Presidentti, edellinen kausi, eduskunta jne...

Day 1,507, 06:25 Published in Finland Finland by Erius

Resitentti

Artikkeli on pitkä ja saattaa aiheuttaa suurta tuskaa lukijoiden silmille - välttäkää toista lukukertaa ja ignoratkaa kaikki kirjoitusvirheet!


Tervehdys, eSuomen asukkaat!

5. päivä tammikuuta, kuten jokaisen kuun 5. päivä, on merkittävä kaikille Erepublikin pelaajille. Tuona päivänä jokainen maa valitsee geopoliittisesta tilanteestaan huolimatta itselleen presidentin – uuden kasvon valtiojohtajaksi, vanhan jatkamaan virassaan tai kenties vanhan jo kertaalleen virassa toimineen kehäraakin ohjaamaan maata varmoilla otteilla kohti parempia aikoja. Niin on myös eSuomen aika valita itselleen uusi johtaja, mutta tästä valinnasta minun ei ole tarkoitus puhua sen enempää – ohukaisia vaalianalyysejä ja vaaliartikkeleita on mediassa aivan tarpeeksi.

Tarkoitukseni on puhua presidenttiydestä, menneestä kaudesta ja tulevista sekä hiukan sivuta myös eduskunnan toimintaa. Menneen kauden tapahtumat provosoivat minut ottamaan kantaa tähän aiheeseen. Ennen kuin aloitan haluan todeta, että minulla on ollut omasta presidenttikaudestani lähtien oikeudet Kansallinen Turvallisuus -osiolle foorumeilla ja olen sitä kautta päässyt seuraamaan mitä ”kulissien takana” tapahtuu. Oikeudet jäivät minulle kauteni jälkeen, kun seuraajani Antska ei huomautuksistani huolimatta niitä saanut pois hankittua. Nykyiselle presidentille en aiheesta ole maininnut sen kummemmin, koska Antskan omien puheiden mukaan hän joutui seulomaan aiheita, joita KThen julkaisi, koska ei halunnut minun lukevan kaikkea. En ole toki ainoa, jolle nuo oikeudet ovat historian kuluessa jääneet, mutten halunnut presidentin alkavan ainakaan vähentämään eduskunnalle tulevaa informaatiota – henkilökohtaisesti olen pitänyt suuni kiinni asioista ja niin aion tehdä vastakin, eikä tämä artikkeli tule pitämään sisällään mitään erityisen salaista tietoa. Nuo oikeudet saa minulta ottaa pois, mutta koska olen lähdössä vähintään kuudeksi kuukaudeksi leikkimään sotaa IRL, niin en juuri pysty niitä 9. päivän jälkeen hyödyntämäänkään.

Mennyt kausi

Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä beekakkosen kaudesta – enemmän tai vähemmän positiivinen. Suomi säilyi kartalla, valloitimme osan Ruotsia ja valtaosan Norjaa – eihän nyt asiat aivan reisille ole levinneet. Ulkoasiainministerimme Demonikuski antoi kaudesta arvosanaksi 8, eli sanallisessa muodossa ”Hyvä”.

Minulla itselläni oli kauden aluksi omat ennakkoluuloni tulevasta. Nuo ennakkoluulot perustuivat ihan omaan kokemukseeni. Tulin aikoinaan valituksi ensimmäistä kertaa eSuomen presidentiksi varsin nuorena pelaajana (ja kokemattomana – vaikka olinkin istunut hallituksessa parinakin kautena ennen sitä, eli jo paljon pidempään kuin beekaks). Siltä kaudelta antaisin itse arvosanaksi parhaimmillaankin vain 7-. Monet silloin eläneet varmasti vielä huonomman.

