Debat constitucional

Day 2,326, 12:29 Published in Egypt Cuba by enrivax




Vull, amb aquest article i altres que pugui escriure posteriorment sobre el tema, posar a debat ciutadà la necessitat, o no, de tenir una Constitució catalana d’ eEgypt.

Tots sabem, mes o menys, que el joc d’ eR te unes normes i una mecànica del joc. Aquestes normes son les que a través de les corresponents eleccions, determinen el president del eEstat (CP), els congressistes i els presidents dels partits (PP).

Cadascun d’aquests càrrecs tenen unes funcions exactes i concretes, determinades per el joc.

Funcions del CP i dels congressistes a eRepublik

Així, el CP es qui designa als ministres del seu govern (normalment presentats en el seu programa electoral), te l’ accés a totes les ORG del eEstat i te vot de congressista, .

Els congressistes tenen la capacitat de votar les lleis que eR permet dins del joc i els presidents dels partits les opcions corresponents dins la pàgina del seu partit.

Fins aquí, sembla que està tot molt clar ja que no hi ha cap marge per assumir cap altre funció ingame.

Quan no es disposa de regions, no es disposa de Congrés, tot i que si es mantenen les eleccions a CP i als PP. Però el fet de no tenir Congrés es determinant i limita el funcionament de l’Estat en aspectes tant importants com l’ accés al Tresor, la signatura de pactes (mpp) la declaració de enemics (NE) o altres com la modificació d’ impostos per exemple.

I no hi ha res a fer, excepte reconquerir alguna regió per poder tornar a tenir aquestes opcions.

La majoria de ePaïsos, el nostre també, acostumen a ampliar el joc al outgame mitjançant els fòrums i el xat IRC. Allà es on es solen debatre i votar diferents aspectes del joc i on s’organitzen estratègies polítiques o militars entre altres coses. També sol ser una extensió de les estructures del Estat ingame i sovint si afegeixen altres funcions que el joc no disposa.

La organització d’una estructura outgame es interessant per diferents motius: primer per mantenir una organització d’ Estat quan al joc tenim totes les regions ocupades; per ampliar les expectatives del joc a aquells que volen quelcom mes que fer els 2 clicks de rigor; o simplement per diversió i per mantenir un contacte mes proper amb la resta de catalans del joc.

Vull recalcar que en qualsevol cas, l’ ingame es regeix per les regles fixades per el joc d’ eR i el outgame es en tot cas, un complement que funciona segons els usuaris decideixen que funcioni, es a dir, que te unes normes totalment alienes a eR.

Assumim, per això, ja que al fi només juguem a un sol joc, que els càrrecs obtinguts licita i democràticament dins eR, es convaliden al outgame, però ens trobem amb la qüestió de que quan no tenim regions i per tant congressistes, al outgame tampoc.

Aquesta situació, en els darrers mesos, es nova per nosaltres ja que mai abans havíem hagut de passar per aquest tràngol i ho hem superat amb una solució alegal de circumstàncies, primer prorrogant els darrers càrrecs vigents i desprès fent una mena d’ eleccions a congressistes outgame casi espontània.

Però això dona lloc a algunes qüestions:

-Son necessaris els congressistes outgame?

-Qui te mes poder polític, el CP i el seu govern, que sempre son escollits dins de la legalitat ingame o els congressistes que fora d’ eR no tenen cap funció determinada?

-Els PP que sempre son la representació dels seus votants ingame, no tenen veu ni vot al outgame?

-Els usuaris eCiutadans catalans del fòrum d’ eEgypt no tenen cap poder de decisió?

Hi han mes qüestions però amb aquestes n’hi ha prou de moment.

D’ aquests dubtes neix la necessitat de tenir una normativa que reguli i determini les funcions del outgame principalment dins del fòrum d’ eEgypt i dels diversos càrrecs i persones que hi participen.

Aquesta normativa es la que anomenem Constitució i amb la que pretenem posar unes bases per determinar que es pot fer, com i qui al outgame de manera que esdevingui un sistema democràtic, decidit i consensuat per una majoria i que limiti les actuacions d’ uns pocs obrint i determinant les funcions de tot el que es pot o no es pot fer outgame a un major nombre de jugadors.

El primer pas es aprovar per referèndum ciutadà una Constitució de mínims.

El segon pas es una llei del Parlament que digui quins càrrecs el componen i quines funcions tenen assignades, aprovada també per referèndum ciutadà.

