Prin Carpați - 2 . Lacul Roșu și Cheile Bicazului

Day 3,697, 11:02 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator

Lacul Roșu este un baraj natural format din prăbușirea unui versant în timpul unui cutremur.
El se află la poalele Hășmașului Mare în Cheile Bicazului pe lângă Gheorgheni Județul Harghita.

Cheile Bicazului









Lacul Roșu





Legendă[modificare | modificare sursă]
Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba germană se numește Mördersee ("Lacul Ucigașul"); în maghiară, gyilkos = ucigaș, deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât locuitorii lui, cât si animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Rosu, cât și Lacul Ucigaș.[necesită citare]

Vedere panoramică a lacului
În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roșii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu. Vechea denumire ungurească pentru lac a fost Veres-to (Lacul Roșu), sub forma Gyilkos-to (Lacul Ghilcoș) apare prima dată în descrierea lui Orbán Balázs. Denumirea muntelui Ghilcoș apare de prima dată în 1773 ca teren al contelui Lazăr.

Formare

Cu toate că Lacul Roșu este o formație tânără, condițiile și timpul de formare a lacului sunt foarte discutate. În timpul formării, zona lacului era o zonă greu accesibilă, din punct de vedere economic neexplorată. După Franz Herbich, un geolog recunoscut în Ținutul Secuiesc, Lacul Roșu s-a format în anul 1838. Acest fapt este justificat și de cutremurul din 11 ianuarie 1838, care s-a repetat în februarie și ar fi putut provoca alunecarea de teren. Un alt an de formare este 1837, care poate să fie argumentat de furtuni foarte violente și ploi puternice. Despre această perioadă scrie Ditrói Puskás Ferenc în lucrarea lui, "Istoria Borsecului". Esențial este că lacul s-a format prin deplasarea masei argiloase depuse cu ocazia ultimei ere glaciare pe versantul nord-vestic al muntelui Ghilcoș.
Curând după obturarea văii, pădurea de brazi a fost inundată și arborii s-au pietrificat, oferind o particularitate rară întregului peisaj. În primii ani de la formare, lacul s-a extins mai mult – cam un kilometru mai sus în valea pârâului, dar de-a lungul timpului barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizându-se la nivelul actual.

Turism[modificare | modificare sursă]

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurastenii. Temperatura medie multianuală este de 8°C, peste media de 6°C a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferită de vânturi, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali, împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru cei ce caută surse de regenerare rapidă pe cale naturală. Începând cu anii 1900, tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.

Note[modificare | modificare sursă]


Poze – sursa Google

Nu inventez date, părerea despre copy/paste nu mă interesează.
Dacă nu scriem noi despre ele, scriu alții.

Mentalist de Bucovina 220Mentalist de Bucovina Day 3,697, 23:10
O singura adaugire: Lacul Rosu este la jumatatea distantei dintre Bicaz si Gheorgheni, se poate ajunge foarte usor si dinspre Piatra Neamt :}

22Azazellique Day 3,700, 06:

Si daca tot ajungeti pe acolo, mergand dinspre Gheorgheni spre Lacul Rosu, treceti prin Varful Pangarati, e un loc unde e un derdelus dragut(nu si acum, nu prea e zapada...), dar unde cum da caldura este plin de ghiocei!



Enjoy the eRepublik