Pohjolan tapahtumat ja eduskunnan uudet käytännöt

Day 1,482, 04:09 Published in Finland Finland by Erius

Vote and sub!
[My apologies to my English readers - this article is written only in Finnish.]

Tervehdys, eSuomen kansa!

Viime aikoina on ollut paljon hämmennystä ilmassa ja informaation puute on suorastaan häirinnyt tavallista kansaa. Presidentin tekemä sodanjulistus Ruotsia vastaan, jonka eduskunta varsin yksimielisesti kuitenkin kaatoi ja Tanskassa ja Norjassa julkaistut artikkelit aluevaihdoksista yhteistyössä kaikkien neljän pohjoismaan kesken. Nämä artikkelit löytyvät täältä; Tanskassa julkaistu ja Norjassa julkaistu artikkeli.

Kyseiset artikkelit siis käsittelevät sopimusta, jonka Tanska, Norja, Ruotsi ja Suomi tekivät. Sopimuksen tarkoitus on auttaa serbialaisten PTOaajien (PTO = Political Take Over) piinaamia Tanskaa ja Norjaa valtaamalla noiden kahden maan kaikki alueet ja täten pyyhkiä heidät täysin kartalta. Suunnitelman mukaan Tanska valtaisi ensin Norjan ja Suomi valtaisi tämän jälkeen sekä Norjan että Tanskan (näin sen takia, että koska Norjalla ja Suomella on samoja MPPtä, niin hyökkäävän osapuolen samat MPPt katoaisivat/purkautuisivat ja paljon rahaa menisi hukkaan). Ruotsi saisi pitää muutaman alueen Norjalta ja Suomi saisi loput.

Tämä oli ainakin alkuperäinen suunnitelma. Suunnitelma on ehtinyt muuttua ilmeisesti pariinkin otteeseen ja sampo555 valottaa artikkelissaan ehkä hiukan selkeämmin tilannetta.



Hallitus on julkaissut mediaan kaksi aihetta koskevaa artikkelia; toinen löytyy täältä ja toinen täältä. Toinen artikkeli kertoo Suomen olevan mukana tälläisessä suunnitelmassa ja toisessa ilmoitetaan operaation alkaneen ja kehoitetaan kansalaisia olemaan taistelematta tanskalaisia vastaan.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen kuin annetaan ymmärtää. Suunnitelmat ovat ehtineet muuttua pariinkin otteeseen ja osa mukana olevista maista kuulemani mukaan vetää omaa rooliaan ja yhteisestä toteutuksesta ei ole hajuakaan. Ruotsin osaa koko operaatiossa ei ole vielä päätetty ja Tanska muuttaa suunnitelmaa aina kun aiempi suunnitelma saadaan Suomeen keskusteluun. Suomen oma hallinto ei ole sen enempää perillä asioista.

Sen sijaan, että hallitus olisi tehnyt selväksi tilanteen oikean sekavuuden on mediaan tarjoiltu vain pari artikkelia, joissa jo luvataan Suomen mukana oloa. Keskustelua eduskunnan kanssa aiheesta on käyty, mutta virallisia päätöksiä mukana olosta ei ole tehty – vaikka kansalle muuta annetaan ymmärtää. Voi toki olla, että hallitus on presidentin johdolla tehnyt päätöksen Suomen mukana olosta kysymättä asiasta sen tarkemmin, mutta eduskuntaa ollaan kuulemma ainakin kehoitettu aloittamaan keskustelu Suomen mukana olosta. Onko Suomi siis mukana koko operaatiossa ja mitä suunnitelmaa aiotaan lähteä toteuttamaan, sitä eivät maamme päättäjät toistaiseksi tiedä.

Henkilökohtaisesti minulla ei ole tietoa, miten neuvottelut kyseisestä operaatiosta on hoidettu, mutta mikäli yksikään maa tai presidentti ei ota vetäjän roolia näille neuvotteluille, eikä Suomikaan aio sitä tehdä, niin lienee parasta yksiselitteisesti jättäytyä moisten suunnitelmien ulkopuolelle – varsinkin jos muut mukana olevat lähtevät sooloilemaan eivätkä tiedota etukäteen toimistaan mitenkään. Suunnitelma on mielestäni kyseenalainen muutenkin, sillä vaikka wipeäisimmekin Norjan ja Tanskan, niin serbit saisivat hyvin organisoiduilla resistance warilla varmasti vapautettua yhden tai parikin aluetta heiltä ennen kongressivaaleja. Tämä tekisi tyhjäksi koko suunnitelman ja pari lisää serbiä vain saisi Norjan ja Tanskan kansalaisuuden ja Suomi joutuisi sotimaan muissakin kuin vain Viron RWssä. Liittolaisten auttaminen on toki tärkeää ja siksi onkin hyvä, että edes jotain suunnitellaan.