Hallitukseen valittiin paljon uusia kasvoja ja muutama vanhakin, muttei aiemmilta kausilta tunnettuja ja tehokkaaksi todettuja toimijoita nähty. Pari floppiministeriä bongasin heti beekakkosen hallituslistalta. Toinen oli Niittimies, sisäministeriksi nimitetty. Sanoin suoraan beekakkoselle että harkitsisi uudelleen, sillä vanhan väestön keskuudessa Niittimies tuli tunnetuksi aikoinaan omalla presidenttikaudellani – silloin myös sisäministerinä. Hänen touhuistaan ei ollut paljoa hyvää sanottavaa. Ja niinpä siinä sitten kävi että pitkin kautta kuulin IRCissä valituksia ja naureskeluja, miten Niittimies ei sananmukaisesti tehnyt yhtään mitään. Enpä tuota häntä juuri missään nähnytkään – Niittimiehestä kuulin juttuja ainoastaan kun pari pelaaja toveriani haasteli eräästä toisesta Erepublikin kaltaisesta selainpelistä, jossa Niittari leikki valtiomiestä.

Tiedoituksesta on valiteltu paljon ja ihan aiheesta. Antskan kauden jäljiltä oli suuret odotukset tiedoituksen suhteen, mutta saimmekin nauttia Valtion Sanomien tyhjistä sivuista jo toista kautta putkeen. Alku oli kauhea, loppua kohden parani. Mutta tiedoitus ei siltikään yllä sille Demonikuskin mainitsemalle 8 arvosanalle. Pointsit kuitenkin ministereille yrittämisestä, vaikkakin laiskanpuoleisesta sellaisesta.


Luottoa löytyy – vai löytyykö?

Hallituksen toimista voisi valitella lisääkin, mutta ministereitä on mielestäni turha syyttää sinänsä siitä mitä on tehty. Nähkääs syyllinen on itse presidentti. Presidentti on hallituksen johtaja ja ministerien pitäisi olla hänen apulaisiaan. Moni vanha pelaaja muistaa varmasti Gabriel Lavanchen vertauksen hallituksesta ihmisruumiina. Tällä kaudella hallituksen pää hortoili ihan muualla missä hallitus ja maamme työtä tekevien käsien odotettiin tekevän työtä ilman minkäänlaista opastusta. Tästä mm. tiedoitusministerit valittivat. Mistä ministeri voi tietää, mitä lehteen tulee kirjoittaa, jos presidentti sanoo tasan yhden lauseen; ”Kirjoita operaatio Päivärinnasta”?

Hallituksen jäseniltä olen myös kuullut, että erityisesti loppukaudesta presidentti saattoi päivittäin antaa vain pari muutaman sanan mittaista vastausta esitettyihin kysymyksiin. Tästä Demonikuski huomauttikin omassa artikkelissaan ja siinä olen samoilla linjoilla. Kuitenkaan presidentin ja hallituksen yhteistyö ei vaikuttanut toimineen 8 arvosanan arvoisesti koko kautena.

Paljon puhuttu kokemattomuus ei ole este ministerin viran hoitamiselle. Demonikuski esimerkiksi hoiti pestinsä ulkoministerinä ihan hyvin. Mutta kokeneetkin ministerit säheltävät ja jättävät työnsä tekemättä jos heitä ei ohjasteta ja opasteta. Sellaisia tapauksia kuin sampo555, joka pitää valtion tiedoitusta kasassa kympin arvoisesti ilman, että presidentin tarvitsee sanoa mitään tai neuvoa, on harvassa. Viestintäministeriö ei voikaan pelata, jos kaikkea olennaista tiedotettavista asioista ei heille kerrota – hyvänä esimerkkinä taannoiset suunnitelmat Tanskan ja Norjan wipeämisestä PTOn estämiseksi. Suomalaiset saivat paremmin tietoa Norjan ja Tanskan lehdistä, kuin Valtion Sanomista.

