Βελτιστοποίηση υγείας

Day 720, 04:09 Published in Greece Greece by lucinos

Όποιοι ζαλίζονται με τα τεχνικά μέρη μπορούν να τα αγνοήσουν, ενδεχομένως βγάλουν νόημα και χωρίς αυτά.

Από πλευράς κατανάλωση πολίτη υπάρχουν δύο μόνο θέματα που χρήζουν βελτιστοποίησης. Τα όπλα για τα οποία έχω γράψει δύο άρθρα ως τώρα
http://www.erepublik.com/en/article/-1-996910/1/20
http://www.erepublik.com/en/article/d-q-r-s-w-2-946263/1/20
και η υγεία με την οποία ασχολείται το παρόν άρθρο.
Η μόνη άλλη κατανάλωση είναι η μεταφορές και αυτές δεν έχουν κάτι να βελτιστοποιήσουμε.

Για να αυξήσουμε την υγεία (wellness) χρησιμοποιούμε τα ακόλουθα αγαθά:
-φαγητό
-δώρα
-σπίτι
-νοσοκομείο (είναι δωρεάν αλλά για να αυξήσουμε την υγεία χάνουμε μία τουλάχιστον μάχη)

Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε wellness pack ή να χρησιμοποιήσουμε ένα εισιτήριο πολλών αστέρων, αλλά αυτοί είναι ιδιαίτερα ακριβοί τρόποι ώστε να ξεφεύγουν από τον σκοπό αυτού τού άρθρου.

για όσους διάβασαν το προηγούμενο άρθρο για την βελτιστοποίηση τής μάχης και επειδή θα χρησιμοποιήσω κάποια πράγματα από εκεί έχω να πω ότι δεν σχολιάστηκε κάτι παράξενο σχετικά με τούς υπολογισμούς μου. Συγκεκριμένα όταν υπολόγισα ότι p5 < p4 δεν χρησιμοποίησα την τιμή τού P3 πουθενά. Όταν αργότερα υποστήριξα ότι δεν συμφέρει η κατανάλωση q4 όπλων αφού μπορούμε να πετύχουμε την ίδια ζημιά με μικρότερο κόστος με συνδυασμό q3 και q5 όπλων είναι φανερό ότι ναι μεν είπα κάτι σωστό αλλά υπάρχει κενό στον συλλογισμό. Αφού χρησιμοποιώ σαν βάση τα όπλα q1 όταν p5 < p4 αυτό που στην πραγματικότητα αποδεικνύεται είναι ότι ο συνδυασμός q5 και q1 όπλων είναι ποιο αποδοτικός από τα q4. Ο συνδυασμός q5 και q3 τυχαίνει να είναι ακόμα πιο αποδοτικός από τον συνδυασμό q5 και q1 και επομένως συμφέρει και έναντι τών q4. Αυτό κανένας δεν το σχολίασε. Κλείνει η ζαλιστική παρένθεση και επανέρχομαι στο θέμα τού άρθρου.

Κάθε φορά που τελειώνει η μέρα έχουμε αυτόματη αύξηση τής υγείας με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται φαγητό. Αυτή δίνεται από τον τύπο:
A=W*Q
όπου
W=1.5-w/100 (w η υγεία)
Q=το άθροισμα τών ποιοτήτων τού φαγητού και τού σπιτιού.

Αν δεν φαγωθεί φαγητό τότε έχουμε ασιτία, ο τύπος δεν ισχύει και υπάρχει ποινή ασιτίας. Κατά την προσωπική μου άποψη το q1 φαγητό είναι ιδιαίτερα φτηνό, πολύ φτηνότερο από το εισόδημα τού παίκτη επομένως δεν έχει πρακτικό νόημα να μείνει σε ασιτία για οικονομία. Όταν ο παίκτης είναι νέος και το εισόδημά του μικρό, ίσως μικρότερο από το κόστος τού φαγητού τότε λογικά δεν έχει φτάσει ούτε στο επίπεδο να μπορεί να πολεμάει. Αν δεν μπορείς να πολεμήσεις δεν μπορείς να αυξήσεις την υγεία στο νοσοκομείο οπότε τότε είναι που ακόμα περισσότερο έχει αξία η διατήρηση τής υγείας. Άρα σε καμμία περίπτωση δεν νομίζω ότι συμφέρει να μένει κάποιος σε ασιτία.

Συμπέρασμα: Αγοράστε μερικές φρατζόλες q1 να τις έχετε πάνω σας πάντα συμφέρει να τρώτε.

Ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι γιατί συμφέρει να έχουμε καλή υγεία. Η καλή υγεία συμφέρει για τρεις λόγους
1. είμαστε πιο αποδοτικοί στην εργασία
2. κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στην μάχη
3. κάνουμε περισσότερες μάχες.

Η θέση μου είναι ότι το 1 δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγος να διατηρείς την υγεία στο 100. Είναι γενικά οικονομικότερο να κάνεις οικονομία και να καταναλώνεις φαγητό q1 και να αφήνεις την υγεία να ολισθαίνει μέχρι το 90. Τότε μπορείς πολύ οικονομικά απλώς να κάνεις τέσσερις μόνο μάχες αντί για 5 και η υγεία είναι πάλι 100. Καλό είναι όμως να εργαζόμαστε όταν η υγεία είναι ψηλά. Δεν έχει νόημα δηλαδή να κάνουμε 5 μάχες, να εργαστούμε και μετά να πάμε νοσοκομείο. Καλύτερο είναι να εργαστούμε αφού πάμε νοσοκομείο οπότε έχουμε πάλι υψηλή υγεία.

Η βασικότερη διαφορά επομένως τού να καταναλώνεις περισσότερα για την υγεία είναι ότι σπανιότερα θα χρειαστεί να κάνεις μάχη λιγότερη.

Για τις τιμές τών φαγητών όπως τις είδα στην αγορά σήμερα έχουμε
P1=0.88
P2=1.68😛1+0.80
P3=4.04😛2+2.36
P4=4.46😛3+0.42
P5=5.23😛4+0.77

έβαλα και τις διαφορές τους καθώς το νόημά τους είναι πολύ πιο ευνόητο. Είναι το κόστος να ανέβεις ένα επίπεδο q στο φαγητό. Βλέπουμε λοιπόν ότι το κόστος να ανέβουμε σε q4 από q3 και q5 από q4 είναι μικρότερο από το κόστος να ανέβουμε σε q2 από q1. Υπολογίζω πάλι τα p με τον ίδιο τρόπο που τα υπολόγισα στο άρθρο για την βελτιστοποίηση μάχης οπότε έχουμε:
p2=0.80
p3=1.58
p4=1.19
p5=1.08

Έχουμε δηλαδή ότι η κατανάλωση φαγητού q3 και q4 είναι στην πραγματικότητα ασύμφορη.
Έχει νόημα σε αυτές τις τιμές μόνο η κατανάλωση φαγητού q1, q2, q5.
Το p5 υπολογίζει το κόστος με βάση το φαγητό q1. Έχει νόημα και θα μάς χρειαστεί παρακάτω ο ίδιος υπολογισμός με βάση το q2. Έχουμε p5'😞P5-P2)/3=1.18

Συνοψίζοντας
Σε αυτές τις τιμές επιλέγουμε πρακτικά μεταξύ q1, q2, q5 Είναι ασύμφορη η κατανάλωση q3 και q4.
Διευκρίνηση: Αυτό αποτελεί θέμα βελτιστοποίησης απόδοσης. Καποιος θεωρητικά μπορεί να θέλει να έχει υγεία 100 και να διαπιστώσει ότι χρειάζεται q3 φαγητό για να την πετύχει οπότε και να επιλέξει q3 αφού το επιπλέον μπόνους τού q5 θα πάνε χαμένα. Αυτό βγάζει κάποιο νόημα, αλλά σε αυτό απαντώ ότι είναι αποδοτικότερο να μην επιδιώκει να έχει υγεία ακριβώς 100.
-Αν δεν υπάρχει δυνατότητα μάχης είναι αποδοτικότερο να χρησιμοποιήσει φαγητό q2 αφήνοντας την υγεία να πέσει ελαφρώς (πάλι θα έχει πάνω από 99) και την άλλη μέρα να φάει q5 οπότε αυξάνει η υγεία του.
-Αν υπάρχει δυνατότητα μάχης τότε συμφέρει να δώσει μία επιπλέον μάχη (6 αντί για 5)

