3 - Respatllant el Títol II: La ciutadania catalana d' eEgipte. Drets i deures.

Day 2,329, 21:01 Published in Egypt Cuba by enrivax




CAPITOL TERCER


Una vegada situats en el lloc eGeogràfic i organitzats en un eEstat, que es el que es defineix al Títol I, en el Títol II els que es vol es determinar els drets i deures del Poble i ciutadania catalana d’ eEgipte aixi com qualsevol altre cosa bàsica que es refereixi a ells.

Es defineix la soberania del poble i encarrega al Estat la prevenció en l’otorgament de noves ciutadanies. També otorga la capacitat al Estat a prendre les mesures oportunes contra qui vulneri els drets i deures dels ciutadans.

Es composa de 6 artícles i son tant clars i evidents que no fa falta que els comenti:


TITOL II. LA CIUTADANIA CATALANA D’ eEGIPTE. DRETS I DEURES

5. La sobirania emana del poble en la forma en què eRepublik ho permet, a través dels representants escollits a les diferents institucions i utilitzant l'outgame si la situació ho requereix.

6. Qualsevol jugador compromès amb la causa catalana i que accepti la present Constitució serà considerat ciutadà català d’ eEgipte adquirint drets i deures iguals per a tots els catalans.

6.1. L’ Estat Català d’ eEgipte prestarà especial atenció a atorgar ciutadanies a demandants d'altres nacionalitats a fi de preservar la seva integritat i seguretat.

7. Tots els ciutadans catalans d’ eEgipte tenen dret a decidir i a votar quan es requereixi.

7.1. Tenen el dret a proposar canvis legislatius i a expressar les seves idees, suggerències i denuncies a la gestió de l’Estat, l’ administració, les institucions, les accions polítiques i els acords d’afers generals. L’Estat ha de facilitar els mecanismes per fer-ho.

8. Tot els ciutadans catalans d’ eEgipte tenen dret a la Justícia i son iguals davant la llei. S' els reconeixerà sempre la presumpció d'innocència i el dret a estar defensats per l' eEstat.

9. Tots els ciutadans tenen el deure de respectar a la resta de ciutadans i organitzacions, a les institucions i al conjunt d’ eEgipte.

9.1. Igualment, tenen el deure de complir i fer complir les lleis vigents i les bases constitucionals.

10. L’Estat es reserva, mitjançant les institucions i les lleis, a restringir els accessos als jugadors quan es vulnerin els deures amb les mesures adients a les formes i als temps.




Ara, la comparem amb la proposta d’ Sferrer:


TITOL II. LA CIUTADANIA CATALANA D’ eEGIPTE. DRETS I DEURES

5. La sobirania emana del poble en la forma en què eRepublik ho permet, a través dels representants escollits a les diferents institucions i utilitzant l'outgame si la situació ho requereix.


*(Article original literal)

6. Qualsevol jugador compromès amb la causa catalana i que accepti la present Constitució serà considerat ciutadà català d’eEgipte adquirint drets i deures iguals per a tots els catalans, excepte causa justificada necesariament deurà tenir la cs ingame eegipcia; una llei definira les causes justificades, en absencia de la llei no hi haura excepcions.

6.1. L’ Estat Català d’ eEgipte prestarà especial atenció a atorgar ciutadanies a demandants d'altres nacionalitats a fi de preservar la seva integritat i seguretat.


*(Aqui hi han algunes diferències interessants: al eliminar Sferrer el Títol I, es veu obligat a afegir al text original la frase “excepte causa justificada necesariament deurà tenir la cs ingame eegipcia; una llei definira les causes justificades, en absencia de la llei no hi haura excepcions.”

En el Títol I del text original, es determina qui te la ciutadania eEgipcia i en el Títol II qui es ciutadà català d’ eEgipte “qualsevol jugador compromès amb la causa catalana i que accepti la present Constitució.”

Sferrer fa la modificació per introduir una excepció per “causa justificada” que una futura llei hauria de regular.

Això deixa sense un dret d’imparcialitat per ser català d’ eEgipte, per exemple a un català d’un altre país, en el cas de que no hi hagin regions controlades a eEgipte, ja que amb la llei, intentarán limitar, sense cap dubte, que qualsevol ciutadà català o “compromès amb la causa catalana” per quelsevol raó amb ciutadania d’altres paissos, i que no sigui afí als interessos dels ponents de la llei, puguin ser ciutadans catalans d’ eEgipte.

Evidentment, aquest apartat pot estar subjecte a discrepàncies o a opinions diferents però tancar portes acostuma a ser una estratègia una mica retrògrada.

El sub-punt 6.1 que fa referència al control de ciutadanies, el deixa intacte, com el text original, cosa que com acabo d’explicar, resulta contradictori amb la excepció que proposa Sferrer al punt 6)

7. Tots els ciutadans catalans d’ eEgipte tenen dret a decidir i a votar quan es requereixi.

7.1. Tenen el dret a proposar canvis legislatius a través del congrés i a expressar les seves idees, suggerències i denuncies a la gestió de l’Estat, l’ administració, les institucions, les accions polítiques i els acords d’afers generals. L’Estat ha de facilitar els mecanismes per fer-ho.


*(Aquest punt el deixa intacte)

8. Tot els ciutadans catalans d’ eEgipte tenen dret a la Justícia i son iguals davant la llei. S'els reconeixerà sempre la presumpció d'innocència i el dret a estar defensats per l'Estat, igualment estan sotmesos a l'imperi de la llei.

*(Aquest article també el conserva íntegrament, però hi fa un afegit, clarament fora de lloc i que expressa el que pensa l’autor: “...igualment sotmesos a l’imperi de la llei”.

No trobo molt afortunada aquesta frase.)

*(L’article 9 original que es refereix als drets i deures de respectar i ser respectats i de la obligació de complir la llei, l’elimina completament.)

9. L’Estat es reserva, mitjançant les institucions i les lleis, a restringir els accessos als jugadors quan es vulnerin els deures amb les mesures adients a les formes i als temps.

*(Igual que al original)


Resum de les retallades: un article sencer ventilat, un parell d’afegits per ajustar-ho a la seva mida i la resta exactament igual que l’original.

En el proper article en trobarem front el moll de l’os: les Institucions.

Salut!