XVIII

Day 4,168, 03:57 Published in Romania Hungary by Hunkakaricum

18 APRILIE – Ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în această zi nu in Erepublik...

Ziua mondială a radioamatorismului adica aia de stau si asculta si apoi isi trimit carti postale....



1848: Are loc la Blaj prima adunare a românilor din Transilvania, în cadrul căreia s-a hotarat să se convoace, pentru 3/15 mai, Marea Adunare Naţionala.

1878: La București, a fost încheiată o Convenție comercială româno-elenă.

1897: A fost încheiată o Convenție comercială între România și Olanda.

1922: România a semnat, alături de alte state, o notă adresată Germaniei, prin care protesta împotriva semnării Tratatului de la Rapallo, din 16 aprilie 1922, care încălca prevederile Tratatului de la Versailles.

Tratatul de la Rapallo purtand tratative noaptea și la inițiativa Rusiei, nu invers. Datorita modului in care s-au purtat aceste negocieri, Tratatul de la Rapllo este cunoscut in Istoria Diplomatiei drept ”Tratatul in Pijamale”, un real succes al serviciilor secrete bolsevice, respectiv sovieticee.
Care sunt prevederile, in linii foarte mare, ale acestui tratat de ajutor mutual intre cele doua tari?
Dintre prevederi:
1.Tratatul era unul bilateral;
2.Continea subiecte privind colaborarea de ordin economic si militar intre cele doua tari;
3.Ambele tari declarau ca refuza recuperarea reciproca despăgubirilor de razboi;
4. Germania refuză să aibă pretentii legate de nationalizarea proprietatilor germane in Rusia;
5. Lărgirea relațiilor economice și comerciale intre ele doua tari.
Tratatul continea și acorduri miliatre sectrete, în contradicție cu Tratatul de la Versailles. Astfel Germania obținea posibilitatea de a perfecționa tehnica sa militară, în domeniul tancurilor și a aviației, pe poligoanele militare sovietice, să pregătească în URSS aviatori și tanchiști. Pe parcursul a 20 de ani sute si sute de militari au fost pregătiți de cadrele sovietice.



Tratatul de la Rapallo a semnificat, asa cum s-a apreciat la vremea respectivă în cercurle diplomatice internationale, ”unificarea militarismului teuton cu amenințarea roșie rusească” și care avea să ducă în viitor la ”o catastrofă nemaivăzută până atunci”. Ceea ce și avea să se întâmple peste două decenii. Iar relațiile ruso-germane din ultimii 18 ani, din perioada de glorie a actualei guvernari de azi, au reprezentat o încercare de revigorare a ceea ce este cunoscut în diplomația internațională drept ”spiritul Rapallo”, ”tradiția Rapallo”, ”moștenirea Rapallo”.




1931: Formarea guvernului condus de Nicolae Iorga.



1945: A fost fondată echipa de fotbal UTA.


1947: S-au suparat pe noi ca nu ne-a placut bombardamentele din 44... si guvernul britanic hotărăște reluarea relațiilor comerciale cu România, după cel de-al Doilea Război Mondial... oameni de stiinta britanici...

Nascuti nu facutzi azi:

1846: Nicolae Densușianu, istoric român (d. 1911)

Nicolae Densusianu (scris uneori Densușianu; n. 18 aprilie 1846, Densuș, Hunedoara, d. 24 martie 1911, București) a fost un jurist și istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care a rămas cunoscut mai ales prin lucrarea sa monumentală Dacia preistorică.
Fiul parohului unit din Densuș, Bizantius Pop, și al Sofiei, Nicolae a fost frate cu Aron Densusianu, poet și critic literar, profesor de limba latină la Universitatea din Iași. Fiul profesorului Aron a fost poetul Ovid Densușianu.

Numele familiei lui Nicolae era Pop, iar primul căruia i-a fost schimbat numele a fost fratele său Aron. Acesta, ajuns la gimnaziu în Blaj, a primit numele Densusianu pentru a fi mai ușor deosebit de ceilalți elevi care purtau numele de Pop; noul nume a fost însușit ulterior și de Nicolae.

În anul 1870 Nicolae este notar al magistratului orașului Făgăraș. Tot în acest an depune o cerere pentru examenul de stat pentru avocatură, iar în 1872 primește dreptul de avocatură din partea curții de Apel din Mureș și totodată depune jurământul de avocat în fața aceleiași curți. În Făgăraș reușește să scoată publicația Orientul Latin împreună cu fratele său Aron și Teofil Frâncu.




„În timpul de 15 luni, cât a ținut misiunea aceasta, am cercetat peste 12 biblioteci și 16 arhive. Am studiat peste tot locul diferitele colecțiuni de manuscrise și documente, ce pot să reverse o lumină nouă, sau să deschiză perspective mai vaste în domeniul istoriei noastre naționale
... cel mai prețios material istoric cu privire la epoca aceasta l-am aflat în arhivele cancelariei aulice și în arhiva comisiuni Jancoviciane. Actele descoperite aici ne dezvelesc înaintea ochilor o lume cu totul necunoscută din suferințele și faptele părinților noștri; ele răstoarnă în mod deciziv rătăcirile scriitorilor străini, ce apucase literatura modernă se îmbrace costumul verității istorice”
—Nicolae Densusianu




1928: Dumitru Popescu - "Dumnezeu" , om politic, jurnalist, prozator, poet și memorialist român

[/i]Porecla „Dumnezeu”, a cărei origine este incertă, sugerează întâietatea opiniilor lui Popescu în aplicarea cenzurii politice. În general echilibrat în această activitate, politicianul a adoptat uneori poziții excesive. [judecată de valoare][/i]



1929: Ion Voinescu, fotbalist român





1946: Cristian Mandeal, dirijor și pianist român



1952: Eugen Cristea, actor român de teatru și film

Sa dusara pe liliachi:



1935: Panait Istrati, scriitor român (n. 1884)



2001: Eugen Crăciun, pictor și grafician român (n. 1922)





2003: Emil Loteanu (n. 1936), regizorul filmului Șatra

Aici oricum se intampla tokiensi care aduna goldu de la amarasteni si il da la smecherasi un fel da haiduci pa inverz... ca in vacanta de primavara...

XXX va tzucalesc pa portifiel ca maine e o alta zi aishisha in Erepublik!