unu si unu

Day 4,160, 12:41 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

A fost odată, o zi de 11 Aprilie in Erepublik o zi in care clonele se pregateau de sfintele sarbatori de primavara si isi miscau incet antenele, dar sa vedem ce s-a intamplat azi aiurea :



1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).





1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, de Gheorghe Asachi, primul spectacol muzical în limba română– o poveste alegorică despre lupta moldovenilor pentru libertate şi independenţă. Muzica pentru spectacol a fost scrisă de Elena Asachi, soţia scriitorului.

Gheorghe Asachi (1788 — 1869), om de cultură moldovean, poet, prozator, traducător. Şi-a făcut studiile la Lvov, Viena şi în Italia. Întemeietor al învăţămîntului (1813), al presei („Albina românească”) şi al teatrului (1816) în Moldova. A scris sonete (în manieră petrarchistă), fabule, balade, poeme fantastice („Turnul lui But”), influenţate de clasicism şi de preromantism, drame şi nuvele istorice, prelucrări.



Actorul Matei Millo a interpretat în amintitul spectacol cel dintâi rol din cariera sa.



1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani. La 11 aprilie 1877, venind cu trenul dinspre Bender (Tighina), gubernia Basarabia, ţarul Alexandru II-lea soseşte la Chişinău, unde a ieşit pentru cîteva clipe pe peronul gării, apoi şi-a continuat calea spre Ungheni, de unde în seara aceleiaşi zile revine la Chişinău. Această deplasare a împăratului rus marca începutul războiului ruso-turc 1877-1878.



O parte dintre trupele ruse au trecut hotarul la Prut chiar în aceeaşi zi, iar Marele Duce Nicolae a semnat o proclamaţie către poporul român:„Locuitori ai Principatului Român! Armata condusă de mine este destinată acţiunilor militare împotriva Turciei şi ea intră acum pe teritoriul vostru, care nu o singură dată a întâlnit cu bucurie armatele ruse (sic!)... Strămoşii noştri şi-au vărsat sângele pentru eliberarea strămoşilor voştri... de aceea contăm pe ajutorul acordat armatei care trece prin ţara voastră şi care doreşte să dea ajutor creştinilor oprimaţi din Balcani, suferinţa cărora a trezit compasiune nu doar în Rusia, dar şi în întreaga Europă. Chişinău, 12 aprilie 1877, Nicolae”.



Cu toate protestele oficialilor români, Rusia a rămas neclintită în decizia sa, astfel încât Congresul de Pace de la Berlin consfinţeşte acest rapt. În ziua de 9 octombrie 1878, gubernatorul Basarabiei, Şebeko, trimite o telegramă ţarului:„Am fericirea să vă raportez că Basarabia românească nu mai există. Astăzi, acest segment reîntregit a fost solemn declarat de mine ca aparţinând Imperiului rus...” În aceeaşi zi ţarul îi răspunde printr-o telegramă:„Cu mare plăcere am citit telegrama Dvs. Mă bucur din suflet pentru acest eveniment – reîntregirea Basarabiei în graniţele sale. Alexandru”.




1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române ca administraţie de stat a căilor ferate, sub denumirea Direcţiunea Princiară (din 1883, Generală) a Căilor Ferate Române, instituţie care consacră iniţialele CFR. Din acel moment, statul român a început să preia, prin răscumpărare, liniile de cale ferată de la concesionarii străini.



1888: Ion Suruceanu, primul arheolog din Basarabia ţaristă, este ales membru de onoare al Academiei Române.
El a cercetat locurile situate între limanul Berezan şi râul Bug; a descoperit şi a descris pentru prima oară o aşezare antică, care după presupunerea arheologului a coincis cu locul cetăţii scitice Alector; a cercetat numeroase inscripţii antice greceşti şi latine; a făcut săpături arheologice într-un şir de movile din teritoriul situat pe litoralul Mării Negre. A fondat primul muzeu arheologic din Moldova.


1917: Si-a ţinut lucrările Congresul Învăţătorilor din gubernia Basarabia, care acceptă institurea şcolii naţionale moldoveneşti, dar cu menţinerea limbii ruse ca obiect de studiu obligatoriu.



