Acasă la mine

Day 3,656, 11:47 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator


Știu că vine Crăciunul.
A fost făurit pentru alt scop, dar nu se potrivea în context.
Nu am răbdare până la Paște 😁



Junii din Șcheii Brașovului, Brașovechi și Stupini sunt o parte a moștenirii culturale brașovene.
Prin conservarea și păstrarea tradițiilor Junilor Brașovului, comunitatea brașoveană este singura care a păstrat și a știut să perpetueze tradiții , evenimente și jocuri specifice satului ardelenesc într-un cadru urban.
Brașovul aduce în patrimoniul cultural național o salbă de mărgăritare: hora Junilor, ritualul aruncării buzduganului, ritualul cântării la surlă, defilarea călare din Duminica Tomii( prima săptămână de după Paște), patru jocuri strămoșești, îngroparea ritualică a vătafului, jocul Brașoveanca.
Zilele Brașovului mai sunt cunoscute sub numele de: Ziua de călări, Coborârea Junilor în cetate sau Sărbătoarea Junilor , reprezintă un vechi obicei al Junilor din Șcheii Brașovului, considerat unic din spațiu românesc.
Ieșirea „ Între Chetrii” a junilor din Duminica Tomii atrage atenția și admirația brașovenilor și străinilor prin pitorescul costumelor tradiționale ale junilor , frumusețea cailor și unicitatea sa. Obiceiul junilor a apărut în cadrul comunității românilor din Șcheii Brașovulu ca o manifestare a cetei feciorilor sau a junilor.( după Ion Mușlea – etnograf).
Ceata junilor este constituită anume pentru organizarea sărbătorilor din Săptămâna Luminată și își începe activitatea în Duminica Tomii.
O altă sarcină a junilor era aceea de a urca pe Coastă de Bunavestire, dar această se desfășura în mod liber, fără implicarea vreunei organizații pentru că ceata junilor se constituie de abia în Duminica Tomii.
Cea mai veche menționare documentară a Junilor , ca fiind datină din bătrâni , în 1728 , după cum amintește Sterie Stinghe în studiul său dedicat românilor din Șchei.
Substantivul “ june” în graiul românilor brașoveni înseamnă “tânăr”. Acesta nu constituie neologism pentru ardeleni și nici nu este împrumutat din limba franceză.
Junii sunt tinerii din cadrul comunității șcheienilor, odată constituiți în ceată de feciori îndeplinesc anumite ritualuri și organizarea sărbătorilor cerute de tradiții.
Toate evenimentele din perioada Săptămânii Luminate : Investirea șerjilor, Mersul cu strochitul, Marțea plăcintelor, Parada călare și Aruncatu’n țol, sunt încă de la origine apanajul exclusiv al "Junilor tineri".
Originea Paradei Călare din Duminica Tomii de azi trebuie căutată numai în tradiția "junilor tineri" , care de fapt sunt inițiatorii și păstrătorii acestei serbări , unică în România , spre deosebire de toate celălalte evenimente tradiționale ale junilor.
Au existat mai multe tradiții și obiceiuri în Șchei și Brașovechi , dar au supraviețuit numai cele a căror perpetuare a fot asumată de "Compania Junilor Tineri" și de către societățile Junilor: Bătrâni , Curcani, Roșiori, Dorobanți, Albiori, Brașovecheni.
Date culese din “ Tradițiile Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovecheni” - Dr. Alexandru Stănescu , Uniunea Junilor


Enjoy the eRepublik