cincisprezece

Day 4,164, 12:13 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

Erepublik e cel mai frumos joc din Erepublik si nu uitati ca e totusi un joc... Hai sa vedem ce s-a intamplat azi aiurea pentru ca aici se intampla mereu aceleasi doua chestii .. uni fura, uni se minuneaza la luna...



1641: Mitropolitul Varlaam al Moldovei a înființat, la Iași, prima școală de muzică bisericească.

Sfantul Ierarh Varlaam a fost mitropolitul Moldovei intre anii 1632 si 1653. Dintre realizarile sale ca mitropolit amintim:

- dreptul preotilor de a fi judecati numai de instantele bisericesti;

- a zidit la Iasi biserica Sfintii Trei Ierarhi, in care a asezat in anul 1641 moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite lui Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol;

- sprijinit si de Sfantul Mitropolit Petru Movila al Kievului, Mitropolitul Varlaam a infiintat prima tipografie romaneasca din Moldova, in anul 1640;

- s-a ocupat de organizarea Sinodului de la Iasi din anul 1642, care a indreptat si aprobat Marturisirea de credinta alcatuita de Mitropolitul Petru Movila al Kievului;

- a tiparit Cazania sau Carte romaneasca de invatatura la duminicile de peste an, la praznice imparatesti si la sfinti mari (1643) - prima carte romaneasca tiparita in Moldova;
Amintim ca Mitropolitul Varlaam s-a numarat, in anul 1639, printre cei trei candidati propusi pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului.
Sfantul Varlaam a trecut la cele vesnice spre sfarsitul anului 1657.




1762: Imparateasa Austriei, Maria Tereza, semneaza Decretul imperial privind înfiinţarea miliţiei naţionale grănicereşti, în urma căruia iau fiinţă regimentul II românesc de la Năsăud şi regimentul I românesc de la Orlat.



In ce priveste sistemul de paza in Transilvania, acesta a evoluat in mod oarecum diferit datorita faptului ca s-a aflat sub dominatie straina. Pe langa misiunile specifice, cei de la fruntarii aveau si sarcini de blocare a plecarii unor paturi de romani saraci dincolo de Carpati. In acest sens, prin anul 1690, au fost infiintate primele regimente de graniceri austriece de-a lungul raurilor Tisa si Mures, care marcau granita Imperiului Habsburgic.



Sub presiunea evenimentelor, autoritatile imperiale s-au vazut obligate sa treaca si la crearea de regimente din randul populatiei romanesti, desi cu multa precautie si avand grija sa previna cat mai mult posibil accesul romanilor in functiile de conducere. La 12 martie 1761 i s-a incredintat generalului Nikolaus Adolf, baron de Buccow, noul comandant al fortelor militare din Transilvania, misiunea de a-i pacifica pe romani si a infiinta granita militara. In acest sens, Decretul din 15 aprilie 1762 a dat "unda verde" inceperii campaniei de recrutare, mai intai din randul secuimii din Scaunul Ciucului, din Nasaud, care s-a opus, cum a fost cazul secuilor din Odorhei, de sub comanda judelui lor Daniel.




1821: S-a născut in localitatea Frâua din Transilvania, profesorul şi revoluţionarul paşoptist Ioan Axente Sever; (m. 15 august 1906, Brasov).



A fost unul dintre conducătorii mișcării de eliberare națională a românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848.
Fiu de țăran, născut în Transilvania, a studiat teologia și filozofia la Blaj, după care s-a mutat la București.



La izbucnirea revoluției era profesor de latină și romănă, la Colegiul Sf. Sava din București.



A luat parte la revoluția de la 1848 din București și împrejurimi, unde a avut rolul de a face cunoscute idealurile revoluționare printre țărani. În august 1848 s-a întors în Transilvania, unde a participat la a treia adunare de la Blaj din septembrie. A participat alături de Avram Iancu la rezistența din Munții Apuseni.

Axente Sever a fost arestat în februarie 1849, acuzat fiind că ar fi participat la masacrarea in timpul bataliei pentru Aiud, a 600 de etnici maghiari, dar a fost găsit nevinovat la proces.



După înfrângerea revoluției, a continuat să aibă un rol de frunte în viața politică și culturală a românilor din Transilvania. Astfel, a făcut parte din conducerea ASTREI (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român).

A murit în spitalul săsesc din Brașov, foarte sărac și uitat de lume în vara anului 1906 la 13 august, a fost adus cu trenul la Blaj şi înmormântat alături de alţi mari intelectuali transilvăneni.



1870: Mihai Eminescu începe colaborarea la revista „Convorbiri literare” cu poemul „Venere şi Madonă ”.



1893: A murit, la Miclauseni, Iasi, Petru M. Câmpeanu, filolog, membru de onoare al Societății Academice Române; (n. 1809).



1918: Bojdeuca din Iasi a lui Ion Creanga a fost declarata muzeu, devenind prima casa memoriala din Romania.



In anul 1996, alaturi de bojdeuca, s-a construit un complex muzeal, ce adaposteste o expozitie documentara si o biblioteca “Ion Creanga”.



1935: S-a născut in comuna Gradinari, judetul Caras-Severin, muzicologul român, Gheorghe Bujor Firca; (d.1 ianuarie 2016).



A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Muzica), pentru ca mai apoi sa se perfectioneze in cadrul Seminarului de Muzicologie al Universitatii din Saarbrucken.

