سیاست های مالی ایران مجازی (یا چگونه اقتصاد خود را قهوه ای کنیم؟) ؛

Day 763, 09:49 Published in Iran Iran by Deleted ACC Hosseini

اوّل با مفهوم پول شروع می کنم تا بی سواد ها (به ویژه دولت مرد ها و مجلسی ها) بدونن که پول چیه و تا کمبود بودجه میارن فوری سراغ چاپ پول جدید نرن.

پول وقتی اختراع شد که مردم برای مبادلات کالا به کالا به مشکلات زیادی برخوردن و برای مبادلاتشون مجبور بودن تا مدت خیلی زیادی وقت بذارن.
مثلاً یک نفر قصد داشت یک داس رو با یک گوسفند مبادله کنه، برای این کار مجبور بود تا مدت زیادی وقت بذاره تا یکی که نیازی عکس این داره پیدا کنه یا مجبور بود یک سری مبادلات رو شروع کنه که وقت زیادی ازش می برد.
بشر این موقع مغزش شروع کرد به کار کردن و گفت چرا من به جای این همه سختی، نرم یک چیزی بسازم که همه کالا هاشون رو با اون مبادله کنن و این اوّلین سکه رو شکل داد.
این موضوع باعث افتخار ایرانی هاست که اوّلین سکه های ضرب شده توی دوران حکومت هخامنشی ها توی ایران بوجود اومدن و بقیه ملل مقلد این طرح فوق العاده ی هخامنشی بودن.

بعد ها حمل سکه خیلی سخت شد، دارایی مردم زیاد شد و گاهی برای مسافرت از یک شهر به شهر دیگه مجبور بودن تا 10000 سکه رو بار شتر کنن و ببرن و این نه امنیت داشت و نه کار ساده ای بود، این موقع باز هم عقل بشر شروع کرد به کار کردن، اوّل یک سری کالای با ارزش تر برای مبادلات انتخاب کردن و به عنوان واحد گذاشتن و بعد هم صراف ها شروع کردن به نوشتن حواله هایی به معنی اینکه این مقدار پول در این مکان تحویل شد و همکار من در فلان شهر، این مقدار به صاحب این حواله تحویل بده و این شکل اوّلیه اسکناس بود.

بعد که دوران پیشرفت کرد و وارد دوره ی جدید شدیم، در مورد پول سه مفهوم ارزش ذاتی، ارزش اسمی و ارزش اعتباری مطرح شد که ارزش اسمی ربطی به بازی نداره برای همین از کنارش می گذریم.
ارزش ذاتی اشاره داره به ارزشی که خود چیزی که به عنوان پول (یعنی واسط کالاها) استفاده می شد داشت، مثلاً سکه ی طلا به خودی خود چقدر ارزش داره، نقره چقدر، برنز چقدر و این ارزش خود اون فلز قیمتی به خودی خود بود یا به عبارت دیگه، ارزش پول بر اساس فلز با ارزش هم اندازه ی خودش.
ارزش اعتباری پول، ارزشی هست که پول بر اساس اون قدرت خرید داره، مثل اسکناس های 5000 تومانی که ارزش ذاتی خیلی پایینی دارن ولی ارزش اعتباری زیادی دارن.

موضوع دیگه ای که در این مورد مهمه، پشتوانه ی پوله

همون طوری که گفتم، پول وسیله ی مبادله ی کالا ها و واسط کالا هاست و به خودی خود، ارزش نداره پس از پول نمی شه انتظار داشت که معجزه کنه، پول باید به اندازه ی تولید ناخالص ملّی توی بازار باشه نه بیشتر و نه کمتر، اگر بیشتر باشه، طبق رابطه ی فیشر عدم تعادلی ایجاد می شه که تورم و بحران های اقتصادی پرش می کنن و اگر کمتر باشه طبیعتاً پول ارزش اعتباریش رشد می کنه و کم کم بازار دچار رکود می شه.

حالا این همه گفتم که به اینجا برسم:

الان توی ایران مجازی پول از تولید ناخالص نه تنها بیشتره، بلکه خیلی خیلی هم بیشتره و این یک فاجعه است و اثراتش رو الان ماههاست که داریم می بینیم، تورم افسار گسیخته، تغییر سریع و وحشتناک قیمت محصولات، از دست رفتن بازار ارز توی بحران های نظامی و مسایلی از این دست و وزارت اقتصاد و دولت ما (منظورم فقط دولت و وزارت این دوره نیست) و مجلس ما (که ترجیحاً بهش می گم مجلس خائن به اقتصاد) به جای تدبیر اندیشی توی هر بحرانی اوّلین ابزاری که به ذهنش می رسه اینه که پول چاپ کنه و طبیعتاً هر کی خربزه بخوره، پای لرزش هم می شینه.

با توجه به اینکه دو ماه پیش دولت ایران این آگاهی رو داشت که خطر آمریکا لیاونینگ رو تهدید می کنه نه تنها تدبیری برای این موضوع نیاندیشید که با قشر عظیم بیکاران چه کار کنه بلکه یک کار جالب تر کرد، توی انقلاب هایی که توی صحرا های ایران می شد، با تمام قوا جنگید و خزانه ی ایران رو به ویرانی کشید.
وقتی که گفته می شد که آمریکا 24 ساعت دیگه دروازه های لیاونینگ رو می لرزونه، مجلس هراسان تصمیم به چاپ پول گرفت (وسیله ی مبادله ی کالا) و هیچ تمهیداتی برای آینده ی اون نیاندیشید و من هم که به عنوان یک نماینده سعی داشتم خطراتش رو گوشزد کنم با این جملات مواجه شدم:

هر استدلال صحیحی همیشه درست نیست
تو الان یک رأی مثبت رو منفی کردی و این خیانت به ملّت است

به نظر این ملّت اینکه ما هرگز نتونیم اقتصاد کشور رو سازمان دهی کنیم خیانت بزرگتریه یا اینکه با استدلال توجیه کنی که چاپ پول بدون افزایش ظرفیت تولید کار غلطیه؟! ؛

مقاله طولانی شد، جملات قصاری از وزیر اقتصاد این دوره ی عزیز داشتم که قصد داشتم بنویسم و شما هم در جریان باشید، انشاالله مقالات بعدی.
موفق باشید و پاینده
منتظر بقیه مقالات باشید.

زنده باد ایران آباد به دور از نا آگاهی
رهام