unu si doi

Day 4,161, 13:50 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

A fost odată, o zi de 12 Aprilie in Erepublik o zi in care oricum nu se intampla nimic interesant, dar sa vedem ce s-a intamplat azi aiurea :

Azi e Ziua mondială a aviației și cosmonauticii..deci rachieti si haeroplane.. toti chilotzi zbioara, sus pie shier!



1457: A avut loc Bătălia de la Doljeşti, aproape de vărsarea Şomuzului Mocirlos în Siret; Ştefan a repurtat o victorie categorică asupra lui Petru Aron, care s-a refugiat, împreună cu boierii care-i erau credincioşi, la Cameniţa, în Polonia..



Bătălia de la Doljeşti este cea în urma căreia Ştefan cel Mare (1457 – 1504) ocupă tronul Moldovei, înlăturându-l pe Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457).Ştefan era fiul domnului Bogdan II (1449 – 1451), ucis prin decapitare din ordinul lui Petru Aron, la Reuseni (16 octombrie 1451).


În condiţiile compromiterii lui Petru Aron, în urma acceptării de către acesta a solicitării sultanului de închinare a Moldovei şi de plată a tributului (5 iunie 1456), Ştefan pătrunde în Moldova, în aprilie 1457, cu sprijinul lui Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi cu susţinători din Ţara de Jos (însumând c. 6 000 de oameni).



„Petru-Vodă nu se grăbi să iasă înnaintea unui duşman pe care avea dreptul să-l despreţuiască.Totuşi el chemă la dînsul în Suceava pe Muzilo de Buczacz, castelanul de Sniatyn, Colomea şi Carapciu, cel mai mare dregător al Pocuţiei, şi se înţelese cu dînsul pentru orice împrejurări. Un Moldovean cu numele de Leul prădase în Pocuţia; (…) Apoi oştirea domnească porni asupra lui Ştefan, pribeagul cel îndrăzneţ”, aşa a descris istoricul Nicolae Iorga începutul bătăliei dintre Ştefan cel Mare şi Petru Aron.



Confruntarea cu forţele lui Petru Aron are loc la Doljeşti, jud. Neamţ, pe pârâul Hresca, afluent al Siretului.Cronica moldo-germană arată că „în anul, cum se scrie de la naşterea lui Hristos, 1457, în luna april, în ziua 11, într-o marţi, în săptămâna mare, înaintea Paştilor, atunci a venit Ştefan voievod, un fiu al lui Bogdan voievod, care a venit cu putere mică, cu muntenii, cu ţările de jos, ca la 6 mii de oameni. Şi au venit asupra lui Aaron voievod la o gârlă sau apă cu numele Hresca, lângă Doljeşti. Acolo a bătut Ştefan voievod pe Aaron voievod, alungându-l din ţară şi el însuşi a rămas stăpân cu putere”.



A doua zi, pe câmpul de la „Direptate”, de lângă Suceava, Adunarea Ţării îl aclama pe Ştefan, iar mitropolitul Teoctist îl ungea domn al Moldovei. În acest timp, Aron Vodă se retrage în Polonia, apoi în Ungaria, de unde va emite în continuare, pentru mai mult de un deceniu, pretenţii la tronul Moldovei.



1877: A început războiul ruso–turc. România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.



1943: Întâlnirea dintre conducătorul statului român, mareșalul Ion Antonescu, și Hitler, la castelul Klessheim.



Hitler ia cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.



1944: În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre F. Nanu, ambasadorul României, și



Alexandra Kollontay,( aka „mâncătoarea de bărbaţi“ care promova sexul fără limite în dauna familiei, bolşevica aflată la originea sărbătorii de 8 Martie dupa cum am mai mentionat in alt articol ) ambasadoarea URSS, sovieticii au propus încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de nord, dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.

1945: Participanții la Mișcarea Tineretului Progresist hotărăsc crearea unei organizații unitare, intitulată Tineretul Progresist din România. Congresul acesteia are loc la 22 octombrie - 24 octombrie 1945. Până la începutul lui aprilie 1945, când la Plenara Comitetului Central al U.T.C. s-a hotărât crearea Tineretului Progresist, au fost mai multe proiecte de organizații pentru tineret. Cele mai importante au fost: Frontul Unic Muncitoresc al Tineretului, Uniunea Tineretului Socialist, Mișcarea Tineretului Progresist din Romania, etc...



1970: S-au deschis pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București–Pitești.



Se nascuseu :

1890: Vintilă Ciocâlteu, poet român (d. 1947) in stravechea asezare rurala Plenita,Judetul Dolj.



In 1920 a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti.

A fost poet si profesor de biochimie la Facultatea de medicina din Bucuresti.In 1925 debuteaza ca poet in revista Gandirea, cu poeziile Singur si Toast.Este cooptat de catre Nichifor Crainic in comitetul redactional al marii reviste Gandirea, format din Lucian Blaga, Demostene Botez,Gib Mihaescu, Ion Marin Sadoveanu, Al.O.Teodoreanu si Pamfil Seicaru.



In 1929 publica in Gandirea ciclul de poezii Crugul vremii, care va deveni cel de-al doilea capitol al volumului de poezii Adanc impietrit.Al doilea volum de poezii, intitulat Poezii va fi publicat in 1934 si va cuprinde ciclurile Adanc impietrit si Cerc Magic.Volumul se incheie cu poezia Posfata.


Postfata
__

Haid' cetitorule, inchide cartea
Si dormi, e timpul sa te odihnesti:
La ce sa'nveti ce fire toarce moartea
Cand plin e sacul vietii de povesti.

