Ideologier - en introduktion, del 1: Liberalism

Day 288, 08:59 Published in Sweden Denmark by pho3nix

I och med att min utbildning inom globalisation och statsvetenskap har börjat tänkte jag i Cogito starta en liten serie om olika ideologier och deras motsvarigheter i eRepublik jämfört med den teori som jag ny möter. Mycket nöje!

Inom statsvetenskapen finns en mängd olika grenar och teorier kring vad som faktiskt styr världen. I grund och botten kan man beskriva fyra grupper: liberalisterna, marxisterna, reformisterna och konstruktionisterna. Ingen av dem är komplett, men samtidigt har alla en poäng.

Liberalisterna representerar den mest darwinistiska förklaringen till hur världen beter sig och hur den bör styras: nämligen så lite som möjligt. Tanken på ett myrstacksexperiment präglar det liberalistiska synsättet, där man låter myrkolonin i egen takt utvecklas till det som den själv finner bäst. Vad man vill kalla denna processen är upp till var och en, men jag skulle vilja kalla den evolutionistisk. Liberalism präglas av frisläppande av resurser och kontroll från en övergripande grupp människor till allmänheten och individen. På så sätt värnar liberalisterna om människor i stor utsträckning.

Även om Liberalismen kan tyckas vara ett naturligt sätt att lösa problem är det långt ifrån felfritt. Ett problem är att liberalism utgår ifrån att alla har samma värde, vilket tyvärr har motbevisats ett flertal gånger. En Kongoles har faktiskt inte samma förutsättnigar som en Norrman, därav utgår liberalismen från ett nollstadium som vi inte befinner oss i. Liberalism är en ideologi för den starka, dvs. den som vågar och vill ta för sig av sina rättigheter och känner sig begränsad inom regler och lagar. Den som inte har tid att bry sig om sina rättigheter och framtid skulle - rent logiskt - ansluta sig till en ideologi som gör jobbet åt personen i fråga. Att uppfostra barn handlar till stor del om att lära sina barn att göra rätt - istället för att gå igenom alla misslyckanden som man själv har upplevt, något som en sann liberalist skulle motsäga sig. Liberalisterna skulle istället hävda att den här erfarenheten krävs för att barnet ska kunna få en ordentlig uppfostran, baserad på empiristiska erfarenheter - eller logiska erfarenheter från empiriska exempel. Men var ligger värdet i att upptäcka att säkerhetsbälten räddar liv t.ex? Vissa misstag - och framsteg - kan tyckas vara onödiga att göras om, exempelvis behöver vi inte upptäcka hjulet på nytt i varje generationssteg, men samtidigt behöver vi faktiskt kanske lära oss att spisen är varm när den är åslagen genom att sätta handen på plattan och bränna oss.

Inom eRepublik kan liberalism genomföras genom att tex. lägga samma skattetryck på samtliga grenar, oavsett omsättning eller nytta. Problemen ska - enligt liberalistiska värderingar - lösa sig själva i det långa loppet. Detta kan förvisso skapa oönskade - men enligt liberalisterna nödvändiga - återvändsgränder, som leder till att företag och branscher som inte klarar trycket helt enkelt måste dö ut.
Iochmed den stora sammanslagningen mellan Democrats of New Sweden (DNS) och Libertarian Gathering Sweden (LGS) försvann ett stort block av liberalism, som idag inte har något riktigt motstycke. Frågan är om spelarna helt enkelt har gett upp på de liberalistiska tankarna eller om DNS numera representerar ett liberalistiskt synsätt som tillfredställer den gamla gruppen liberalister. Samtidigt försöker man genomföra en nytändning inom liberalismen i och med starten av New Liberatarian Gathering (NLG). Hittills har dock gruppen inte haft några större framgångar, vilket lämnar frågan: är det av lathet eller av ideologiska skäl?
Den frågan kan endast individen svara på.