Zece aprilie

Day 4,158, 12:12 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie in istoria Erepublik.

Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie, am făcut o trecere în revistă a evenimentelor importante din această dată solemna.



Astazi este marcată Ziua Sportului Curat. eRomânia a aderat la prevederile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport şi a Codului Mondial Anti-Doping, angajându-se astfel să transpună, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniul anti-doping, precum şi politicile anti-doping la nivel mondial... la noi si sportul e anti-sport la nivel national...



1849: Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.



1877: În cadrul Războiului de Independență, România întrerupe relațiile diplomatice cu Turcia.



1880: Academia Romana ii acorda lui Bogdan Petriceicu Hasdeu premiul “Ion Heliade Radulescu” (5.000 lei aur) pentru primele doua tomuri din “Cuvente din batrani”

Bogdan Petriceicu Hasdeu, născut Tadeu Hasdeu, (n. 16 februarie 1836, Cristineşti, Hotin (azi Ucraina) — d.7 septembrie 1907, Câmpina) a fost un scriitor şi filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei şi istoriei româneşti. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile.

În lucrarea sa Cuvente den Bătrâni (2 volume, 1878-1881) a fost primul să contribuie la istoria literaturii apocrife din România; primul volum se intitulează Limba română vorbită între 1550 – 1600, iar al doilea: Cărţile populare ale românilor din secolul al XVII-lea în legătură cu literatura poporană cea nescrisă … „toţi câţi se vor ocupa cu istoria limbii române vor fi nevoiţi să recurgă la această operă ca la mijlocul cel mai indispensabil, şi chiar dacă n-ar mai fi publicat nimic afară de Cuvente, Hasdeu tot şi-ar mai fi putut avea un nume nemuritor în istoria filologiei române şi şi-ar fi câştigat – pe drept – recunoştinţa noastră continuă“ (G. Weigand).



1913: Este dată în folosința prima linie ferată electrificată de pe teritoriul actual al României: calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna.



1932: S-a constituit Partidul Național Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea din Partidul Poporului.



1948: Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo„, de Al. Kirițescu.



1958: Se desființează Uniunea Femeilor Democrate din România, în locul ei constituindu-se Consiliul Național al Femeilor,



cu misiunea de a conduce mișcarea de femei, fără contururi organizatorice riguroase.



Pentru savoarea sa şi hazul de necaz prilejuit bieţilor români de la sfârşitul deceniului al cincilea al secolului trecut, vom reda, atât cât permite politica noastră redacţională, catrenul buclucaş pentru eveniment: „Noi, femeile democrate, / Vom lupta pe dezbrăcate, / Vom lupta în cracii goi: / Noi vrem "dula", nu război!” (epigrama cu autor necunoscut, culeasa de la P.D., n. 1916 in comuna suburbana Serban Voda). (nota bene: Soarele si tanti Pauker iubesc eRomania )

1990: Guvernul României adoptă hotărârea privind înființarea Fundației România, pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state și promovarea legăturilor cu țara ale persoanelor originare din România.

A auzit cineva vreodata o chestie facuta de fundaxiunea asta?

Sau asta e precum fondul Solidaritatea a lu nenea Baxe unde vira el banutul sa o ajute pe dizidenta politica Lenutza in Gaurica?



Ce personalități s-au născut pe 10 aprilie :



1912: Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria (d. 199😎.



1914: Maria Banuș, poetă și eseistă română, traducătoare, prozatoare, laureată a Premiului Internaţional Gottfried von Herder în 1989(d. 1999).



1922: Florin Comișel, compozitor, dirijor, folclorist român (d. 1985).



##### #####



1929: la microfonul Radiodifuziunii Române, debuta unul dintre cei mai de seamă conferenţiari ai Radioului, Nicolae Iorga.



1939: Doina Levința, scenografă, pictoriță de costume și creatoare de modă română.



1951: Mircea Scarlat, critic literar român (d. 1987) Desi n-a ocolit exercitiile de critica literara, Mircea Scarlat s-a afirmat aproape exclusiv ca istoric literar, fiind, dupa N. Manolescu, singurul optzecist dedicat istoriei literare în perspectiva integrala. Activitatea lui de istoric s-a concretizat într-un sir de monografii si îndeosebi în „Istoria poeziei românesti“, proiectata, de la origini pâna în prezent, în opt „carti“ si patru volume. Ultimul dintre acestea, cel care urma sa ajunga în contemporaneitate, n-a mai fost încheiat, fiind publicat postum, în 1990, de N. Manolescu, care a ordonat fisele ramase si le-a întregit cu un apendice în care a inclus alte scrieri (prefete, postfete, articole, un dictionar al poetilor români neinventariati în alte dictionare).



1970: Leonard Doroftei, boxer profesionist român, campion mondial la box profesionist la categoria semiusoara, versiunea WBA

Ce personalități au murit pe 10 aprilie:



1982: Victor Preda, biolog român, membru al Academiei Române (n. 1912) Profesor universitar la Cluj-Napoca a publicat lucrari in domeniul biologiei teoretice, antropobiologiei, anatomiei comparate.

Prof. Victor Preda, cu talentul sau oratoric si didactic, cu claritatea si logica extraordinara a expunerii, prezenta, in cateva ore de curs, toate cercetarile si experientele corifeilor geneticii, de la Mendel la Weissman si Morgan, si apoi, intr-o ora, cu argumentele subrede pe care i le puteau procura afirmatiile asa-zisilor savanti sovietici, le combatea. Cu un pic de discernamant, era clar pentru orice student care il asculta de partea cui erau argumentele convingatoare.

Eu zic sa jucatz Erepublik pentru ca doar asa o sa ajungeti departe... departe de o realizare concreta ... si daca muritz cine stie unde ajungeti...

Succiese...