Sasa zali che za duk k sasa cai...

Day 4,154, 23:25 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

A fost odată, ca niciodata într-o zi de 6 Aprilie in Erepublik:

Astăzi este Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace in Erepublik. Deci faceti sport pa tastaturi si frecati mausurili sau taciurili la zmafoane... ca sa va dezvoltati in pace... noroc fain!



1749: Constantin Mavrocordat primul domn fanariot abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.



RUMÂN s. (IST.) iobag, șerb, vecin, (rar) serv, (înv.) prost. (Țăranul dependent se numea „iobag”, în Transilvania, ~ în Țara Românească și „vecin”, în Moldova.)



rumân m. 1. forma arhaică și populară pentru român; 2. supus la clacă, șerb: moșnenii sau micii proprietari liberi, apăsați de biruri și sarcini, începură a se vinde (dela sec. XVI) la Domni, mânăstiri sau boieri și deveniau astfel rumâni; ei nu se mai puteau muta depe moșia unde se aflau și deveniau clăcași de baștină ai proprietarului («fiece rumân să rămâie veșnic în această stare», decretează Legătura lui Mihai-Viteazul). [În vechea limbă românească rumân e sinonim cu țăran (acest din urmă fiind necunoscut vechilor documente), de unde noțiunea de clăcaș, șerbia apăsând asupra sătenilor]. V. clacă.
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)



șerb m. 1. cel ce nu se bucură de libertatea personală; 2. în evul-mediu (la noi până deunăzi), cel alipit pământului și care nu putea dispune nici de persoana nici de munca sa: șerbii se numiau în Muntenia rumâni, în Moldova vecini și în Ardeal iobagi. [Lat. SERVUS].
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)




1795: Apare prima carte românească de matematică, Aritmetica, tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.



1873 Marcam apariţia Legii creditului funciar, care a pus bazele primei mari instituţii moderne de credit în România, „Creditul funciar rural”; primul director, Ion Ghica

1874 Apărea Decretul privind instituirea, la Bucureşti, a Comisiunii monumentelor publice, având drept scop clasarea şi conservarea monumentelor publice din România.



1877 Se publica decretul de mobilizare generală (terminată la 15/27.IV.1877), care a adus sub arme aproximativ 100.000 de oameni în Războiul de Independenţă. Trupele române au ocupat poziţii de apărare pe Dunăre.



1877 bis. „Teatrul cel Mare” din Bucureşti primea oficial denumirea de „Teatrul Naţional” şi se constituia Societatea dramatică a „Teatrului Naţional”, sub auspiciile statului; primul director a fost Ion Ghica



– 1894, 6/18: S-a născut Pamfil Şeicaru, publicist, memorialist, prozator; în 1928 a întemeiat, la Bucureşti, ziarul „Curentul”, care l-a consacrat ca pe un redutabil analist politic şi ca pe unul dintre cei mai temuţi polemişti din România; după 1944 a trăit în Spania şi Germania (m. 1980)



1913: S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de învățământ superior economic din România.
Prin Legea semnată la această dată de regele Carol I, din iniţiativa lui Nicolae D. Xenopol, ministrul Industriei şi Comerţului, sprijinit de un grup de tineri economişti formaţi la universităţi prestigioase din Germania, Franţa şi Anglia), (în prezent Academia de Studii Economice). Academia (cu trei secţiuni: comerţ, bancă, asigurări; industrie; administraţie economică-consulară) a început să funcţioneze la 15/28.IX.1913. Primul rector a fost matematicianul Anton Davidoglu. NOTĂ: “Istoria României în date” (2003) dă ca dată a înfiinţării Academiei 13/26.IV.1913



1990: Ion Rațiu este ales președinte al PNȚCD.







Sa nascara azi:



1941: Gheorghe Zamfir, naist român, membru al Societății Compozitorilor din Franța din anul 1972 supranumit „Regele Naiului”, membru al Societăţii Compozitorilor din Franţa din anul 1972; este câştigătorul a 120 de discuri de aur şi platină, şi are peste 120 de milioane de albume vândute; este singurul artist european care a câştigat două discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria



1979: Ombladon, colentinist si mare cântăreț român de hip-hoape.



Da dusara sus pa' dial:



– 1490: A murit Matei Corvin , unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei (1458-1490); renumit conducător militar de origine română fiul lui Iancu de Hunedoara,



1984: Virgil Carianopol, poet român (n. 190😎





2002: Petru Dumitriu, prozator român (n. 1924)



Joaca Erepublik ca nantei nantea si maine e o noua zi!

Rubrica pentru cei deja plictisiti si care abandoneaza cititul niste poze in limba ienglieza:







ora 10.00 6 aprilie. Error loading player: No playable



Non plus ultra exclusiv: