Neden HAYIR 2: Basbakan Tayyip vs Baskan Tayyip - Iyi olan kazansin!

Day 3,425, 11:52 Published in Turkey Turkey by Walpole

Sevgili panpalarim,

2 ay oncesinde yazdigim ilk “Neden Hayir” makalesinde, yazilarimin devam edecegini soylemistim. Eh, “Her ise Turk gibi baslayip Alman gibi devam ettir” diye bosuna dememisler. Araya Hacoguz’u got etme makalesi girdi, ustune ekle is guc, onun da ustune ekle tembellik felan derken kafamda kurdugum makaleleri yazamadim.

Geldik bugune. Referanduma 10 gun kaldi. Benim de finallere 1 hafta kala calismaya baslayan ogrenciler gibi totom tutustu. Bu kalan 10 gunde gucum yettigince birkac makale yazayim, da azcik cigerim sogusun amq.

Her ne kadar surc-u lisan edeceksek affola.



Son 1 aydir Evet cephesinin propagandasini tekmil-i birden tum medyadan, Hayir cephesini de twitter’den takip ediyoruz. 😛

Hepinizin malumu... Evet cephesinde yapilan propagandanin anayasa degisikligi ile zerre alakasi yok. Zira onumuze getirilen degisiklik onerrilerinin savunulabilecek bir tarafi yok.

Savunmaya kalktiklarinda da, “meclisin yetkileri artiyooooo”, “Siz gencleri siyasette istemiyonuz mu?” turu/turevi sacma salak aleni yalanlari soylemekten geri durmuyorlar utanmazlar.

Madde madde cevap verip ne zamanimi harciyacagim, ne de aptalliklarina ortak olacagim.

Anafikir olarak, papagan gibi tekrar ettikleri ise su:

Baskanlik sitemi geldiginde devlette cok baslilik bitecek, icraatlar hizlanacak, teror bitecek, ekonomi saha kalkacak, velhasil parlamenter sistem denilen “pranga”dan kurtulup neseli gunlere yelken acacaz.

Parlamenter sisteme oyle bir gomcuruyorlar ki, sanirsin son 15 senedir memleket Kilicdar’in zulmu altinda inim inim inliyor da, bu essek sipalari muhalefet saflarindan prangayi kirmaya zulmu yikmaya geliyor.

Papagan gibi tekrarliyorlar, nerde rastlasam sinirim zipliyor.

Derken, kafama soyle bir soru dank etti: “16 Nisan gunu referandumdan Evet oyu cikarsa memlekette ne degisir.”

Sorunun cevabi: Hemen hemen hicbirsey.

Zira biz Tayyip’in cumhurbaskani secildigi 28 Agostos 2014 tarihinden bu yana zaten yasal olmasa bile fiilen baskanlikla yonetiliyoruz. Yalan mi?

Bu referandumda AKP’nin bizden istedigi sey bu fiili durumu yasallastirmamiz.

E madem, bu AKP ulkemizi 2002 Kasim'indan 2014 Agostos'una kadar parlamenter sistemle, 2014 Agostosundan bugune kadar da baskanlik sistemiyle yonetti...

E madem, simdi agizlarinda parlamenter sistem tu kaka...

E bende, basbakan Tayyip ile baskan Tayyip’in donemlerini bir karsilastiriyim da ciksin ortaya ak koyun kara koyun dedim.

Ve sizler icin 5 grafik hazirladim. Grafiklerde mavi kolonlar, basbakan Tayyip devrindeki rakamlar, kirmizi kolonlar ise Tayyip’in fiili olarak baskan oldugu son 3 seneye ait rakamlar.

Hadi bi bakalim.



1- Ekonomik buyume.

