Για το Ασφαλιστικό πρόβλημα...

Day 2,980, 21:52 Published in Greece Greece by Eleanor 82



Σε κλειστό Κυκλικό του Erepublik όπου συζητάμε τα ζητήματα που προέκυψαν μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, υπάρχουν κάποια θέματα για το Ασφαλιστικό πρόβλημα της real Ελλάδας.
Δεν κάνω κάποια παρατυπία δημοσιεύοντας εδώ την άποψη που διατύπωσα εγώ, αφού παρουσιάζω μόνο τα δικά μου και όχι άλλης/ου που μετέχει σε αυτό.
Φυσικά μπορεί να τιμωρηθώ με πτώση του άρθρου και βαθμούς ποινής, αφού αναφέρεται ολοκληρωτικά σε real αντικείμενο και όχι κάτι σχετικό με το παιγνίδι.
Θα το διακινδυνεύσω:





Είναι αστείο ότι εκείνοι που πληρώνουν συνήθως και με ευκολία και χωρίς πολλές αντιδράσεις είναι οι ασφαλισμένοι των "λαϊκών" ταμείων όπως το παλιό ΙΚΑ ή το παλιό ΤΕΒΕ ενώ φασαρία και συζήτηση αρχίζει όποτε πλησιάζουν να θιγούν τα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία των ισχυρών κλάδων εργαζόμενων ή αυτοαπασχολούμενων.
Υπάρχουν δύο παράλληλοι μύθοι, που αλληλοεπικαλύπτονται' και τους επικαλούνται κάθε φορά και κατά περίσταση όσοι έχουν πολιτικό, συνδικαλιστικό ή οικονομικό συμφέρον.
Ο ένας είναι ότι τα αποθεματικά των κύριων και των επικουρικών "ευγενών" ταμείων έχουν σχηματισθεί αποκλειστικά από εθελοντικές εισφορές των μελών τους και ο άλλος ότι αξιοποιούνται για το όφελός τους.
Στην πραγματικότητα έχουν σχηματισθεί κυρίως από "κοινωνικούς πόρους" και κρατικές ή εταιρικές συνεισφορές. Επίσης χρησιμοποιούνται για προσωπικό όφελος των συνδικαλιστών που τα διαχειρίζονται και για παροχή υψηλών απολαβών στα μέλη τους ώστε να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους πρώτους.
Έτσι υπάρχει τελικά μια τεράστια μεταφορά πόρων σε αυτά, σε βάρος των χαμηλότερης πολιτικής εμβέλειας' αν και αυτά τα τελευταία χρησιμοποιούνται σαν πολιορκητικός κριός δημοσιότητας όποτε απειλούνται με οποιοδήποτε τρόπο τα προνόμια εκείνων που έχουν υψηλή.
Επίσης για πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλά ταμεία λειτουργούσαν κυρίως σαν εισοδηματική πηγή για τους εργαζόμενους σε αυτά και όχι σαν αποταμιευτικός μηχανισμός για τα μέλη τους. Όταν έφτασε η στιγμή για την εξυγίανσή τους μέσα από την ενοποίηση η φούσκα έσκασε και τα ελλείμματά τους επιβάρυναν υπέρμετρα τους νέους οργανισμούς.
Δεν μπορώ να κάνω πολιτικές αναφορές για τους λόγους που έγιναν όλα αυτά και δεν θα το κάνω.

Υπάρχει μια λύση για το ασφαλιστικό αλλά δεν θα είναι ευχάριστη για καμία και κανέναν, μέχρι να βρει τον ρυθμό της και να αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά:
Κατάργηση όλων των δημόσιου χαρακτήρα οργανισμών και συγκρότηση ενός νέου. Αυτός θα έχει σαν πηγή εσόδων την ως τώρα κρατική χρηματοδότηση καθώς και τα αποθεματικά όλων των παλιών ταμείων και θα φροντίζει για την υγειονομική κάλυψη κάθε Έλληνα πολίτη που δεν έχει ή δεν επικαλείται άλλη ισχυρότερη. Επίσης θα παρέχει ένα βοήθημα € 350 σε κάθε πολίτη που ξεπερνά τα 68 χρόνια ηλικίας και δεν εργάζεται πια.
Συμπληρωματικά έχει την υποχρέωση για την συνέχιση υγειονομικής κάλυψης και συνταξιοδότησης των νυν συνταξιούχων, μέχρι το φυσικό τους τέλος.

Για το μέλλον, κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι υποχρεωμένη να ασφαλίζει ιδιωτικά υγειονομικά και συνταξιοδοτικά κάθε εργαζόμενο που απασχολεί ή προσλαμβάνει, με προγράμματα που μπορούν να καταρτιστούν μετά από συνεργασία του κράτους και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να έχουν μια ευελιξία, έχοντας ένα ελάχιστο όριο που θα μπορεί να αυξάνεται με τις επιπλέον εθελοντικές καταβολές του εργαζόμενου ή παροχές της επιχείρησης που τον απασχολεί.
Όλη η δομή πρέπει να απολαμβάνει την πιστοποίηση από έναν κεντρικό κρατικό μηχανισμό και να είναι διαρκώς υποκείμενη στον έλεγχό του. Μόνο εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί από αυτόν τον οργανισμό θα μπορούν να παρέχουν τέτοια προγράμματα. Αυτόματος εξονυχιστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται, μετά από κάθε καταγγελία για παρατυπία ή άρνηση παροχής υπηρεσιών.

Υπάρχουν χιλιάδες συμπληρωματικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν, αλλά φυσικά δεν μπορώ να μπω τώρα σε αυτές.
Στο κάτω - κάτω, μια απλή χαζουλοξανθοκόκκινη είμαι...