douazeci si unu.

Day 4,170, 05:06 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum
Erepublik e cel mai mandru joc din Erepublik si nu uitati ca e totusi un joc unde inca mai pierdem vremea, iar uni bani, altii mintile sau ce mai au ei ... Noroc ca azi e o zi de mare evenimente dupa cum urmeaza:



1689: Un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior.




Cronicile spun ca incendiul a pornit de pe strada Fânarilor, actuala stradă Castelului din Braşov. Vântul care bătea cu putere în acea zi a făcut ca flăcările să se extindă astfel că toată zona dinspre Muntele Tâmpa a fost cuprinsă de foc. Istoricii spun că alte două focare au apărut atunci în Târgul Cailor şi pe strada Porţii. Şi tocmai de aceea unii cred că focul a fost pus intenţionat în mai multe puncte din cetate.

"Niciun asediu de până atunci nu a adus atâtea distrugeri oraşului medieval pe cât a provocat marele incendiu din 21 aprilie. Nu se ştie cauza principală a acestui incendiu.

Braşovenii au speculat foarte mult pe seama duşmanilor, pe seama austriecilor", povesteşte istoricul Nicolae Pepene.

Pe lângă faptul că incediatorii i-au lăsat pe cei mai bogaţi dintre locuitorii fără case şi avere, ţinta lor ar fi fost să distrugă simbolul Cetăţii: biserica parohială care pe atunci purta hramul Sfintei Fecioare Maria.

În noaptea zilei de 21 aprilie 1689, Biserica Neagră a fost ultima clădire incendiată în cetate. Atunci au ars altarul, orga si toate obiectele de cult. Singurul obiect care nu a fost mistuit de flăcări este cristelniţa.

Situată în centrul municipiului Braşov, edificiul a fost construit în jurul anului 1380 în stil gotic. Biserica Neagră, iniţial catolică şi cunoscută la începuturi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche), a fost parţial distrusă de marele incendiu din 21 aprilie 1689. Atunci zidurile ei s-au înegrit și a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, Biserica Neagră, a fost acceptată oficial de abia în secolul al XIX-lea.


( pentru poze in limba engleza apasati tasta 1. , pentru limba austriaca apasati tasta # )



1864: Alexandru Ioan Cuza sancționează Codul Penal care intra în vigoare în anul 1865.





1877: Pe toată lungimea graniței dunărene, artileria turcă bombardează malul românesc: Brăila, Calafat, Bechet, Oltenița și Călărași.

1882: La Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între România și Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.



1895: A fost promulgată Legea minelor, care prevedea, pentru prima dată în România, separarea drepturilor de proprietate asupra subsolului de drepturile de proprietate asupra solului, statul preluând proprietatea asupra zăcămintelor minerale și metalifere.

1907: După fuziunea tuturor elementelor politice conservatoare din România, Petre P. Carp este ales președinte al Partidului Conservator (21 aprilie 1907 - 14 mai 1913).



Petre P. Carp (n. 29 iunie 1837, Iași – d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) a fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator.

1992: Se semnează, la București, Tratatul germano–român privind cooperarea "prietenească" și parteneriatul în Europa.





1993: La Tiraspol in Transnistria separatista, a început simulacrul de proces intentat de separatisti grupului de patrioţi români condus de Ilie Ilaşcu.





1995: Exploratorul Teodor Negoiță devine primul român care atinge Polul Nord, în cadrul unei expediții ruse de cercetare.



Dupa ce a marsaluit zece zile in conditii de temperatura extreme, inginerul Teodor Gheorghe Negoiţă, directorul Programului Românesc de Cercetări Polare, a ajuns , la ora 6:00 dimineaţa (ora Bucureştiului), la Polul Nord.
Teodor Gh. Negoita a devinit astfel primul roman care a atins Polul Nord.



A condus prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica, Statia Law-Racovita, fondata de el si inaugurata in 2006.



A decedat pe 26 martie 2011, la varsta de 64 de ani.





1997 - Secţia Parchetelor Militare a dispus începerea urmăririi penale împotriva generalului Victor Athanasie Stănculescu, pentru abuz în serviciu, acuzat a fi implicat în afacerea “Motorola”, în urma căreia Ministerul Apărării Naţionale ar fi fost prejudiciat cu opt milioane de dolari...

2005: A fost organizat la Bucureşti primul festival internaţional al filmelor de lung metraj: B-EST International Film Festival (21-24 aprilie 2005).

Sa nascura azi:



1931: Alexandru Balaban, inginer chimist, vicepreședintele Academiei Române din 11 aprilie 1995



1938: Vasile Spătărelu, compozitor și profesor român (d. 2005)



1963: Tatiana Stepa, compozitoare și interpretă română de muzică folk (d. 2009)
Tatiana s-a nascut la Lupeni, judeţul Hunedoara si a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei era, olteancă din Gorj, iar tatăl, moldovean din Roman.



Tatiana Stepa a fost înconjurată de muzică de la o vîrstă fragedă, a urmat cursuri de balet, vioară şi pian. A făcut vioara 8 ani, ca instrument principal. A absolvit Liceul de Arhitectură din Bucureşti.



Pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cînte la chitară. În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cîntec numit „Şi-am să-mi fac o doină„, rămînînd în componenţa acestuia pînă în anul 1985, după care, din anul 1992 pînă în anul 1996, a fost membră a Cenaclului „Totuşi Iubirea„, participînd la peste 2 000 de spectacole, atingînd un maxim de 50 000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi.



După interdicţia din 1985 a „Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani în mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.



Din anul 1996 pînă în 2009 a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.



A compus atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian. A cîntat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj.



Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, România, în data de 31 iulie 2009. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.




1973: Alin Gheorghiu, prim–balerin la Opera Națională București

Mai murira azi :



1882: Vasile Conta, filozof român (n. 1845)

Vasile Conta (n. 15 noiembrie 1845, com. Ghindăoani, județul Neamț – d. 21 aprilie 1882, Iași), a fost un filozof, scriitor și ministru român.





1965: Petre Antonescu, arhitect român (n. 1873)


A proiectat printre altele Arcul de Triumf din Bucuresti si cladirea Ministerului Lucrarilor Publice, azi Primaria Capitalei.




1971: A murit filosoful roman Nicolae Bagdasar (“Filosofia contemporană a istoriei”, “Teoreticieni ai civilizaţiei”, “Istoria filosofiei româneşti”); (n. 1896).

1976: A murit prozatorul român A.C. Vaida (“Scîntei în beznă”, “Procesul”, “Anii mîniei”); (n.30.01.1910).



2008: A murit in Canada, sculptorul român Nicăpetre (numele real: Petrică Bălănică); (n. 27 ianuarie 1936, Braila).
A realizat decorația exterioară de la sediul primăriei Tg.Jiu; (32 capitele).



2016: Valeriu Cotea, oenolog român, membru al Academiei Române (n. 1926)

Si amu iaca urmeaza : xxx pantru un grup da oameni ai muncii...