Αυτό συγκρίνει τα φαγητά μεταξύ τους. Θέλουμε να έχουμε σύγκριση και για την απόδοση τών δώρων. Τα δώρα όπως τα είδα πριν κοστίζουν P=1.7 και είναι q1. Αυξάνουν δηλαδή την υγεία κατά μία μονάδα. Κάθε επίπεδο φαγητού αυξάνει την υγεία κατά W μονάδες (θυμηθείτε τον τύπο A=W*Q). Επομένως για να συγκρίνουμε τις αποδόσεις θα πρέπει να διαιρέσουμε τις τιμές τού φαγητού με W. Εναλλακτικά μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την τιμή τών δώρων με W.
για w=95 έχουμε W=.55 και P*W=0.935
για w=90 έχουμε W=.60 και P*W=1.02
για w=80 έχουμε W=.70 και P*W=1.19
για w=50 έχουμε W=1 και P*W=1.7

έχουμε για το φαγητό p2=.80 < P*W άρα η κατανάλωση φαγητού q2 είναι αποδοτικότερη από την κατανάλωση δώρων.
Συμπέρασμα
Δεν πρέπει να καταναλώνουμε δώρα αν δεν τρώμε φαγητό τουλάχιστον q2

τα φαγητά q3 και q4 δεν είναι αποδοτικά και συνεπώς δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε μαζί τους.
τώρα για την σύγκριση τού φαγητού q5 με τα δώρα είναι ΛΑΘΟΣ να χρησιμοποιήσουμε το p5 γιατί αυτό χρησιμοποιεί ως βάση το φαγητό q1. Έχουμε ήδη δει ότι το q2 είναι αποδοτικότερο από τα δώρα άρα αυτό θα πρέπει να είναι η βάση μας. Πρέπει δηλαδή να συγκρίνουμε με το p5'.
βλέπουμε ότι για w>80 έχουμε P*W > p5'. Δηλαδή αν η υγεία στο τέλος τής μέρας είναι μεγαλύτερη από 80 δεν έχει νόημα η κατανάλωση q5 φαγητού αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αυτό δώρα. (αν εξαντλούμε την δυνατότητα τών δώρων και θέλουμε ακόμα περισσότερη αύξηση στην υγεία τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και φαγητό q5 καθώς δεν θα έχουμε πλέον την επιλογή τών δώρων αλλά αν δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα χρήσης δώρων τότε συμφέρουν τα δώρα παρά το φαγητό q5)
για W < 80, P*W < p5'. οπότε δεν έχει νόημα η χορήγηση δώρων από πλευράς απόδοσης αν δεν καταναλώνεται φαγητό q5. (βέβαια τα δώρα έχουν το πλεονέκτημα ότι ανεβάζουν άμεσα την υγεία και όχι στο τέλος τής ημέρας)

Αυτά τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και για την διαχείριση τών νέων παικτών που δεν μπορούν να δώσουν ακόμα μάχη λόγω επιπέδου. Το καλύτερο για αυτούς είναι με φαγητό q1 και q2 να συντηρούνται μέσα στο παράθυρο 40-50 μέχρι να μπορέσουν να δώσουν μάχη και να ανεβάσουν με το νοσοκομείο την υγεία. Το q2 φαγητό αρκεί για να τον συντηρήσει αφού με υγεία κάτω από 50 δίνει πάνω από 2 μονάδες που χρειάζεται ο παίκτης για να εργάζεται σε q1 εταιρεία και να ασκείται στον στρατό.

