eSuomen katsaus: Eduskunnan kanslisti

Day 1,105, 01:04 Published in Finland Denmark by Zacharia Raven

Tervehdys eSuomalaiset, sekä täällä asustavat goontit, PTO:ttajat ja muutamat "Luotettavat Serbit".

Ensiksi kiitos äänestäjille siitä, että valitsitte minut eduskuntaan. Kuudes kuukausi sielläkin lähtee käyntiin. Puoli vuotta on tällaisessa pelissä melkoisen pitkä aika. Kaikenlaista olen siellä ehtinytkin jo tekemään. Mukaan mahtuu virheitä, vääriä arvioita, onnistumisia, pettymyksiä, turhautumista mutta myös mielenkiintoisia keskusteluita ja jännittäviä äänestyksiä.


Vielä jaksaa taistella

Viidennellä kaudellani perustatin eduskunnassa Eduskunnan kanslistin viran. Eduskunnan kanslistin tehtävä on kaksiosainen:

1: Seurata kaikkia eduskunnan keskusteluita ja äänestyksiä, ja tarvittaessa pitää huolta, että ne saadaan päätettyä ja pantua täytäntöön. Etenkin vaalien alla se on todella huonosti toteutunut, kun osa vanhoista jää pois ja paljon uusia tulee tilalle.

Mitä tarkoittaa?

Eduskunnassa on ainakin yksi henkilö, jota kiinnostaa keskusteluiden ja äänestysten kohtalo, riippumatta vähääkään siitä, kenen aloittamia ne ovat, tai mitä ne koskevat. Kanslisti voi olla edustaja, ja hänellä voi olla oma mielipide siitä asiasta, mutta se ei vaikuta mihinkään. Oli päätös mikä tahansa, niin hän huolehtii siitä, ettei se unohdu aloitevuoren alle.

Äänestysten kohdalla kanslistin rooli on suurempi, sillä keskustelut voivat venyä pitkäänkin. Äänestyksissä on kuitenkin perinteisesti 24 tunnin aikaraja. Kanslistin tehtävä on huolehtia ensinnäkin siitä, että äänestys päätetään. Tästä on lukuisia ennakkotapauksia, joissa äänestykset ovat olleet aukti 3-5 päivää, eikä niihin olla reagoitu millään tavalla. Yleensä näissä edustajat ovat joko lähteneet EK😒ta tai menneet lomalle tai johonkin.

Kun äänestys päättyy, kanslisti ilmoittaa tuloksen, ja muuttaa äänestyksen otsikoksi että Hyväksytty/ hylätty, jos tätä ei kukaan muu ole tehnyt. Tämän jälkeen kanslisti varmistaa, että asia on tullut ymmärretyksi niille, jotka sen voivat toteuttaa.


Kanslistilla on tiedot paketissa

Esimerkki

Eduskunta äänestää yksimielisesti, että puolueilla on oltava virallinen puheenjohtaja foorumilla. Puheenjohtaja ilmoittaa puolueen viralliset edustajat foorumilla.

Koska kanslisti ei ole oikeuskansleri, hänen tehtävänsä ei ole seurata sitä, miten tuota päätöstä noudatetaan. Sen sijaan hänen tehtävänsä on ensinnäkin ymmärtää tuo päätös kunnolla. Sitten hän esimerkiksi varmistaa, että presidentti ja puolueiden PJ:t tiedostavat päätöksen. Se on ihan sama, miten hän sen tässä vaiheessa tekee, koska myöhemmin hän tuo sen kaikkien tietoisuuteen foorumilla ja täällä pelissä. IRC on hyvä keino.

Eduskuntavaalien alla kanslisti ei siis seuraa päätöksen tosiasiallista noudattamista. Mikään ei estä kanslistia tai ketään muutakaan edustajaa muistuttamasta kyseisestä päätöksestä. Velvollisuus se ei ole kellään muulla, kuin Oikeuskanslerilla.


Kanslisti pyrkii kaaoksesta järjestykseen

Toinen tehtävä: Raportointi ja referointi

Ensimmäinen tehtävä on yleinen kaikkien edustajien vastuulla. Sitä voi hoitaa periaateessa kuka tahansa (paitsi äänestysten sulkemista, johon ttarvitaan EK moderointioikat), jos se sattuu kiinnostamaan. Kanslisti on vain viimeinen turvaköysi siinä hommassa.

Toinen tehtävä sen sijaan on laajempi ja tärkeämpi. Kanslistille luodaan nimittäin eduskunnan alueelle alaosio. Tälle osiolle kanslisti aloittaa raportointiaiheen. Hän raportoi sinne joko viikoittain tai kuukausittain kaikista eduskunnan päätöksistä, ja niiden toimeenpanemisesta. Tämä helpottaa etenkin uusien edustajien mukanapysymistä.

Lakikirjasta ei ole kyse. Kanslisti ei muodosta mitään yhtenevää listaa, vaan pelkästään referoi ja tarvittaessa selventää eduskunnan päätöksiä. Vaikka eduskunta ei asiaan ottanut kantaa, niin kansallisen turvallisuuden päätöksiä ei mielestäni pidä raportoida.


Kanslisti voi olla nainen. Ennen kaikkea kanslisti on sihteeri

Tämän lisäksi kanslisti toimittaa tiedotusministereille viikoittain tai kuukausittain referaatit kaikista (olennaisista) päätöksistä. Olennaista ei ole raportoida sitä, että kuinka monta kultaa meni MoDin hätäbudjettiin 23. päivä, vaan esimerkiksi se, että mitä päätettiin tehdä puolueiden virallisille puheenjohtajille, ja mitä se tarkoittaa tavalliselle pelaajalle.

Nämä referaatit julkaistaan Valtion Sanomien yhteydessä. Koska on oletettavaa, ettei päätöksiä synny joka viikko, niin pelin sisälläkin lienee viisainta julkaista referaattit vähintään kerran kuussa. Joskus voidaan joutua kahdestikin kuukaudessa.

Mikä hyöty?

eSuomen hallinto ja pelinsisäinen kansa ovat jokseenkin erkaantuneet. Uusi satunnainen pelaaja ei tiedä, missä asioista päätetään, saatika sitä, mitä päätetään. Puhumattakaan siitä, miten se häntä liikuttaa.

Kun kanslisti toimittaa Valtion Sanomien kautta foorumilla tehdyt päätökset, niin avoimuus ja läpinäkyvyys hallinnon ja kansan välillä lisääntyy. Eduskunnan ei ole tarkoitus olla pienen porukan eliittikerho, vaan toimia eSuomen hyväksi tehokkaammalla tavalla, kuin mitä peli pystyy tarjoamaan.


Avoimuus paranee

On syytä olettaa, että kun useammat pelaajat tajuavat, miten, missä ja milloin asioista päätetään, hekin kiinnostuvat EK toiminnasta. Olen vakuuttunut siitä, että tätäkin artikkelia lukee moni sellainen pelaaja, joka omaa valtavan poliittisen potentiaalin, mutta joka ei ole viitsinyt häiritä aktiivipelaajia.

Kanslistin viran luomisprojekti on minun henkilökohtainen viestini teille kaikille: Me tarvitsemme teitä. Me emme halua olla keskenämme nyhjäämässä asioita, jotka voivat parantaa kaikkien peli-iloa. Kanslistin myötä meidän koko hallinnon perusluonne tuodaan teidän nähtäville. Näette, ettei se ole mitään kovin monimutkaista salatiedettä.


eSuomi tarvitsee sinut foorumille

FOORUMILLE