clare si concrete impotriva unei probleme reale si ignorate - din pacate - pana acum.

Ce poate sa faca statul in acest sens e sa dea nastere acelor masuri coercitive folosind mecanismele pe care le are la indemana, marginalizand companiile sau cetatenii care folosesc practici ce lezeaza economia nationala si - de ce nu - bunul simt. Astfel, orice companie care va folosi piata neagra pentru a-si vinde produsele nu va putea beneficia pe o perioada determinata de programele de bonusuri, stimulare a productivitatii, credite si granturi, samd. Totodata, orice cetatean care va folosi piata neagra pentru a-si vinde produsele nu va putea face parte dintr-o structura militara, nu va beneficia de programele sociale, iar orice companie care il va angaja va suferi aceleasi consecinte mentionate mai sus. Va fi alegerea celor mentionati daca pentru cativa RONi in plus vor dori sa renunte la toate beneficiile mentionate, respectiv alegerea companiilor daca vor sa joace "corect" si sa ne ia banii legal sau sa sufere consecintele nefaste.

Masurile de mai sus duc la indeplinirea premiselor pentru obtinerea unei mase monetare (RON) necesare sustenabilitatii armate. Urmatoarea componenta, si anume asigurarea necesarului de Gold, este strict dependenta de,

4. Banca Nationala a Romaniei, cu un rol proactiv pe piata monetara, avand ca target aducerea rezervei de gold la un nivel care sa asigure sustenabilitatea tancurilor, fara a afecta insa echilibrul monetar RON-GOLD. Secundar, BNR va asigura transparenta tranzactiilor si raportarea saptamanala a veniturilor si cheltuielilor existente, pentru a asigura folosinta in interes public a masei monetare colectate.

Ce rezulta din toate punctele de mai sus ?

O economie competitiva, cu manageri mai bine pregatiti, in care firmele care se dezvolta au de castigat; o economie cu o baza de impozitare mult mai mare, care va aduce mai multi bani la bugetul de stat; o economie mai curata, prin reducerea pietei negre. O economie care ne va asigura baza materiala pentru viitoarele razboaie, ajutandu-ne sa ne indreptam spre scopul nostru - acela de a fi nu doar cea mai puternica forta militara, ci si cea mai puternica forta economica.

Al dumneavoastra acelasi,

andyr