Minulle jäi myös sellainen kuva kauden ulkopolitiikasta, että yhteydenpito pohjoismaihin ja pariin naapuriin pelasi ihan hyvin, mutta EDENissä ei juuri suuta avattu. Tätä väitettä tukee faktoihin pohjautuva huhu, jonka mukaan EDEN ilmoitti, että Suomen on turha odotella yhtään prioa tai damagea EDENin suunnalta, koska Suomen presidentti on sooloilullaan rikkonut EDENin perussopimusta, johon myös Suomi on sitoutunut. En tiedä tarkkaan, mikä on johtanut tämän julistuksen antamiseen, mutta sen tiedän, että aika pahasti on presidentti töpännyt jos tälläistä tapahtuu. Tämä tapahtui kauden lopulla ja viimeistään uusi presidentti korjaa ongelmat (ainakin toivottavasti), mutta en ole kuullut koskaan, että EDENin olisi pitänyt suomalaisia muistuttaa perussopimuksen noudattamisesta ja evätä avun antaminen. Ei ihan ilman ongelmia ennenkään olla menty, mutta tämä on jo ennen kuulumatonta.


Olin minäkin jostain päätöksestä hyvilläni

Kokemuksesta tiedän, että naapurimaiden ja erityisesti Norjan ja Tanskan kokoisten pikkumaiden kanssa asiointi on suhteellisen helppoa, mutta kun siinä sivussa pitäisi olla sinne EDENiinkin päin yhteydessä, niin eteen tuleekin suurempi haaste. Tätä varten meillä tosin on sekä ulkoministeri, että presidentti johtamassa ulkopolitiikkaa – ja puolustusministerillä on myös pääsy kaikkein tärkeimmälle EDEN kannulle, jossa hän voi myös edustaa Suomea (ja sitä beekakkosen MoD on kuulemani mukaan myös kiitettävästi tehnyt). EDEN-suhteet eivät ole itsestäänselvyys sen enempää kuin Norja ja Tanska suhteetkaan ja nekin kaipaavat hoitoa – toivottavasti ne saavat sitä tulevalla kaudella enemmän.

Nämä aiemmin luettelemani asiat ovat kaikki virheitä - eivät kokemattomuudesta johtuvia vaan kehnosta johtamisesta. Presidenttinä beekaks olisi voinut olla paljon, paljon vahvempi johtaja ja se olisi tuonut kauteen jo ihan oman lisänsä. Vahva johtajuus ei ole sitä, että presidentti pitää kaiken tiedon vain itsellään eikä kerro juuri mitään muille – hallituksessa olleetkaan eivät aina tienneet mitä tehdään seuraavaksi ja beekakkosella kuulemma oli/on jokin salainen suunnitelma Ruotsin varalle, jota hän ei ainakaan nyt kauden viime päivinä aikonut kertoa hallinnolleen (vaan seuraavalle presidentille). Itsekin, vaikka pääsin lukemaan Kansallinen Turvallisuus -osiota joudun toteamaan, ettei se pitänyt minua yhtään sen paremmin selvillä asioista kuin ketä tahansa muuta tavallista suomalaista. Kuten Demonikuskikin artikkelissaan sanoi, niin kovin paljoa läpinäkyvyyttä edistävä kausi tämä ei ollut – Suomesta tuli vain entistä sulkeutuneempi eYhteiskunta.

Jos kokemattomuutta pitää syyllistää, niin silloin voidaan ottaa pelimekaniikan tuntemus syyniin. Tämän kauden aikana tapahtui paljon sellaisia asioita, jotka vähintäänkin kyseenalaistavat presidentin pelimekaniikan tuntemisen. NE Ruotsille alkukaudesta, Gotlandin valtaus ja itse lisäisin tähän vielä ajattelun siitä, että Norjan kartalta pois pyyhkiminen jotenkin estäisi PTOn. Totean nyt yleisesti kaikille seuraavan;

Norjan kartalta pois pyyhkiminen ei poista serbialaisilta PTOaajilta Norjan kansalaisuuksia. Huolimatta siitä, että Norja ei olisikaan kartalla, tullaan siellä valitsemaan presidentti presidentinvaaleilla. Jos Suomi saisikin vallattua Norjan kokonaan, niin serbialaiset voivat aina ennen eduskuntavaaleja organisoida Resistance Wareja Norjan alueille, jolloin Suomi joutuu taistelemaan useammassa taistelussa – ja serbien tarvitsee voittaa vain yksi saadakseen Norjalle eduskunnan.