Hallitukselta kaivataan nyt ryhtiliikettä tiedoituksen suhteen. Jos hallituksella ei ole vielä yksiselitteistä kantaa koko tähän tilanteeseen niin nyt viimeistään sellainen pitäisi muodostaa ja kertoa kansalle. Tilanne on sekava, mutta siihen sekavuuteen kaivataan jotain järjestystä – ja Suomen jos kenen on tehtävä selväksi millä säännöillä me tähän leikkiin lähdemme jos lähdemme.

Lisäystä; Hallitus julkaisi uuden artikkelin mediaan, jonka kommenteissa presidenttimme beekaks antoi seuraavan lausunnon;

Summataan yhteen skandinavian tilanne. Alussa oli suunnitelma, johon lupauduimme. Päivien aikana suunnitelmaan aktiivisesti osallistuneet ovat tehneet muutoksia muutoksen perään enemmän tai vähemmän neuvotellen. Lopputulemana on tilanne jossa meidän on parasta pysyä sivustakatsojan roolissa ja avunpyyntöjen tullessa arvioida tilanne uudestaan.

Diplomaattimme seuraavat tilannetta aktiivisesti. Lisätiedotteita tulee mikäli meidän osuuttamme operaatiossa oikeasti tarvitaan tai tapahtumat alkavat vaikuttamaan suomeen.


Tämä lienee siis Suomen virallinen kanta, vaikkei ymmärrykseeni mahdukaan, miksei sitä voitu itse artikkeliin sovittaa, vaan se piti kertoa kommenteissa.



Eduskunta

Tämän tilanteen yhteydessä olen ollut useisiin kansanedustajiin yhteydessä, koska tavallisena kansalaisenakin olen kiinnostunut siitä, mitä valtiomme päättäjät puuhaavat. Olen yrittänyt seurata foorumeita aktiivisesti, jotta voisin seurata eduskunnan keskustelua aiheesta heille varatulla alueella. Sinne ei kuitenkaan ole ilmestynyt minkäänlaista keskustelua aiheesta, jonka ajattelin johtuvan siitä, että aihetta käsitellään Kansallinen Turvallisuus -alueella – foorumialueella, jonne vain hallituksella ja eduskunnalla on oikeudet. Tiedustellessani onko KTllä aloitettu keskustelu aiheesta kävi ilmi, että eduskunta on ottanut uuden tavan käyttöön, jolla keskustella maamme asioista; in game viestit.

MUjen kapteeneille ja komentajille on otettu sama käytäntö käyttöön ja se onkin mielestäni hyvä. IG-viesteillä on hyvä pitää kapteenit tietoisina siitä missä Suomen prioriteetit milloinkin ovat. Tätä samaa käytäntöä ei kuitenkaan voida soveltaa eduskunnalle; miksi?

Ensimmäisenä on eduskunnan jako kahteen osaan. Presidentti ja hallitus ovat suuressa viisaudessaan jakaneet eduskunnan kahteen osaan; hallituspuolueisiin ja oppositioon. Koska kaikki kansanedustajat eivät sovi samaan viestinlankaan jako on sinänsä tarpeellinen, mutta täysin idioottimainen. Miksi eduskunta piti tällä tavalla jakaa hallituspuolueisiin ja oppositioon? Nyt oppositiopuolueet voivat keskustella asioista ja hallituspuolueet eivät tiedä lainkaan mistä siellä puhutaan tai mitä mieltä kukin on jostain asiasta – ja toisin päin. Onko tässä mitään järkeä?

Toisena epäkohtana on se karu fakta, etteivät kansalaiset saa mitään tietoa siitä, mistä eduskunta puhuu. Ennen kauden alkua kuulutettiin kovaan ääneen päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, mutta edistääkö sitä tosiaan se, että päätöksenteko suljetaan vain entistä pienempiin ja salaisempiin kabinetteihin keskustelemaan ja puimaan asioita? Ei edistä.

IG-viestejä voi toki käyttää hyväksi kansanedustajien informoinnissa ja ajantasalla pitämiseen, mutteivät ne sovellu päätöksenteon välineiksi. Moni kansanedustaja on sitä mieltä, että tässä ollaan aika hakoteillä ja asiasta on kuulemma presidentillekin huomautettu, muttei mitään ole tapahtunut. Sen lisäksi, että hallitukselta vaaditaan toimintaa tiedoituksen suhteen on heidän nyt kannettava vastuuta myös tästä touhusta.

Asioiden ei voida antaa mennä retuperälle, vaan niille on pystyttävä tekemään jotain.

Parhain terveisin;

Erius, vanhahomoista yksi homoimpia