Statligt ägd export?

Day 234, 02:54 Published in Sweden Denmark by pho3nix

Nu i dagarna togs ett beslut om att skapa statligt ägda företag för att kunna pumpa ut varor på en död marknad. i exempelvis krigstider. En bra idé kan jag tycka på vissa punkter. Om den Svenska marknaden skulle bli spökligt tom skulle det ju faktiskt behövas ett stort förråd med varor som kan kompensera.

Men är det inte en marknadsekonomi vi försöker simulera?

För det första måste man inse att det här beslutet är en kontrollerad form av det priskrig som fördes för ett antal veckor sedan. Då fullkomligt kollapsade matmarknaden när Q3 mat plötsligt var nästan lika billigt som Q1. Samtidigt fanns det ett stort lager och någon riktigt långvarig konkurrens fanns alltså inte. Med ett enskillt företag skulle en person kunna kontrollera hela matmarknaden, likväl som de statliga skulle kunna. Detta priskrig fortsätter ännu och jag tror att vi kommer att se en extrem tillbakagång av företag inom matsektorn, åtminstone till att börja med. Inget hindrar nämligen entrepenören för DRK Food att sedan gå vidare till en ny sektor och härja. Vad vi bör minnas är att DRK likväl skulle kunna heta "GovFood". Vi ger våra valda makten att kontrollera marknaden. Hur långt ifrån MSAP är vi?

Men vi skapar statliga företag innebär det att vi till stor del dödar export/importfrågor för Sverige. Måhända att vår marknad kanske inte är den största i världen, men vi har trots allt en hyfsat stor omsättning. Om vi nu redan ska spela ut våra marknadspolitiska kort på dessa företag är det väl lika bra att satsa stenhårt. Varför bestämmer sig inte de styrande inom företaget sig för en grundnivå, säg 3000 enheter och börjar därefter prisdumpa varorna till andra länder? Genom att suga ut andra länders ekonomi kan vi börja sätta marknader ur balans och faktiskt roffa hem en kova från utlandet, något många verkar ha missat. Varför ska inte Sverige tjäna på sin stora produktion? Pengarna från lönerna stannar inom landet, samtidigt som en del av inkomsten faktiskt landar i Sverige.

Att bara producera för framtiden funkar till viss del. Men det är inte inom landet som ekonomin växer sig starkare, utan utanför landet.