La Congres tine o cuvantare inflacarata profesorul,preotul si poetul Alexei(Alecu) Mateevici, autorul poeziei Limba noastra(actualmente imn de stat al R.Moldova) in care spune printre altele:

“ Ei bine, daca ati luat asupra D-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel întreg învatamîntul e fara rost. Da, sîntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însa facem parte din marele trup al românismului asezat prin România, Bucovina si Transilvania (aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile în care traiesc, ci-si zic români. Asa trebuie sa facem si noi (aplauze)… Trebuie sa stim de unde ne tragem, caci altfel sîntem niste nenorociti rataciti. Trebuie sa stim ca sîntem români, stranepoti de-ai romanilor si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii. Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor, si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta…”


Hotarîrile principale ale congresului: de la 1 septembrie 1917 scolile din satele moldovenesti sau în majoritate moldovenesti vor deveni scoli moldovenesti; asemenea scoli se vor deschide si în orase; limba de predare în aceste scoli va fi limba moldoveneasca; în scrisul national se va folosi alfabetul latin; scoli pentru moldoveni se vor deschide si în stînga Nistrului; se vor organiza cursuri pentru pregatirea învatatorilor; se vor înfiinta o biblioteca pedagogica centrala si mai multe locale.Limba rusa ramane obiect de predare obligatoriu pentru toti elevii.



1919: A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.



1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănase, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.



1949: Are loc premiera piesei Haiducii,( Doruri implinite ) de Victor Eftimiu.



1963: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Corul de Cameră „Madrigal”, avându-l ca fondator şi dirijor pe Marin Constantin.



1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei Iona, de Marin Sorescu. În rolul titular a fost George Constantin.



1991 - În cadrul reuniunii Delegaţiei Permanente, Partidul Naţional Liberal prin președintele partidului, Radu Câmpeanu a anunţat retragerea din CDR, în vederea unei înţelegeri strategice cu PNŢCD şi PSDR.

Se nascuseu:



1830: Emanoil Bacaloglu, matematician român (d. 1891). A publicat 20 lucrări de matematică, 22 de fizică, 5 de chimie, mai multe cărți de popularizare a științei, a adus contribuții la studiul curbelor sincrone (Curbura suprafețelor, 1859, Paris). În 1868 s-a numărat printre fondatorii Școlii Românești de Științe, iar în 1879 a devenit membru al Academiei Române.



1858: Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, politician român, membru al Academiei Române (d. 191😎.



Scriitorul îşi va semna operele cu varianta definitivă Barbu Delavrancea (ortografiată la început ”de la Vrancea”, după acel ținut de mare originalitate etno-culturală, de care scriitorul se simţea foarte legat sufleteşte). În perioada 1880 - 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale Zig-Zag, semnînd cu pseudonimul Argus. De acum datează și debutul propriu-zis al scriitorului ca nuvelist, cu Sultănică (România liberă, 9 - 15 martie, 1883), semnată Argus. După un scurt popas la Paris (1882 - 1884), pentru a-şi desăvîrşi studiile juridice, Delavrancea publică în 1885 volumul de nuvele Sultănica.



Prozator şi dramaturg, gazetar, avocat și orator, cu vocația perceperii evenimentelor politice și culturale în cele mai profunde sensuri ale acestora, lansat în politică, ajunge în 1899 primar al Bucureștilor. Rămîne în literatură, însă, întîi de toate prin Hagi-Tudose şi prin trilogia dramatică moldovenească.



1897: Gheorghe Zane, economist și istoric, membru al Academiei Române (d. 197😎



1898: Mircea Ștefănescu, dramaturg român (d.1982).



1942: Virgil Mazilescu, poet român (d. 1984)

cineva pe lume are nevoie de mine
VERSURI, 1968

cineva pe lume are nevoie de mine
dragostea mea dacă ai nevoie de mine
o dragostea mea dacă ai nevoie de mine
gîndeşte-te la mine
în spaţiul cel mai umilit
te-am sărutat eu mortul
fiecare să-şi ascundă bine îngerul
în buzunar
ca la bîlci ca la
cinematograful mut
poate zborul va ţîşni printre zdrenţe şi urechi
eh ce să-i faci vom fi un biet simbol
şi unghiul dintre toate imposibil

te-am sărutat eu mortul




1954: Teo Peter, basistul trupei „Compact" (d. 2004).



1957: Mirela Voiculescu-Fugaru, cântăreață română




Se scufundaseu:



1744: Antioh Dimitrievici Cantemir, poet, fiul lui Dimitrie Cantemir, scriitor iluminist și diplomat rus, inițiator al clasicismului în literatura rusă (n. 1709)



1899: Lascăr Catargiu, om politic, prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României (n. 1823)



1907: Simion Florea Marian, folclorist și etnograf român (n.1847)



1944: a încetat din viaţă Ion Minulescu

(n.1881, Bucureşti), poet simbolist, prozator şi dramaturg român.

Ion Minulescu a condus două publicaţii simboliste,

Revista celorlalţi şi Insula (1912),

iar din 1926 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, România.



2018: Carmen Stănescu, actriță română (n. 1925)



Carmen Stănescu: „În goana după rating, se impun valori false”

Mereu se intampla ceva in Erepublik, in timp ce voi cititi doar mesajele de pe smarfoane si etichetele de pe pachetele de dohan,
...doar pentru ca maine e alta zi!

xxx