Norjan valtaaminen ei PTOta siis estä. Jo nyt serbialaiset pitävät hallussaan kolmea Norjan aluetta ja koska Suomella on edelleen samoja MPPtä Norjan kanssa, suora sodanjulistus on mahdoton. Oikeastaan en ymmärrä, miksei Suomi ole EDENissä huutanut, ettei Norjan kanssa tulisi uusia enää MPPta, vaan antaa vanhojen raueta. Tällä tavoin voitaisiin päästä ainakin valtaosasta yhteisistä MPPstä eroon ilman, että ne menisivät ”hukkaan”. Ja jos nyt ei tämä ole se järkevin vaihtoehto, niin varmasti parempiakin löytyisi kuin se presidentin tukema ajatus, että uhraisimme MPPmme ja julistaisimme Norjan Natural Enemyksi. Mitenhän vain olisi Ruotsin sodan käynyt jos Suomi menettäisi useamman MPPn.


Ei tässä kuitenkaan vielä eNarun jatkeeksi pidä itseään vetää

Tässä vaiheessa pahoittelen artikkelin kovin negatiivista sävyä. Hyvin negatiivisesta asennoitumisestani huolimatta ei kaikki mennyt aivan pieleen. No miksi sitten kirjoitan tämän artikkelin?

Jos pyrkii presidentiksi, tulee tehdä parhaansa. En epäile, etteikö beekaks olisi yrittänyt, mutta jos hän olisi edes yhden tai kaksi kautta palvellut jossain virassa hallituksessa, hän olisi nähnyt millaista johtamista hänen edeltäjänsä ovat harrastaneet ja miten hallitukset työskentelevät – se tietämys olisi jo muuttanut hänen oman hallituksensa toimintaa ratkaisevasti. En syytä kokemattomuutta, vaan tietämättömyyttä. Tietämättömyys olisi voitu myös paikata sillä, että hallituksen johtamisessa olisi autellut kokeneempi varapresidentti tai UM – tai joku neuvonantaja.

Jos hommaa laitetaan tekemään väkeä 0 kokemuksella, niin on odotettavissa, ettei työn jälki ole välttämättä saman tasoista kuin jos työtä laitettaisiin tekemään väkeä, jotka ovat tehneet homman aiemminkin. Nyt en tarkoita sitä, että touhuun pitäisi laittaa ne vanhat parrat, jotka ovat tehneet kaiken viimeisen kolmen vuoden aikana – riittää että ministeriksi ja presidentiksi laitettava kaveri olisi tehnyt jotain edes pari kuukautta. Kyse ei ole vain nappien painamisesta, presidenttinä olo käy ihan työstä ja presidentti on vastuussa kokonaisesta eKansakunnasta.

beekakkoselta toivon, ettei hän jätä politiikkaa täysin nyt kautensa loputtua. Kukaan ei voi sanoa, että olisit vielä erityisen kokenut, mutta sinulla on kuitenkin nyt enemmän kokemusta ja tietämystä kuin ennen kautesi alkua. Vaikkei oma ensimmäinen presidenttikautenikaan mikään menestys ollut, niin jatkoin siltikin pienen tauon jälkeen Suomen politiikassa mukana (vaikka kävinkin vauhtia ottamassa Kaakkois-Aasiassa) – enkä sitä päätöstä ole katunut. Uskallan sanoa, ettet ole vielä yhteisömme silmissä osoittanut todellista arvoasi ja että voit vielä paljon antaa tälle maalle, mutta siihen pystyt vain jatkamalla mukana politiikassa. Jatkossa voit hyödyntää esimerkiksi suhteitasi Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Rohkaisen siis jatkamaan – kyllä tästä pelistä saa vielä paljon irti presidentuurin jälkeenkin 😉

Eduskunnan toiminta

On ollut varsin munatonta tämän kauden aikana. Eduskunnassakin on valiteltu tiedoituksen puutetta ja siitä, ettei eduskuntaa juuri infota siitä mitä pitäisi missäkin NE äänestyksessä äänestää ja miksi, mutta asialle ei ole tehty mitään. Ei mitään.

