Sofia, Africa si EDEN

Day 798, 11:47 Published in Romania Romania by deus otiosus
Votati, ca sa il vada cat mai multi si sa se lamureasca o parte din confuzii



In presa romaneasca au aparut recent numeroase articole si comentarii care atacau puternic strategia politica externa a Romaniei, in contextual luptelor pierdute contra Serbiei.

S-a marsat mult pe lipsa ajutorului EDEN in luptele din Sofia si Plovdiv (intr-adevar), pe rolul jucat de tara noastra in aceasta alianta in particular dar si in lume, in general. Din pacate pentru noi, situatia politica internationala nu a fost pe deplin explicata populatiei, astfel incat s-a creat, zic eu, o falsa problema, si anume cea a Romaniei ca tara de mana a doua (nu este lipsit de interes, din punct de vedere psihologic si social, faptul ca atitudinea “avatarurilor” din eR reflecta in foarte mare masura pe cea a posesorilor din RL – e.g., romanii sunt slabi, toti ni se pi** in cap, americanii sunt nesimtiti, grasi si mananca hamburgeri etc – o sa revin in alt articol pe acest subiect).

Revenind la imaginea noastra despre noi insine si despre lume, constat ca, desi jocul este un simulator social, majoritatea celor care il joaca se rezuma la “vrem razboi, vrem sa-i calcam in picioare pe unguri”, fara a intelege cu adevarat ce se intampla in lume si ca razboiul este consecinta activitatilor politice (si partial economice) si nu invers. Ar fi mult de discutat pe acest subiect, de exemplu de ce Romania isi doreste o regiune High Iron? Ne dorim o regiune High Iron ca sa putem face razboi mai departe, urmarind anumite teluri (e.g., “tel national” neoficial: in August 2010, Romania va controla o regiune de la tarmul Mediteranei, pentru ca toti romanii sa poata face baie gratis, apoi in decembrie 2010, va controla o regiune din Alpi, ca sa putem merg la ski), sau ne dorim razboi ca sa avem o regiune High Iron, pur si simplu? Ganditi-va la ordinea de abordarea a problemelor….

Ca sa fie usor mai limpede ce inseamna gandire strategica internationala, o sa dau exemplul actiunilor din ultimele zile (au fost mai multe decat cele descrise mai jos, dar se pot incadra la "zgomot de fond": un RW aici, un atac de blocaj contra UK acolo etc). Desi nu s-a dat nici o lupta acolo, principalul teatru de operatiuni a fost America de Sud cu scopul de a obtine controlului regiunii High Iron a Peru-ului (Peru este “controlat” de Polonia) de catre Indonezia. Indonezia isi bazeaza puterea militarra pe tancuri si mai putin pe populatie, ori pentru asta are nevoie de bani, iar banii vin din economie si economia “duduie” daca ai regiunii bogate in resurse (High Iron, High Diamond).

Amintiti-va, Romania a fost puternica cand a avut Podolia si WSR, Indonezia a fost puternica cand a avut WSR si Karnataka, Ungaria este puternica cu HK etc.

Indonezia a suferit mai multe infrangeri in ultimele luni, infrangeri care i-au redus si mai mult potentialul militar ca urmare a pierderii regiunilor bogate din Asia si implicit a sursei de gold pentru tancuri (repet, puterea lor militara se baza si inca se bazeaza pe damage-ul a zeci de tancuri, nu a sute/mii de useri cu rang mic). Avand nevoie disperata de fier, au pus la cale un plan de ajungere in America de Sud, prin Argentina. Astfel, au atacat Malayesia si au obtinut un razboi gratis cu Argentina (MPP activat automat), urmand ca prin swap de teritorii (prin Chile) sa atace Peru. Problema lor era Africa de Sud, care ii putea 1)b loca si in acelasi timp, 2) face sa piarda regiunile High Diamond de aici (din nou, pentru o armata bazata pe tancuri, gift-urile sunt extrem de importante si acestea se fac din diamante, diamante pe care Indonesia le are din Africa…OK?).
Acest lant de rationamente si strategii a dus la batalia din Africa, care au atras trupele EDEN si partial Phoenix. EDEN a invins si foarte important, Indonezia a pierdut toate teritoriile ne-originale si implicit resursele acestora, dar si accesul spre America de Sud. In plus, are pe cap razboaiele cu Africa de Sud si Australia, care ii pot provoca destule dureri de cap, acum ca resursele lor pentru armata sunt distruse. Probabil asistam la caderea Indoneziei asa cum o stiam si depinde doar de ei daca vor renaste mai puternici, adica cu o armata bazata si pe populatie, nu doar pe tancuri.

Asta incearca (si trebuie) si Romania sa faca, sa isi disciplinze populatia, pentru ca aceasta sa lupte cum trebuie, unde trebuie si daca trebuie. Pentru asta este necesara informarea, oamenii trebuie sa invete sa inteleaga contextul in care are loc o lupta, un razboi sau o invazie. Ce importanta avea pentru noi Sofia? Nici una, doar ca ne satisfacea orgoliul pueril de imperialisti. Detineam si noi o regiune a altei tari, eram tari, nu? Nu, nu eram. Nu noi am gresit ca am pierdut acele regiuni, ci Phoenix. Atacul Serbiei asupra noastra a atras tancurile Phoenix care ar fi putut lupta in Africa si schimba soarta razboiului de acolo. Pe termen lung, noi, adica EDEN, am castigat: am redus un adversar teribil la regiunile initiale, i-am lovit puternic economia, i-am taiat resursele pentru armata. Indonezia este la pamant; nu invinsa, dar ranita. Si pentru asta merita sa ne felicitam intre noi, nu sa ne acuzam si atacam! Planuri ne putem face, planuri de joaca, cum am spus mai sus..dar pentru asta avem nevoie de gandire pe termen lung, strategie internationala bine gandita, unitate si informare. Putem!
Nu neg importanta luptelor active care sa mentina moralul sus, dar trebuie gandit ce si cum atacam.

PS in curand, Spania va ajunge la granita Sloveniei, care are granita cu Ungaria. Care Ungaria are granita cu Croatia si Romania. Iar Polonia nu e departe. Daca va ganditi la ceva, ganditi-va si ca Ungaria are HK, care e departe inca. Si o armata bazata atat pe tancuri (si aici se vede rolul HK) cat si pe o populatie extrem de puternica (si aici se vede rolul educatiei).