Am vrut cu vraji din piept sa ti-o desprind
Sa stii si tu cum s'o privesti in fata,
Dar obosit tu casti,- si plec zambind
Ca Amundsen spre pol, pe'ntins de ghiata.

Te las!..M'asteapta'n munti prapastia
Cu gura larga si cu dinti de stanci,
In fundu-i vreau sa trag cu prastia
S'aud vuind tacerile adanci.




1899: Tudor Teodorescu Braniște, scriitor și ziarist român (d. 1969)





1940: Mircea Martin, scriitor român.



1949: Florin Zamfirescu, actor român de teatru și film.
Florin Gheorghe Zamfirescu s-a nascut in Calimanesti jud. Valcea intr-o familie in care toti adorau literatura si artele in general (mama sa adora poezia, tatal era invatator si directorul Casei de cultura din Calimanesti, sora sa iubea teatrul...).

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facand din aceasta meserie o pasiune.



1950: George Rădeanu, pictor român





Se muriseu :


1961: Gheorghe Manu, fizician român (n. 1903)
George Manu (alternativ Gheorghe Manu, n. 13 februarie 1903, București – d. 12 aprilie 1961, în închisoarea Aiud), a fost un fizician român și o figură deosebită în mișcarea națională de rezistență de după al Doilea Război Mondial.

În fine, după încă un timp, două sau trei săptămâni, același medic… îi diagnostichează meningită tuberculoasă. În aceeași zi, profesorul Manu este din nou chemat de colonelul Crăciun, care avea pe biroul său câteva flacoane de streptomicină… și alte medicamente antibiotice occidentale.
– Le vezi?, îi spune lui George Manu colonelul Crăciun, – iată medicamentele care te pot salva. Privește-le, sunt numai medicamente occidentale, în care aveți încredere voi! Dă-mi declarația și te salvez!
George Manu a răspuns și de astă dată: Nu.
Acesta a fost ultimul răspuns…
(Gabriel Bălănescu – Din împărăția morții, Editura Gordian, Timișoara, 1994, p. 21😎.
Avea 58 de ani şi 34 de kilograme când a murit. Trupul său a fost aruncat în groapa comună de la Râpa Robilor…



1962: Constantin I. Gane, scriitor român (n. 1885)

Gane se trăgea din vechea familie a Găneștilor, una dintre primele familii care au descălecat - cu Bogdan - din Maramureș în Moldova. Potrivit acestuia, străbunica lui dinspre mamă ar fi fost, Anastasia Vasile Greceanu (1797-1859), cea care l-ar fi inspirat pe scriitorul Vasile Alecsandri pentru celebrul personaj „Coana Chirița”. Gane a absolvit, în 1903, Liceul „A.T. Laurian" din orașul natal și a făcut studii de drept în Germania, unde își ia și doctoratul, la Rostock, în 1910. Întors în țară, este, vreo 15 ani, avocat la Botoșani și București. Participă în 1913, ca voluntar, la campania militară din Bulgaria, iar mai târziu la războiul din 1916-1918. Va consemna aceste experiențe în volumele Amintirile unui fost holeric (1914, Premiul Academiei Române) și Prin viroage și coclauri (1922).

În 1940 și 1941 funcționează ca ambasador la Atena, preocupându-se, printre altele, de drepturile românilor macedoneni. A făcut parte din mișcarea legionară și, condamnat de regimul comunist în 1949, își sfârșește zilele la 12 aprilie 1962 în închisoare de la Aiud[1], fiind aruncat într-o groapă comună.


2002: Platon Pardău, prozator și poet român (n. 1934)

Platon Pardău (1 decembrie 1934, Vatra Dornei, judeţul Suceava – 12 aprilie 2002, Bucureşti) este un poet şi prozator. Este fiul Elenei (născută Mâzga) şi al lui Teodor Pardău, muncitor CFR.

Ca poet, Pardău îşi trage seva din pământul Bucovinei, topos, fundal şi temă principală a poemelor sale. Din feerica lume a nordului ţării, dominată de vechi practici rituale, autorul preia magia cuvântului şi creează elegiac o altă lume, sui-generis, în care elementele de peisaj, oamenii şi vietăţile îşi schimbă rolurile obişnuite şi regnurile ajung la coabitări insolite. Nu de puţine ori „jocul” lingvistic trece pe primul plan.

Poetul are uşurinţa de a rescrie, în limbaj incantatoriu, stări care restituie bucuria apartenenţei la un teritoriu fabulos, magic, străvechi. Îndeosebi în versurile din Planete albastre se remarcă şi unele elemente expresioniste, efect al probabilei influenţe a lui Lucian Blaga. Prozatorul Pardău este şi el extrem de productiv, publicând uneori câte două romane pe an.


2012: Gabriel Țepelea, academician, fost vicepreședinte al PNȚCD (n. 1934).
Se naștea pe 6 februarie 1916, în comuna bihoreană Borod, a prof. dr. Gabriel Țepelea, fost membru de onoare al Academiei Române.

Fiu de țăran mintos, Gavril, căci așa a fost botezat, este un elev precoce la școala primară din sat și la 10 ani este înscris de părinți la cursurile liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde a fost intern timp de 7 ani. Traiul în sobrul internat greco-catolic, organizat după reguli stricte și unde, după rugăciunea de seară, elevii își făceau mental bilanțul zilei, inventariind faptele bune sau rele, i-a structurat pe viață personalitatea. Colaborează la revista „Flori de crâng”din Oradea.



Secvența video este subtitrată în româneste. Dacă nu vedeți subtitrarea, faceți click pe butonul CC .

Mereu nu se intampla ceva in Erepublik, azi de ce sa fie o schimbare radicala... apasati cele 3 butoane doar pentru ca maine e o alta zi!

xxx