Turist: Albania

Day 3,902, 15:34 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Stephan Condurachis

O sa reiau o serie de articole inceputa pe vremea cand eram in eFranta ... in seria respectiva am atacat subiectul turism ... haide sa vedem ceea ce este de vizitat prin lume ...
Pentru inceput: Albania




Albania (în albaneză Shqipëri/Shqipëria), oficial denumită Republica Albania (în albaneză Republika e Shqipërisë; pronunție albaneză: /ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːs/; în dialectul Gheg: Republika e Shqipnísë), este un stat suveran din sud-estul Europei. Se învecinează cu Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est și cu Grecia la sud și sud-est. Are ieșire la Marea Adriatică spre vest, și la Marea Ionică spre sud-vest. Se află la mai puțin de 72 km de Italia, de care o desparte strâmtoarea Otranto ce leagă Marea Adriatică de Marea Ionică. Albania este membră a ONU, NATO, a OSCE, a Consiliului Europei, a Organizației Mondiale a Comerțului, a Organizației pentru Cooperare Islamică și unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Mediteranei. Albania este recunoscută din ianuarie 2003 drept potențial candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, și și-a depus oficial candidatura pentru aderare la 28 aprilie 2009.

Albania este o democrație parlamentară, cu economie în tranziție către economia de piață. Capitala Albaniei, Tirana, este locuită de 421.286 dintre cei 2.831.741 de locuitori. Reformele economice au deschis țara către investițiile străine, în special în domeniul dezvoltării energetice și a infrastructurii de transport. Albania a fost clasată pe locul 1 în lista efectuată de Lonely Planet cu primele 10 țări de vizitat în 2011.



Butrint este un oraș grec vechi de 2.500 de ani din Albania, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 17 km2.

Situat într-o zonă deluroasă și împădurită, la sud de orașul Saranda, în apropiere de granița cu Grecia, Butrint a fost primul sit excavat de italieni în anii 1920. Cu acea ocazie s-a descoperit un amfiteatru și ziduri construite de greci.

Arheologii au descoperit ulterior bazilici paleocreștine, un baptisteriu și opt băi.

Situl arheologic a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în anul 1992.





Berat (în albaneză: Berati) este un oraș din centrul Albaniei de sud. Berat are o populație de 50.000 de persoane (estimare 2004). "Orașul cu o mie de ferestre" a fost declarat chiar de pe timpul regimului comunist drept oraș muzeu. Astfel s-au putut conserva părțile istorice ale orașului. Orașul vechi deține trei cartiere: Mangalem, Gorica și Kalaja. Orașul este cu moscheele și bisericile sale vechi una dintre cele mai importante atracții turistice ale țării. Berat este capitala regiunii cu același nume.

Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.



Gjirokastra (în albaneză Gjirokastër, în macedo-română Liurocastru) este un oraș situat în partea sudică a Albaniei.

Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


acest articol este o prelucrare de date preluată de pe Wikipedia