ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Day 2,146, 13:42 Published in Greece Greece by stefen

Τον τελευταίο καιρό έγινε φανερό πως είναι επιτακτική η ανάγκη, να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της Βουλής. Ομως πιστεύουμε ότι όποια αλλαγή και να γίνει, θα έχει μικρή σημασία, αν δεν υπάρξει μια αναγκαία και ικανή συνθήκη. Η πιστή τήρηση του καταστατικού απ’ όλους.
Η Ισοπολιτεία με γνώμονα το τι συνέβη τους τελευταίους μήνες, καταθέτει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό λειτουργίας της Βουλής.

1) Το προεδρείο της Βουλής είναι 5μελές και αποτελείται από έναν βουλευτή από κάθε ένα από τα 5 κόμματα που κατεβάζουν ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Θεωρούμε ότι το προεδρείο έχει χάσει τον υπερκομματικό του χαρακτήρα και έχει γίνει έρμαιο μικροπολιτικών των κομμάτων που έχουν την δύναμη να εκλέγουν τα μέλη του. Επίσης θεωρούμαι ότι οι υπόλοιπες προτάσεις μας για να να λειτουργήσουν καλύτερα πρέπει το προεδρείο να έχει την μορφή που περιγράφουμε

2) Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου. Ο μόνος λόγος που μπορεί να γίνει αυτή είναι η παραβίαση του καταστατικού Ο βουλευτής καταθέτει την πρότασή του, επαρκώς αιτιολογημένη, στο φόρουμ της Βουλής και συζητείται για 48 ώρες. Μετά την συζήτηση, ακολουθεί ψηφοφορία, όπου η ολομέλεια αποφασίζει με απλή πλειοψηφία επί της πρότασης. Αν η πρόταση μομφής γίνει δεκτή, τα κόμματα πρέπει να αντικαταστήσουν τον βουλευτή τους μέλος του προεδρείου.

Θεωρούμε ότι η πενταμελής σύνθεση του προεδρείου αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του καταστατικού από το προεδρείο. Αν λοιπόν παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο συμβεί, τότε δίνεται η δυνατότητα σε ένα βουλευτή να καταγγείλει το προεδρείο, το οποίο είναι συνολικά υπεύθυνο.

3) Υβριστικές συμπεριφορές από βουλευτές είναι απαράδεκτες. Το προεδρείο έχει την υποχρέωση να καταγγείλει τον υβριστή, να τον αποβάλλει από τα κυκλικά της Βουλής και να δημοσιεύσει τα επίμαχα αποσπάσματα από τα κυκλικά στο φόρουμ.
Για υβριστικές δημοσιεύσεις στο φόρουμ υπεύθυνοι είναι οι admin. Σε αυτούς απευθύνεται το προεδρείο για να διαγράψουν τις υβριστικές δημοσιεύσεις και να επιβάλουν το βαθμό ποινής. Αναφορά για τέτοιες συμπεριφορές γίνεται και στην εφημερίδα της Βουλής.


Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται αιτιολόγηση αυτής της πρότασης.

4) Ενέργειες βουλευτών που παραβιάζουν το καταστατικό (πχ προτάσεις νόμου εκτός διαδικασίας, απόδοση cs με τον ίδιο τρόπο) καταγγέλλονται από το προεδρείο στον πρόεδρο του κόμματος που ανήκει ο παραβάτης βουλευτής και του ζητείται να εκδώσει άρθρο που να εξηγεί την συμπεριφορά του βουλευτή. Αν δεν το κάνει, τότε το προεδρείο εκδίδει άρθρο καταγγελίας του βουλευτή και του κόμματος από την εφημερίδα της Βουλής.

Θεωρούμε ότι για την παραβατική συμπεριφορά βουλευτή υπεύθυνο είναι το κόμμα που το συμπεριέλαβε στη λίστα του και τον εξέλεξε βουλευτή και έτσι πρέπει να αναλαμβάνει το κόστος που του αναλογεί.

5) Υπουργοί που συμμετέχουν σε κυκλικά της Βουλής πρέπει να έχουν κόσμια συμπεριφορά. Συμμετέχουν σε αυτά για να ενημερώνουν και να συνεργάζονται με τους βουλευτές. Το προεδρείο αν κρίνει ότι μέλος της κυβέρνησης δεν συμπεριφέρονται ανάλογα, κάνει σύσταση στον πρόεδρο για να επαναφέρει τον υπουργό στην τάξη. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε το προεδρείο καταγγέλλει δημόσια το μέλος της κυβέρνησης από την εφημερίδα της Βουλής και δημοσιεύει το κυκλικό στο φόρουμ.

