[GOV][EDU]Am un leu si vreau sa-l beu… sau am 20 gold si vreau firma

Day 690, 00:31 Published in Romania Romania by DDanica

In ambele cazuri descrise in titlul articolului, starea de euforie are aceeasi durata: o singura noapte! A doua zi deja apare mahmureala, si odata cu ea si intrebarea: de ce a trebuit sa fac asta?

Pentru a intelege mai bine acest articol care nu contine si “abecedarul manageriatului”, va recomand sa cititi acest TUTORIAL.

Dragi concetateni, in ultimul timp s-a batut la greu apa in piua pe tema “nu-ti face firma q1”. In calitatea mea de insarcinat cu initierea antreprenoriala in cadrul Ministerului Educatiei, revin cu aceasta tema, precum si cu cateva sfaturi care nu au aparut inca in tutoriale.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca pentru a-ti face o firma nu sunt de ajuns 20 de gold. Pentru a-ti face o firma iti mai trebuie inca 5 gold pentru a crea o organizatie, in caz contrar nu vei mai putea munci. Avantajele unei organizatii sunt descrise foarte bine in tutoriale, asa ca nu voi mai insista pe ele. Apoi, iti trebuie bani de salarii (aproximativ 10 gold, pt a avea un confort minim). Asadar, pentru a-ti face o firma q1 ai nevoie de un minim de 35 gold! De asemeni, in momentul in care creati/cumparati o firma trebuie sa tineti cont de faptul ca in primele zile angajatii nu vor lucra cu productivitate maxima, deoarece nu vor fi in efectiv complet. Cu siguranta nu veti reusi sa angajati 10 oameni intr-o singura zi, decat daca oferiti salarii exagerat de mari, si care cu siguranta nu vor fi acoperite de productivitate.

In mod normal, toate tipurile de firme au fost create pentru a fi profitabile, si chiar asa a fost in trecut. Dar, deoarece in timp userii au crescut ca si skill, avand astfel o productivitate mult mai mare, precum si datorita faptului ca au aparut foarte multe firme, s-a ajuns ca pe piata sa fie supraproductie in toate domeniile si astfel sa se vanda la preturi de dumping. De asemeni, in multe sectoare piata este puternic influentata de existenta sau lipsa razboaielor. Astfel, armele (si implicit ironul) se vad foarte bine in timp de razboi si se vand foarte prost sau deloc in timp de pace. Pe de alta parte, casele si painea de calitate mare se vand mai bine pe timp de pace si mai prost pe timp de razboi.
Datorita factorilor expusi mai sus, s-a ajuns ca toate industriile (mai putin cea de moving tickets) care sunt sub q3 sa fie neprofitabile. Din aceasta cauza va sfatuiesc sa nu mai creati firme q1. Daca doriti sa aveti o firma pentru ca jocul sa fie mai palpitant, asociati-va mai multi astfel incat sa strangeti o suma de minim 110 gold si porniti cu firma q3.

Unde sa-mi fac firma?
1.Firmele din land trebuie facute obligatoriu in regiuni cu resurse high.
2.Celelalte tipuri de firme pot fi facute in orice regiune.

Ce lucruri trebuie sa mai iau in calcul in alegerea regiunii unde sa-mi deschid firma?
1. Populatia: Atunci cand ati hotarat sa faceti firma va recomand sa alegeti o tara cu o populatie mare (pentru a gasi usor muncitori si pentru a putea sa va comercializati cat mai usor produsele).
2. Preturi si salarii: Verificati pe job market-ul din tara unde vreti sa faceti firma care sunt salariile cel mai mari pentru fiecare nivel de skill. Verificati cantitatile scoase la vanzare pentru produsele din industria in care vreti sa activati, precum si pretul acestora. Urmariti timp de cateva zile variatia salariilor, stocurilor si preturilor. Luati cateva firme similare, si vedeti care este productivitatea angajatilor la diverse niveluri de wellness. Apoi faceti calcule si vedeti daca exista profit.
3. Stabilitatea zonei: Trebuie sa aveti mare grija ca zona in care deschideti firma sa fie ferita de conflicte. Daca zona trece foarte des de la o tara la alta, va trebui sa cheltuiti bani pentru procurarea de licente, si veti putea avea surpriza ca in noua tara piata sa se comporte total diferit fata de tara in care v-ati deschis initial firma.

Tips and tricks:
1. Licente de export: in cazul in care faceti firma pe land, e bine sa prevedeti in buget bani pentru cel putin o licenta de export. In tarile cu regiuni high, sunt cele mai mici preturi pentru produsele de pe land corespunzatoare regiunilor high pe care tara le detine. Pentru a va maximiza profitul, e bine sa vindeti in tarile care nu au astfel de resurse.
2. Mare atentie la produsele scoase la vanzare in cazul in care regiunea unde se afla firma este atacata. In cazul in care regiunea este cucerita, firma va trece impreuna cu regiunea la tara atacatoare. Astfel, va apare embargoul cu tara de origine a firmei, cu toate tarile care au MPP-uri cu aceasta, precum si cu tarile cu care noua dumneavoastra tara are embargou. Produsele care sunt deja scoase pe piata in aceste tari nu vor mai putea fi controlate, in sensul ca nu mai aveti acces la ele. De obicei, tara in care a fost firma initial are taxa de import foarte mare iar produsele ramase pe piata, fiind considerate acum ca “de import” vor avea automat preturi foarte mari, nemaifiind vandabile. Deoarece oferta nu poate fi accesata, veti ramane cu un stoc blocat pe o perioada nedeterminata. Asa ca, in caz de atac al regiunii de origine, e bine sa urmariti cu atentie lupta si in caz de pericol sa scoateti de pe piata produsele puse la vanzare.
3. In cazul in care produceti intr-o tara si vindeti in alta, convertiti moneda incasata in gold cat mai repede dupa fiecare vanzare (mai ales pentru monedele “slabe”, cu o oscilatie foarte mare fata de gold). Atunci cand puneti o oferta intr-o alta tara, va faceti calculele de profitabilitate la un anumit curs al monedei locale vs. gold. Daca tineti mai mult timp acea moneda fara a cunoaste foarte multe lucruri despre piata monetara, e posibil sa aveti surpriza ca moneda s-a devalorizat atat de mult incat ati ajuns pe pierdere.

Asadar, ganditi-va foarte bine inainte de a va face o firma. S-a anuntat de catre creatorii acestui joc aparitia unui nou modul economic. Daca doriti cu orice pret sa va faceti firma, mai asteptati putin sa vedeti ce va aduce nou acest modul. In cazul in care vor apare produse noi, cu siguranta la inceput va fi extrem de profitabil sa deschideti firme pe domeniile nou introduse.

Pentru intrebari si sfaturi, ma puteti contacta dand mesaj direct la mine sau la Ministerul Educatiei.

Va doresc ca acest joc sa va ofere satisfactii maxime,
DDanica, responsabil cu initierea antreprenoriala din cadrul Ministerului Educatiei.