Simulator social- eRepublik

Day 1,430, 02:21 Published in Romania Romania by 8-3=1

O sa fac ce n-am facut pana acum- o sa laud jocul 🙂

In ciuda criticilor de tot felul (la adresa adminilor, a proprietarilor jocului, etc etc) jocul asta ne invata (pe bani e drept, nu prea multi bani-iar e drept) niste lectii de viata interesante si pentru chestia asta jocul chiar poate fi numit "un simulator social":

1. Societatea nu e o comunitate de oameni, ci o comunitate de "ego"-uri.

In joc exista egouri dar nu exista oameni (ci doar niste useri "amarati")- cu toate astea pasiunile din joc sunt la fel de intense comparat cu cele din RL. Userul (sau omul) nu sunt decat vehicule ale exprimarii ego-ului (cu nevoi, valori samd).

2. Societatea nu poate exista decat prin valori comune.

Indiferent daca suntem toti sub acelasi steag (ca asa e jocul structurat) in momentul in care apar divergente de valori majore pierdem pentru ca energiile sunt canalizate mai mult catre cearta decat catre cooperare.

3. "In unire sta puterea"- doar impreuna putem reusi.

Asta este mesajul cu cel mai puternic impact in RL si e o chestie atat de valabila in eRep incat nici nu as dori sa o comentez. In eRep reusim de multe ori sa fim uniti in ciuda divergentelor temporare de opinii, daca am implementa acest lucru si in RL ce bine ar fi.

4. Comunicarea este importanta.

Momentele de boom economic si militar ale eRomaniei au fost reflectate printr-o activitate intensa pe chaturi, forumuri etc.

5. A fi primul este important, a inova este si mai important.

O buna parte din succesul romanesc in eRep s-a datorat faptului ca romanii au fost primii jucatori. De asemenea succesul ulterior s-a datorat faptului ca am adus o serie de "inovatii" in joc prin care am castigat strategic si tactic. In momentul in care nu am mai inovat (sau jocul nu ne-a mai permis sa inovam) atunci puterea noastra s-a redus.

Mai sunt multe altele- adica vor mai fi articole legate de domeniul economic si politic-, dar incep deocamdata doar cu aceste puncte care sunt strict legate de domeniul social.