Jos hallitus ja presidentti ovat niin mulkkuja, etteivät tiedota yhtään mistään mitä tekevät, niin eduskunnalla on kaikki avaimet kädessään lisä tiedoituksen vaatimiseksi. Keskustelu pystyyn presidentin ja hallituksen pätevyydestä, jossa suodaan hallitukselle ja presidentille oikeus puolustaa tekojaan ja muuttaa toimintatapojaan ja sen jälkeen käyntiin keskustelu valtiojohdon luottamuksesta (foorumeilla toki, koska pelissä impeach äänestyksen voi pistää pystyyn vain 7 päivän välein). Tämä jos mikä on paras tapa valvoa hallituksen ja presidentin kolttosia – he ovat vastuussa tekemisistään kansalle ja jos tilanne oikeasti alkaa näyttämään siltä, että tietoa pimitetään sekä eduskunnalta että hallitukselta, niin on aikakin ottaa asia keskusteluun.

Suomessa on jo pitkään pelätty sitä impeach -nappia. Lulzilla sitä kyllä aina tuon tuosta painetaan, mutta tosimielessä ei harkitakaan sitä. eSuomen historiassa ei ole yhtään presidenttiä, joka olisi koskaan tullut impeachatuksi. Muissa maissa on hyvin erilainen kulttuuri impeachin suhteen – pienistäkin virheistä saatetaan pistää impeach tulille ja testata presidentin ja hallituksen kannatus. Ennen Suomessa valvottiin paljon tarkempaan presidentin tekosia ja niistä muistutettiin paljon kovemmalla kädellä – jos uudet kasvomme luulevat että beekakkosta kohdellaan nyt huonosti, niin jos mentäisiin vuosi tai kaksi taaksepäin niin tilanne olisi hyvinkin erilainen.

Eduskunta on antanut tehdä itsestään jälleen vain puuleimasimen. Kyllähän siellä aina keskustellaan välillä asiastakin, mutta erityisesti eduskunta-presidentti välinen yhteistyö on ollut olematonta. Jos presidentti ei aio tuoda esiin mitä tekee, niin eduskunnalla on oikeus ja kaikki mahdollisuudet vaatia sen esiin tuomista. Eduskunnan työ ei saa olla riippuvainen siitä, miten joviaali presidentti milloinkin sattuu valtaan nousemaan. Olkoon tämä muistutuksena nyt istuvalle ja tulevalle eduskunnalle ja kansanedustajaehdokkaille. Toivottavasti eduskunta ei tule uuden presidentin edessä olemaan yhtä rähmällään kuin aiempien.

Loppusanat?

Presidentti ei ole tavallinen kansalainen, joka vain sattuu päättämään mitä tehdään. Presidentin pitää olla esikuva, johtohahmo johon kansa voi luottaa ja jonka kansa tietää pyrkivän koko eSuomea hyödyttäviin ratkaisuihin. Tämän täytyy näkyä ja hallitusyhteistyö on avainasia sellaisessa – jos hallituksen sisällä on epäselvyyttä siitä mitä tehdään ja miksi tehdään, niin ministereiden on vaikea olla lähellä kansaa ja edustaa itse presidenttiä ja hänen ajamaansa linjaa.

Toivon että tuleva presidentti pyrkii nostamaan presidentin arvostusta ja luotettavuutta juuri avoimuudella – kaikkia suunnitelmia ei toki voi eikä pidäkään kertoa kansalle. Toivottavasti viran arvostus lisääntyy, eikä näitä lulzilla ehdolle pyrkimisiä tule enää tapahtumaan (kuten näissä vaaleissa).

Kiitoksia beekakkoselle ja hänen hallitukselleen ja onnea tulevalle presidentille ja hänen hallinnolleen!

Parhain terveisin;

Erius, vanha homo saarnamies