Ακόμα πιο αποδοτικό για τούς νέους παίκτες (προϋποθέτει όμως ότι κάποιος φίλος τούς εμπιστεύεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι) είναι η χορήγηση σπιτιού q1. Αν τούς δωθεί ένα σπίτι q1 τότε αρκεί q1 φαγητό για να συντηρούνται μέχρι να ανέβουν τα απαιτούμενα επίπεδα. Τότε τα 5+5 χρυσά που θα παράξουν (5 χρυσά στούς ίδιους και 5 χρυσά στον σπόνσορα) φτάνουν και περισσεύουν για να ξεπληρώσουν το σπίτι το οποίο θα τούς μείνει για να το δώσουν σε άλλον όταν θα πάνε σε καλύτερης ποιότητας.

Το γεγονός ότι το q5 φαγητό είναι αποδοτικότερο τών δώρων για χαμηλή υγεία αποδεικνύει ότι οι παίκτες με χαμηλή υγεία που δεν μπορούν εξαιτίας της να δώσουν μάχη πρέπει να προτιμάνε το q5 φαγητό.

Ερχόμαστε στο θέμα τού σπιτιού. Το σπίτι λειτουργεί όπως το φαγητό (η ποιότητά του εντάσσεται στον τύπο A=W*Q που ανέφερα στην αρχή) αλλά δεν καταναλώνεται σε αντίθεση με το φαγητό. Για κόστος του λοιπόν πρέπει να θεωρήσουμε την επενδυτική ευκαιρία.
Τι είναι αυτό. Είναι το όφελος που θα είχαμε αν με τα χρήματα για το ίδιο διάστημα δεν αγοράζαμε σπίτι αλλά κάναμε κάτι άλλο. Αυτό φυσικά είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές και βάζει τις δικές του προτεραιότητες. Ενδιαφέρον έχει ο υπολογισμός τού χρόνου απόσβεσης. Δηλαδή πρέπει να αξιολογηθεί πόσο χρηματικό όφελος υπάρχει από την χρήση τού σπιτιού και να βρεθεί ο χρόνος που απαιτείτε για να καλυφθεί όλη η αξία του. Μετά από αυτόν τον χρόνο έχει το σπίτι έχει πρακτικά βγάλει το κόστος του επομένως μηδενίζεται πλέον η επενδυτική ευκαιρία. Από ανάλυση σε άλλη εφημερίδα βλέπουμε ότι αν θέσουμε σαν ανάγκη την συντήρηση τής υγείας στο 100 τα q5 σπίτια (τα ακριβότερα) έχουν χρόνο απόσβεσης περίπου 1 χρόνο.

Τέλος έχουμε το ζήτημα τού νοσοκομείου. Μπορεί κάποιος να κερδίσει υγεία από το νοσοκομείο πραγματοποιώντας απλώς λιγότερες μάχες από την ποιότητα τού νοσοκομείου.
Αυτό προϋποθέτει όμως
1. να μένετε σε περιοχή με νοσοκομείο τουλάχιστον q2 (καλό είναι να μένετε σε περιοχή με νοσοκομείο q5 αφού υπάρχουν)
2. να υπάρχει μάχη, έστω TW, στην οποία να έχετε πρόσβαση
3. να έχετε τα χαρακτηριστικά (επίπεδο-υγεία) για την συμμετοχή σε μάχη.

Έστω ότι μένετε σε περιοχή με νοσοκομείο q5 και έχετε δυνατότητα και πρόσβαση σε μάχες.
Δεν συμφέρει πρακτικά σε καμμία περίπτωση να τελειώσετε την μέρα με υγεία κάτω τού 50. Το να έχετε υγεία κάτω από 40 είναι εμφανώς εντελώς λανθασμένο αφού σάς στερεί και την δυνατότητα να κάνετε μάχη επομένως όχι μόνο δεν θα κάνετε οικονομία αλλά θα μπείτε σε μεγαλύτερα έξοδα για να την ανεβάσετε πριν μπορέσετε να δώσετε μάχη.
Αλλά και η υγεία 40-50 είναι επίσης εντελώς λανθασμένη επιλογή για το τέλος τής μέρας γιατί δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νοσοκομείο παρά μόνο μετά από μία τουλάχιστον μάχη. Αν έχετε υγεία 45 και δώσετε μάχη θα πάτε 35. πηγαίνοντας στο νοσοκομείο θα ανεβείτε στο 85 το οποίο έχει πάνω από 10 μονάδες διαφορά από το 100. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι μάχες και η εργασία να γίνεται με χαμηλότερη απόδοση. Δεν συμφέρει καθόλου κάτι τέτοιο καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητικό αντάλλαγμα.