I un tercer pas, aprovar una llei electoral que digui com seran escollits aquests càrrecs.

A partir d’aquest moment, sempre tindrem clar tant dins com fora del joc d’ eR el funcionament del eEstat en qualsevol circumstància.


La idea de tenir una Constitució no es nova. Amb la pèrdua de l’ anterior fòrum, es van perdre totes les lleis amb les que es funcionava fins llavors. Catmatic (Catlander) va construir l’ estructura de l’actual fòrum i al juliol del 2013 va presentar la primera de les propostes de Constitució d’ eEgipte.

Fins avui, en 9 mesos, s’han debatut 8 propostes diferents (derivades unes de les altres).

Els egipcis per la seva banda van presentar a un article ingame una altre proposta que no va prosperar i va caure en l’ oblit.

Les primeres propostes s’encaminaven cap a una integració o quelcom similar amb els egipcis, però amb els diferents debats posteriors s’ha anat transformant en una Constitució catalana d’ eEgipte, es a dir autònoma, separada i diferenciada dels egipcis.

Com que hi han hagut algunes discrepàncies en quant a la participació en el debat constitucional, us faré un resum de les diferents propostes plantejades:

-En la proposta de catmatic de juliol del 2013 van participar 18 ciutadans diferents, es van publicar 61 comentaris i van ser llegits 451 vegades. En base a aquesta proposta, Vladimir Zolotariov en va proposar una altre modificada lleument seguint la seva ideologia sense cap altre quòrum (2ª proposta).

Proposta de catmatic

-La tercera proposta la va presentar Derviriles l’ agost-13. Van participar 6 ciutadans amb 14 comentaris i 71 lectures

Proposta de Derviriles

-La quarta proposta la vaig proposar jo, enrivax al octubre-13 amb la participació de 5 ciutadans, 29 comentaris i 196 lectures.

Proposta d’ enrivax (1)

-La cinquena la va proposar Sferrer també al octubre dins del mateix fil que la proposta anterior.

-Una sisena proposta derivada de la d’ enrivax, però molt retallada i resumida es va presentar també en aquest fil.

-La setena proposta va ser la de Pau Esteve al febrer-2014. Van participar 10 ciutadans amb 30 comentaris i 219 lectures.

Proposta de Pau Esteve

-Finalment, la vuitena i ultima proposta ha sigut la meva, també al febrer-14 amb la participació de 5 ciutadans, 28 comentaris i 193 lectures.

Proposta d’ enrivax (2)

Es va haver d’obrir un fil de debat separat per discutir el títol III:

Debat del títol III

Dues persones diran que no han participat en la elaboració d’ aquest darrer text, cosa que es una veritat a mitges ja que si des d’un començament han procurat torpedinar la feina, les seves critiques han servit per retallar diversos articles per tal de fer-los el màxim d’ assumibles per tothom.

En qualsevol cas recordem que aquest ultim text està derivat de la primera de les propostes i que s’ ha anat modificant i readaptant succesivament amb les aportacions de tots, incloses aquestes dues persones que han comentat en quasi totes les propostes.

-8 propostes

-23 ciutadans diferents

-165 missatges

-1156 lectures


Això es el resultat d’ on hem arribat en el debat i elaboració del tema constitucional.

Finalment, Pau Esteve va presentar a referèndum constitucional la ultima versió de la proposta de Constitució, modificada i readaptada per enèsima vegada:

Referèndum constitucional

El resultat va ser 5 vots a favor, 2 en contra i 2 no-vàlids (no es van posicionar ni a favor ni en contra).

Per tant, ja tenim una base sobre la que poder crear les institucions que necessitem que son les que posteriorment podran dedicar-se a legislar.

Aquesta Constitució no es ni sagrada ni inamovible, està oberta a qualsevol millora oportuna seguint els tràmits que en ella mateixa s’estableixen.

Dir-vos també que si no tots els ePaïsos disposen de Constitució, n’hi han molts que si la tenen (podeu veure-les a la wiki) i aquesta proposta nostre, es amb diferència, molt millor en tots els aspectes.

Constitucions d’altres paisos

En el proper article explicaré amb detall els títols i articles de la proposta de Constitució.

La intenció es fer-la lo mes amplia, consensuada i participativa possible i que sigui cosa de tots, sabent el com i el per que de tot.

Us demano la vostre participació amb les vostres opinions, critiques, propostes i comentaris, en aquest mateix article i successius o al mateix fil del fòrum:

Proposta de Constitució Catalana d’ eEgypt