Suphesiz ekonomik buyume rakmalari bir ulkenin ekonomik acidan nereye gittigini gosteren en onemli parametre. Buyume rakami, cebimize giren parayi, alim gucumuzu, issizlik rakamlarini, kisaca herseyi etkiliyor. Bakalim rakamlar nasil:



Goruldugu uzere, basbakan Tayyip devrindeki buyume preformansimiz, baskan Tayyip devrine gore oldukca yuksek. Hesapladigim kadariyla, basbakan Tayyip devrinde yillik ortalama %4.92 buyume tutturmusken, baskan Tayyip devrinde buyume rakamimiz %3.26 da kalmis.

Ustune ustluk grafikte goruldugu uzre 2008 ve 2009 daki global ekonomik kriz bizi “teget” gecmis olmasina ragmen… 2008 ve 2009’daki dusuk ve negative buyumede basbakan tayyip’in hic sucu yok, derseniz, ki haklisiniz, yok, o iki seneyi hesaptan dusersek, basbakan Tayyip devrinde tutturdugumuz ortalama buyume rakami %6.47’yi buluyor.



2- Dolar kuru

Dolar kuru malum sicak mesele, hepimizi hop oturtup hop kaldiriyor.
Asagidaki grafikte senelik ortalama dolar kurlari gosterilmis, yani 365 gun surecince ortaya cikmis gunluk dolar kurlarinin aritmetik ortalamasi alinmis, o senenin dolar kuru olarak grafige gecilrilmis.



Goruldugu uzre parlamenter sistem sadece bize pranga olmamis, dolara da pranga olmus, dolar senelerce 3 asagi 5 yukari sabit degerde kalmisken, Tayyip Cumhurbaskani olduktan sonra prangalardan kurtulmus 3 senede 2.10’dan 3.70’lere gelmis.



3- Ihracaat

Liseliler hatirlamaz, bir zamanlar Cumhuriyetin 100. Yil donumunde, yani 2023’de, 500 milyar dolar ihracat rakamina ulasacagiz derlerdi bu Akp'liler. Bunu 2008 global krizinden hemen once dedilerdi ilk. Eh, ihracat saha kalkmis at gibi dortnala buyuyordu o zamanlar. Derken, 2008 krizi bir vurdu, ama toparladik, 2012’ye kadar ihracat artmaya devam etti. Tayyip’in fiilen baskan oldugu son 3 senede ise degil yerinde saymak artik geriliyor.



Bu gidisle 500 milyari birak, 200 milyari gormek bile mucizelere bagli. Tesekkurler AKP!



4- Turizm

Eh, bizim gibi kronik odemeler dengesi acigi veren ulkeler icin ihracat kadar Turizm de onemli. AKP’nin 2023 icin Turizm hedefi 60 milyar dolardi. Bakalim ne kadar olmus. 😛



Turizm gelirini bir senede 31 Milyar dolar’dan 22 Milyar dolara dusurmek nasil bir cenabetliktir amq. Ben de Hotels.com’a bakiyom sasiriyom niye Antalya'daki oteller Kayseri'dekilerin yari fiyatina diye.



5- Sehitlerimiz

Simdiye kadar baktigimiz 4 grafik ekonomi ile alakliydi. Ama ekonomi hersey degil. Herseyden once temel ihtiyacimiz agiz tadiyla, huzurla su dunyada yasamak. Guvenlik de bunun icin olmazsa olmaz 1. Sart. Asagidaki grafikte seneler itibariyle guvenlik guclerimizin terore verdigi sehit sayilari.



Ben bu grafige ne diyim amq. Sebeb olanlarin, ihmali olanlarin hepsinin ocagi sonsun, cigeri yansin insallah.



Uzattim kankilerim, kusuruma bakmayin.

Bagliyorum:

5 baslik altinda grafiklerle inceledigimiz konularda acikca gorunen gercek sudur ki: Basbakan Tayyip’in parlamenter sistemle yonettigi Turkiye'nin performansi, Cumhurbaskani Tayyip’in fiilen baskanlikla yonettigi Turkiye’nin performansindan acik ara daha ustundur.

O yuzden derim ki:

16 nisan’daki baskanlik mi, parlamenter sistem mi referandumunda;

Performansi ustun olan taraf kazansin!

Saygilarimla,

Walpol.