Ξεκαθαρίσαμε λοιπόν ότι πρέπει με την αλλαγή της μέρας να έχετε υγεία πάνω από 50. Στο διάστημα όμως μεταξύ 50+ και 100 δεν έχουμε διαφορά στην απόδοση τής εργασίας και τής μάχης αφού το μόνο που αλλάζει σε σχέση με το να τελειώνουμε την μέρα με 90+ υγεία είναι η σειρά τών ενεργειών. Κατά τα άλλα έχουμε την θεωρητική δυνατότητα οι ίδιες ενέργειες να γίνονται με την ίδια υγεία και επομένως να είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Αυτή η αλλαγή τής σειράς τών ενεργειών έχει όμως συνέπειες. Και θετικές και αρνητικές.

Θετικές συνέπειες.
-το αυτόματο κέρδος σε υγεία από το σπίτι και το φαγητό είναι μεγαλύτερο.

Αρνητικές συνέπειες.
-διακινδυνεύεται να παραμείνετε με χαμηλή υγεία αν δεν υπάρξει πρόσβαση σε μάχη.
-αν γίνει μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη δεν έχετε την δυνατότητα να "τα δώσετε όλα" κάνοντας επιπλέον μάχες.

Προσωπικά θεωρώ τα αρνητικά πιο σημαντικά από τα θετικά και επομένως η δική μου γνώμη είναι να προτιμάτε να τελειώνει η ημέρα με υψηλή υγεία (90+)

Μαζί με τις μάχες ο σημαντικότερος τρόπος απώλειας υγείας είναι η εργασία. Δεν μάς απασχολεί η άσκηση γιατί αυτή η απόδοση είναι δεδομένη και μόνο σε ιδιαίτερα κακές συνθήκες μπορείτε να την αποφύγετε για να διαφυλάξετε την υγεία σας. Αντίθετα μπορείτε να διαφυλάξετε την υγεία σας προτιμώντας εργασία σε εταιρεία με χαμηλότερη ποιότητα. Αν πχ έχετε να επιλέξετε μεταξύ μιας εταιρείας q3 και μιας q2 δεν αρκεί η q3 να έχει μισθό μεγαλύτερο από την q2 για να την προτιμήσετε. Πρέπει η διαφορά στούς μισθούς να είναι μεγαλύτερη από τήν αξία που δίνετε στην μία μονάδα υγείας που η q3 σάς κοστίζει επιπλέον. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε δώρα που κοστίζουν 1.7 δραχμές αυτό το κάνετε μόνο επειδή αξιολογείτε την μονάδα υγείας ότι έχει μεγαλύτερη αξία από 1.7 δραχμές. Σε αυτήν την περίπτωση είναι παράλογο να επιλέξετε την q3 αντί τής q2 αν η διαφορά στούς μισθούς δεν υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Ποιο ξεκάθαρο και πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα για τούς παίκτες με χαμηλή δεξιότητα. Αν έχετε χαμηλή δεξιότητα οι μισθοί είναι παραπλήσιοι τών τιμών φαγητού χαμηλής ποιότητας. Αφού οι μισθοί είναι σε τέτοια επίπεδα είναι προφανές ότι η διαφορά τους δεν φτάνει σε καμμία περίπτωση την αξία τής διαφοράς τής υγείας. Άρα είναι σαφώς προτιμότερο να εργάζεται ο παίκτης με χαμηλή δεξιότητα σε εταιρείες q1 μέχρι να αυξηθεί η δεξιότητά του αρκετά ώστε να έχει νόημα η αναζήτηση εργασίας σε εταιρείες ψηλοτέρων q.

Ιδιαίτερα οι νέοι παίκτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νοσοκομείο για να ανεβάσουν με πολύ χαμηλό κόστος την υγεία τους είναι τελείως ανόητο να δουλεύουν σε εταιρείες με ψηλότερη ποιότητα από q1