A publicat mai multe volume in care a tratat cu precadere ritmica, melodica si armonia modala specifica scolilor muzicale de compozitie din estul si sud-estul Europei.
De asemenea, a fost unul dintre coordonatorii Dictionarului de termeni muzicali, editia a II-a, si a semnat ingrijirea editiilor critice ale unor volume din creatia muzicologica a unor mari personalitati precum George Breazul sau Zeno Vancea.
Distins cu numeroase premii si detinator al unor functii importante in peisajul cultural romanesc, Gheorghe Firca a avut si o intensa activitate componistica, in cadrul careia abordeaza genuri variate de la lucrari pentru instrument solo la muzica corala, vocala, camerala si chiar vocal-simfonica in care, printre altele, fac apel la melosul popular romanesc, la cel bizantin ca si la mostenirea artistica a clasicilor nostri.




1942: S-a născut la Bucuresti, avocatul și politicianul român, Lucian Bolcaş.


1944: In timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, are loc al treilea mare bombardament american asupra Capitalei. Universitatea din Bucuresti e distrusă parţial. Aviatia da senzatia.. si noi manifestam cu steagul hamerican... hajtaj rexist! uie trumpe, uie suia...



257 de bombardiere și 187 de avioane de vânătoare au atacat Bucureștiul și 137 de bombardiere, Ploieștiul. Atacul a folosit pentru prima dată un sistem de radar nou, de vizare a țintei prin plafonul de nori, dar sistemul fiind mult prea nou, bombele nu au atins tintele , adică în Gara de Nord, cazand chiar în centrul orașului. La fel s-a întâmplat și la Ploiești.

Deși s-au apărat cu mai mult de 50 de aparate fiecare oraș, românii și germanii nu au reușit să doboare decât 4 bombardiere și 4 avioane de vânătoare la București și 3 bombardiere la Ploiești.
Sunt numărați morții: la București sunt 195, iar 18 incendii au distrus case în mai multe cartiere, ridicând numărul imobilelor distruse complet la 186.



În noaptea care a urmat dublului atac asupra Bucureștiului și Ploieștiului, un nou oraș plătea un tribut de sânge: Turnu-Severin.
Aviatia britanica zburând pentru prima data pe timp de noapte, a bombardat cu ajutorul noului radar H2Y orașul dunărean, dar mai ales portul său, unde barjele germane încărcate cu petrol adus de la Giurgiu, înaintau spre Budapesta și Viena.
Orașul a fost luminat continuu de rachete luminoase, pentru ca bombardamentul să fie cât mai precis. În cursul nopții s-au înregistrat circa 38 de morți.



1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României:

La 15 aprilie 1944, ora 23:00, cercetatorii britanici în seara de Paște, a fost efectuat primul bombardament al aviației anglo-americane asupra Severinului. A fost primul bombardament de noapte asupra României: 83 de avioane: 30 de bombardiere Wellington, de producție engleză, având o escortă de 53 de avioane de vânătoare, atacă Turnu Severin.

La acest bombardament au fost folosite atât bombe explozive, cat şi bombe incendiare. A doua zi, pe 16 aprilie, alte 100 de avioane au aruncat cu bombe deasupra orașului.

Atacurile din 15 și 16 aprilie au lovit portul, instalațiile portuare, gara, regimentul, aerodromul și parțial orașul, distrugerile fiind apreciabile: tancuri cu benzină incendiate, parcul de vagoane și locomotive distrus în proporție de 2/3.

Scopul atacului asupra Severinului urmărea deopotrivă distrugerea concentrării de refugiați civili, universitari și industriali sosiți din Bucovina și Moldova.. trebuia sa le ridicam si acolo un monument precum cel din Bucuresti.. sa ii laudam ca ne omorau ca sa fim europeni cum zic ecetatenii pe aici ...





1946: S-a născut la Bucuresti, pictorul si politicianul român Zamfir Dumitrescu, membru al Parlamentului României.



A absolvit în 1970 Institutul de arta „Nicolae Grigorescu” din București, clasa lui Corneliu Baba.
A fost decan al Facultății de Arte Plastice între 2000 și 2004, iar din 2002 el a fost președintele Uniunii de Artistilor Plastici din România.



1947: Se infiinteaza Filarmonica “Banatul” din Timisoara.



1949: Se infiinteaza Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brasov.



1949: Are loc premiera dramei “Balcescu” de Camil Petrescu.



1964: Premiera piesei „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu.



1967: A murit la Sibiu, Nicolae Colan, episcop al Clujului și mitropolit, membru al Academiei Române; (n. 28 noiembrie 1893, Arpătac, azi Araci, Covasna).



1971 : La hidrocentrala de la Porţile de Fier, este conectat la sistemul energetic naţional primul hidroagregat, de producţie românească.



1978: A murit compozitorul si instrumentistul roman Sergiu Malagamba;
( „Esti dragostea mea”, „Rumba, rumba”, „S-au cunoscut in luna mai”); (n. 6 februarie 1918, Chisinau).



1994: A decedat Sabba S. Ştefănescu, geofizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române.
Este considerat, împreună cu Liviu Constantinescu, fondator al şcolii române de geofizică; (n. 20.07.1902).



2002: A murit Radu Săplăcan, critic literar şi poet (poezie: „Livada Roëntgen”, „Uşor, deasupra lumii”, „Factorul şarpe”) (n.1 aprilie 1954).



2008: A încetat din viaţă Dan Grigorescu, istoric literar, eseist, critic literar, traducător, profesor de literatură comparată, critic de artă şi istoric al artei, membru al Academiei Române din 2004 (n. 13 mai 1931, Bucuresti).


xxx