Θεωρούμε ότι από την στιγμή που οι υπουργοί συμμετέχουν στα κυκλικά, πρέπει να συμπεριφέρονται όπως και οι βουλευτές και να έχουν ανάλογες επιπτώσεις με αυτούς, αν δεν το κάνουν. Δεν θέλουμε την αποπομπή του υπουργού από τα κυκλικά γιατί θέλουμε την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. Φρονούμε δε ότι το ίδιο επιθυμεί και ο εκάστοτε πρόεδρος άρα και σε μια τέτοια περίπτωση πιστεύουμε ότι θα κάνει αυτό που πρέπει, αν το πρόβλημα εξακολουθήσει να υπάρχει.

6) Βουλευτής έχει το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση νόμου. Αυτή πρέπει να γίνει πρώτα στο φόρουμ της Βουλής, όπου θα συζητείται για 48 ώρες. Μετά το πέρας της συζήτησης, μόνο ο βουλευτής που κατέθεσε την πρόταση έχει το δικαίωμα να ζητήσει ψηφοφορία, αν το επιθυμεί. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ακόμα κι αν ζητηθεί, δεν δεσμεύει τον βουλευτή, ο οποίος μπορεί να κατεβάσει τελικά την πρόταση in game, αν αυτό είναι που επιθυμεί.

Θεωρούμε ότι τώρα πια ο αριθμός των προτάσεων είναι αρκετά μεγάλος για να ‘απαγορεύουμε” προτάσεις νόμου που η πλειοψηφία μπορεί να θεωρεί “άχρηστες”. Πιστεύουμε ότι κάποιες προτάσεις έχουν και συμβολικό χαρακτήρα και πρέπει να υπάρξουν.

7) Κάθε βουλευτής ή ο πρόεδρος έχει την δυνατότητα να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για σοβαρό μόνο θέμα που απασχολεί όλη την κοινότητα. Η πρόταση μετά από 48ωρη συζήτηση στο φόρουμ της Βουλής, μπαίνει σε ψηφοφορία όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 66%, για να γίνει δεκτή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Δίνεται άλλο ένα 24ωρο για να τοποθετηθούν κόμματα και απλοί πολίτες επί του ζητήματος του δημοψηφίσματος.
Τα δημοψηφίσματα διεξάγονται στο φόρουμ και οι admin και προεδρείο είναι υπεύθυνοι για το ανόθευτο του δημοψηφίσματος.
Εγκυρο είναι το δημοψήφισμα, αν λάβουν μέρος τουλάχιστον 200 πολίτες.


Θεωρούμαι ότι το δημοψήφισμα είναι δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη. Ομως ο πρόεδρος εκλέγεται για να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει προεκλογικά και δεν θέλουμε δημοψηφίσματα για ψύλλου πήδημα, να ακυρώνουν αυτή την πολιτική που έχουν εγκρίνει πολίτες με την ψήφο τους, στις προεδρικές εκλογές. Να μην γίνει κάτι ανάλογο που επιχειρείται με την καταχρηστικές προτάσεις μομφής. Δημοψηφίσματα με ασφαλιστικές δικλείδες λοιπόν.

8.) Βουλευτής και συγχρόνως μέλος υπουργείου, δεν μπορεί να συμμετέχει στην επιτροπή της Βουλής για το αντίστοιχο υπουργείο.

Να ισχύσει το ασυμβίβαστο στις επιτροπές γιατί αυτές, εκτός από την ενημέρωση των βουλευτών, έχουν και την έννοια του ελέγχου. Οπότε, δεν μπορεί να ελέγχει κάποιος και συγχρόνως να είναι ελεγχόμενος.

9) Η αλλαγή του καταστατικού μπορεί να γίνει μετά από 3 μήνες, από την τελευταία αναθεώρηση. Σε αυτούς τους 3 μήνες, δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος της αναθεώρησης.


Θεωρούμε ότι η αλλαγές στο καταστατικό δεν πρέπει να είναι τόσο συχνές ώστε να δίνεται η δυνατότητα να δούμε πως λειτουργεί μια νέα διάταξη. Από την άλλη, μια μεγάλη χρονική περίοδος που να απαγορεύει αλλαγές μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο λάθος.

10) Καμιά απόφαση της Βουλής δεν είναι έγκυρη αν δεν έχει παρθεί γραπτά, στο φόρουμ της Βουλής. Οι συνελεύσεις της Βουλής στο τσ είναι προαιρετικές για τους βουλευτές, έχουν καθαρά ενημερωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα και δεν νομιμοποιούν καμιά απόφαση του προεδρείου της Βουλής.

Είναι προφανές γιατί το ζητάμε αυτό. Τα λόγια εύκολα παραποιούνται, τα γραπτά όχι.